Leestijd: 3 minuten

De grootste uitdagingen voor IT beheerders

We horen vaker van IT beheerders dat er veel meer komt kijken bij de beveiliging van data dan gedacht. Men moet voorkomen dat data door onbevoegden kan worden ingezien, ontvreemd of zelfs onbruikbaar gemaakt. De meeste aandacht gaat daarbij uit naar met beschermen met software en hardware van het bedrijfsnetwerk. Dat is inderdaad al een forse uitdaging. 

Technisch is het zeer goed mogelijk de toegang tot een netwerk zo te beperken dat alleen medewerkers bij de data kunnen. Het vergt constant investeringen, omdat er steeds nieuwe bedreigingen bij komen die moeten worden gepareerd. 

De uitdagingen

Voor het veilig maken en houden vertrouwt men steeds vaker op clouddiensten. De schaalbaarheid en het gemak van uitrollen zijn sterke punten van dat aanbod. De uitdaging voor menig IT beheerder is het budget hiervoor te krijgen en te houden. 

Daarnaast vergt het moeite medewerkers te overtuigen van de noodzaak geen shadow IT in te zetten of met vreemde devices het netwerk te benaderen. Hoewel ook deze twee zaken technisch voorkomen kunnen worden blijft het moeilijk hier een 100% score te behalen. Sinds 2020 is het ook nog eens lastiger geworden omdat veel werknemers geheel, of vooral, van huis uit werken.

Thuiswerken veranderd het werk van IT beheerders

Door het thuiswerken is het werk van IT beheerders veranderd. Er zijn nieuwe uitdagingen bij gekomen. Controle op de kwaliteit van het netwerk en de gebruikte hardware is veel moeilijker. Werkplekbeheer is namelijk standaard gebaseerd op een locatie waar alle hardware aanwezig is, niet op tientallen of honderden locaties verspreid door het land. Om het bedrijfsnetwerk en daarmee de eigen data veilig te houden moeten IT beheerders daarom veel meer budget alloceren voor zaken als VPN toegang en vormen van veilige remote acces. 

Wat in de tweede helft van 2020 ook is opgekomen als uitdaging voor de IT beheerder is het formaliseren van alle tijdelijke oplossingen om thuiswerken mogelijk te maken. Bekend is dat op grote schaal shadow IT en shadow applicaties in gebruik zijn genomen om de ongemakken van het verspreid werken te compenseren. De bekendste voorbeelden hiervan zijn communicatie tools voor overleg en applicaties voor het delen van bestanden. De laagdrempeligheid hiervan is groot. Groot is ook de kans dat op die manier data lekt of door onbevoegden wordt ingezien.

Wat is nu de grootste uitdaging?

De grootste uitdaging van IT beheerders voor de komende periode zal zijn die wildgroei van handige, tijdelijk gedoogde, tools blijvend een halt toe te roepen. 

Tags beveiliging beveiliging van data clouddiensten IT beheerders security veilig maken