Leestijd: 3 minuten

Waterkoeling in de besturingskast: een goed idee

Klimatisering

Er zijn maar weinig engineers die kiezen voor waterkoeling in de besturingskast. Letterlijk koudwatervrees: veel mensen zijn bang voor lekkage. Toch is dat gek, want thuis vinden we het heel normaal dat water- en stroomleidingen in dezelfde meterkast uitkomen. Hieronder enkele argumenten om de besturingskast met water te koelen. De kans op lekkage is nihil.

Edgar Hoogakker, Rittal Product Manager Klimatisering: “Niemand zit te wachten op een lekkage in een kast vol elektrische componenten, maar in de 7 jaar dat ik me nu met koelsystemen voor besturingskasten bezighoud heb ik nog nooit gehoord van een spontane lekkage in een waterkoelingssysteem. Als er zich al problemen voordoen, dan zijn die bijna altijd het gevolg van verkeerd uitgevoerd montagewerk. Ze zijn eenvoudig te voorkomen door gewoon de voorschriften in de handleiding te volgen of de montage over te laten aan een erkende vakinstallateur. En wat kan er eigenlijk misgaan? Bij een wandopstelling blijft het koelwater buiten de besturingskast. Bij een industriële LCP (liquid cooling pack) zit het water in de sokkel. Eigenlijk alleen bij een dakvariant kan een montagefout gevolgen hebben. Want één ding is zeker: water lekt alleen naar beneden.”

Waterkoeling is gewoner dan u denkt

In de IT wereld is waterkoeling de standaard: complete datacenters houden het hoofd koel dankzij IT LCP’s. Er zijn zelfs servers waar de CPU’s met water worden gekoeld. Ook in de besturingstechniek is waterkoeling niets nieuws. Grote frequentie-omvormers worden vrijwel altijd met water gekoeld. Waarom zouden we de rest van de besturing dan ook niet met water koelen?

Water is effectief, milieuvriendelijk en goedkoop

Door de grote soortelijke warmte en dichtheid van water ten opzichte van lucht, is waterkoeling effectiever dan luchtkoeling. Een ander groot voordeel is dat de warmte naar buiten wordt afgevoerd, en niet de ruimte opwarmt.

Aan koelwater meestal geen gebrek

De meeste industriële productieprocessen maken al gebruik van waterkoeling. Deze industriebedrijven beschikken vaak over één of meerdere koeltorens voor hun proceswater. Ook als er geen koeltoren in de buurt is, kan waterkoeling effectief zijn. In dat geval biedt een chiller uitkomst. En voor kleinere bedrijven is de Rittal Blue e+ een uitstekend alternatief. Dit hybride koelaggregaat met heatpipe verbruikt ruim 75% minder energie dan vergelijkbare koelaggregaten.

Waterkoeling: meer voor- dan nadelen

De risico’s van waterkoeling voor de besturing zijn veel kleiner dan vaak wordt gedacht en wegen niet op tegen de voordelen. Zeker bij grote bedrijven waar koelwater in ruime mate beschikbaar is, is de keuze voor waterkoeling voor de besturingskast eigenlijk een no-brainer. Het kost minder energie en is beter voor het milieu.

Meer informatie over vloeistofkoeling in onze brochure.