Leestijd: 5 minuten

Bestaande racks nieuw leven inblazen met Retrofit Cooling Solutions

IT-Infrastructuur

Sla een willekeurige krant open en je wordt overspoeld met terminologieën zoals Internet of Things, Smart Buildings en Converged Infrastructure. Wat ik als accountmanager van Rittal merk, is dat klanten vaak nog niet precies weten wat het inhoudt, maar wel weten dat ze er iets mee moeten doen. De nieuwe technologische ontwikkelingen veroorzaken meer warmte in de patchkast, door onder andere een toename van Power over Ethernet-apparaten en de hoeveelheid bekabeling in een rack die de luchtstromen beïnvloedt. Blijkt dat het modificeren van het huidige rack daar de beste oplossing voor is? Dan help ik de klant graag om het rack met een Retrofit Cooling Solution nieuw leven in te blazen.

In elk bedrijf komen er steeds meer nieuwe apparaten bij, die uiteindelijk allemaal met een patchkabel in een rack aangesloten moeten worden. Camera’s, wifizenders, maar ook verlichtingsarmaturen worden tegenwoordig aangesloten op een PoE-switch. Bestaande racks worden hierdoor in veel gevallen te warm, omdat de racks of de ruimte simpelweg niet geëngineerd zijn voor deze nieuwe technologieën. Met dat warmteprobleem kloppen klanten en installateurs bij ons aan, omdat ze benieuwd zijn welke oplossingen wij daarvoor kunnen bieden.

Retrofit Cooling Solutions

Met de komst van cloud computing en virtualisatie zien we dat mensen veel hardware, diensten en applicaties ergens anders onderbrengen. De eigen technische ruimten kunnen veel kleiner worden, maar worden dan ook veel belangrijker. De technische ruimte is dan verantwoordelijk voor de connectiviteit naar de cloud. Als deze uitvalt, zou de connectiviteit (alle diensten en applicaties) van het hele gebouw uit kunnen vallen. En dan heb je als organisatie een groot probleem.

We komen nog regelmatig oude installaties tegen. In bijvoorbeeld een ziekenhuis kan je niet zomaar het complete netwerk vervangen. Met Retrofit Cooling Solutions proberen we dat te ondervangen; bestaande racks worden geüpgraded naar de technologie van vandaag. Zo is het mogelijk om een extra frame aan de achterkant te zetten, waardoor er ruimte is voor diepere apparatuur en het netjes wegwerken van bijbehorende kabels. Is een rack (alsnog) zo vol dat de apparatuur, kabels en switches niet meer efficiënt gekoeld kunnen worden? Dan is het mogelijk om een koeler aan de zijkant te bevestigen. Wat we doen hangt af van het bestaande rack en wat er aan apparatuur en bekabeling inzit.

We maken tegenwoordig vaak gebruik van ons Blue e+ koelaggregaat, die onlangs de felbegeerde TechAward heeft gewonnen voor meest innovatieve product van 2016. Dit systeem wordt veel gebruikt in de industrie, met name in fabrieken en schakelkasten. Deze koelsystemen maken gebruik van een andere koelmethodiek (verticale luchtstroom) en maken iets meer geluid dan andere koelers die Rittal gebruikt voor IT-racks, maar verbruiken daarentegen ruim 75 procent minder energie dan traditionele koelsystemen. Lees hier meer over het innovatieve Blue e+ koelaggregaat.

Samen een warmteprobleem oplossen

We werken zoveel mogelijk met installateurs en distributeurs om vast te stellen wat de beste oplossing is voor de desbetreffende situatie, maar het contact met de eindklant blijft natuurlijk erg belangrijk. Een oplossing wordt altijd met de eindklant besproken, voordat deze geaccepteerd en uitgevoerd wordt door de installateur.

Maar wanneer kiezen we nu voor retrofit en wanneer is een nieuwe installatie de beste keuze om de IT-apparatuur zo efficiënt en veilig mogelijk te koelen?

Als het complete netwerk toch al vervangen moet worden, dan adviseer ik klanten om een nieuwe installatie, of een nieuw rack, te plaatsen. Hiervoor heeft Rittal mooie totaaloplossingen, zoals de Hybrid Cloud Packages, maar we kunnen uiteraard ook klantspecifieke oplossingen aanbieden. Deze Hybrid Cloud Pacakages zijn kostenefficiënt door standaardisatie en de compacte bouwwijze en ze zijn zeer zuinig in energieverbruik. Deze oplossingen komen bijvoorbeeld in aanmerking voor de Energie-investeringsaftrek (EIA). Weegt de investering voor het vervangen van het complete netwerk niet op tegen het aanhouden en modificeren van een bestaande installatie of rack, dan is een Retrofit Cooling Solution een perfecte oplossing.

De technologische ontwikkelingen in ons vakgebied gaan zo ontzettend snel, dat het bijna onmogelijk is om te voorspellen hoe de situatie er over een paar jaar uitziet. Een toekomstvisie van meer dan vijf jaar is lastig te vormen. Rittal is echter als wereldwijde organisatie en markleider continu op zoek naar nieuwe ontwikkelingen, innovaties en verbeteringen. Dit is de drijvende kracht achter onze organisatie. Het is dan ook de reden dat gerenommeerde merken als Microsoft, HPE, Google en IBM samenwerken ten behoeve van het produceren van ons productportfolio. De nauwe samenwerking biedt Rittal de mogelijkheid samen met deze grote namen te kijken naar de wensen en eisen in de IT-wereld op korte en lange termijn. Het is en blijft hierdoor een spannend vakgebied!

Wilt u meer weten over de Retrofit Cooling Solutions of andere oplossingen van Rittal? Neem gerust contact met mij op via email jmesu@rittal.nl of mobiel 06-23 45 81 59. Of maak een afspraak met mij in ons Technologie- en Trainingscentrum in Reeuwijk voor een demonstratie!

Reageren

 

 

Let op: een reactie wordt pas geplaatst na goedkeuring van een beheerder