Leestijd: 3 minuten

Hoe kiest u een ‘veilige’ dakventilator? IP-classificatie wijst de weg.

Dakventilatoren

De dakventilator is een veel gebruikte oplossing voor een goede temperatuurregeling in de schakelkast. Natuurlijk moet dakventilatie aan de nodige eisen voldoen, zoals voldoende bescherming bieden tegen het binnendringen van stof en water. IP-classificatie biedt hierbij een heldere richtlijn. Maar wat houdt deze beschermingswaarde in? En waarom is dit, ook bij de aanschaf van een dakventilator belangrijk?

Temperatuur schakelkast

Een goede temperatuurregeling is in een schakelkast een belangrijke voorwaarde voor het probleemloos functioneren en een lange levensduur van de componenten. Hierbij heeft u als paneelbouwer keuze uit meerder opties. De keuze voor goede temperatuurregeling wordt mede bepaald door de locatie en omgevingstemperatuur waarin de schakelkast geplaatst gaat worden. Gekozen kan worden voor verschillende koelsystemen, die in kosten sterk uiteenlopen. Koeling van de schakelkast door middel van een – al dan niet geforceerde – luchtstroom is er een van.

Luchtkoeling kan bereikt worden door onderin de deur of zijwand een ventilatierooster te plaatsen met bijvoorbeeld een ventilator of ventilatorrooster aan de bovenzijde. Wanneer de omstandigheden – bijvoorbeeld ruimtegebrek of een beschermingsrisico – deze toepassing uitsluiten, kan een dakontluchting of een dakventilator uitkomst bieden.

Bescherming luchtstroom bij ventilatie

Bij elke vorm van luchtkoeling zullen eisen gesteld worden om het functioneren van de schakelkast niet te verstoren. U kunt zich voorstellen dat vooral in een stofrijke omgeving zoals een cacaofabriek of de cementindustrie, hoge eisen gelden om te voorkomen dat stof de schakelkast binnendringt en uitval kan veroorzaken. Hetzelfde betreft de bescherming van de schakelkast tegen opspattend of zelfs spuitend water, zoals veelvuldig voorkomt bij reinigingswerkzaamheden in bijvoorbeeld de foodindustrie. Dergelijke ‘kritische’ omstandigheden vragen om een hoge mate van bescherming van de luchtstroom in een schakelkast.

IP-classificatie schept duidelijkheid

Om in de mate van bescherming orde en duidelijkheid te scheppen, is de IP-classificatie (International Protection) in het leven geroepen. Deze nauwkeurige meetmethode wordt internationaal toegepast om beschermingsgraden van omhulsels zoals schakelkasten aan te geven. Zo maakt IP duidelijk in hoeverre dakventilatie bestendig is tegen water, stof en voorwerpen. En in welke mate dakventilatie mechanisch bestendig is – onparlementair ook wel hufterproof genoemd.

Zo werkt IP

De IP beschermingsgraad wordt aangegeven in twee cijfers. Het voorste cijfer geeft de bescherming aan tegen binnendringen van stof en voorwerpen in dakventilator:

  • IP0X is  niet beschermd.
  • IP3X is beschermd tegen vaste voorwerpen groter dan 2,5 mm.
  • IP6X is stofdicht.

Het tweede cijfer in de IP-classificatie geeft de beschermingsgraad van dakventilator voor water aan.

  • IPX0 is niet beschermd.
  • IPX4 is bescherming tegen opspattend water.
  • IPX8 is drukwaterdicht bij verblijf onder water.

Dakventilator beschermklasse IP55

Met de Rittal dakventilator beschermklasse IP55 hebben we een mooi voorbeeld van een dakventilator die de schakelkast stofvrij houdt en bescherming biedt tegen waterstralen. Niet alleen van bovenaf, maar zelfs vanaf de zijkant. De hoge IP55 beschermingsgraad wordt behaald door het uitgekiende design van de dakventilator. Een hele prestatie, want enerzijds moet er wel lucht uit de schakelkast worden gezogen, terwijl er anderzijds geen water in de schakelpanelen mag binnendringen. Met deze hoge IP55 score lopen we qua bescherming voorop in de markt, wat deze dakventilator geschikt maakt voor toepassing in vele kritische omstandigheden.

Ik hoop u zo inzicht te hebben geboden in de wijze waarop bescherming tegen zaken als stof en water wordt aangeduid. Zodat u hiermee rekening kunt houden bij de selectie van de juiste dakventilator. Uiteraard kunnen we u bij Rittal deskundig adviseren over dit onderwerp en staan we open voor al uw vragen. Ik kijk er naar uit!

Download de brochure dakventilatoren

 

Reageren

 

 

Let op: een reactie wordt pas geplaatst na goedkeuring van een beheerder


Reactie (2)

Martijn van der Sanden | 20 februari 2017

In een mcc ruimte met de schakelkasten zij aan zij, heb ik gemerkt dat er kastventilatie is die de lucht uit de schakelkast blaast en ventilatoren die de kast in de schakelkast blazen. Als je op de ventilator kijkt staan er stromingspijlen op, bij de een naar binnen en bij de ander naar buiten gericht. Vanwaar dit verschil? Alvast dank voor uw antwoordt.

reageer

Edgar Hoogakker | 22 februari 2017

Beste Martijn, Zoals je aangeeft staat op de ventilator een pijl met de stromingsrichting van de lucht. Afhankelijk van hoe schoon de omgeving is wordt een kast op onder- of overdruk geplaatst. Waar de voorkeur eigenlijk altijd uitgaat naar overdruk. Hierbij wijst de pijl op de ventilator de kast in, en is deze dan ook aan de onderzijde van het paneel aangebracht. Voordeel is dan dat bij het openen van de kast de stof niet in de kast terecht komt en ook niet in de componenten. Ander voordeel bij overdruk is dat de lucht beter verdeelt wordt in de kast waardoor er minder “Hot spots” kunnen ontstaan. Momenteel ben ik een White paper aan het schrijven over ventilatoren die ook op deze website zal komen te staan, dus houdt de site in de gaten. Mocht je nog vragen hebben kun je natuurlijk ook een mail sturen naar: ehoogakker@rittal.nl

reageer