Leestijd: 4 minuten

Edge, colo en cloud kunnen niet zonder elkaar

Edge computing groeit als kool. Alle recente onderzoeken gaan er van uit dat deze markt met jaarlijks meer dan 37% zal groeien. De vraag die bij het lezen van deze cijfers regelmatig wordt gesteld is of edge concurreert met colo en cloud.

Elbert Raben, Manager Product Group IT kent de onderzoeken en herkent dit soort vragen. Aanbieders van datacenters voor colo en cloud willen natuurlijk weten of edge concurreert met hun business. Iedereen die betrokken is bij het ontwerp, de bouw en het onderhoud van de huidige datacenters wil er ook meer van weten. Als edge zo sterk groeit kan het bestaande business bedreigen, maar ook een signaal voor nieuwe business zijn.

 

Niet los van elkaar, maar naast elkaar

Raben: “Dat de edge groeit merken we dagelijks aan de vragen die Rittal krijgt en de concrete nationale- en internationale projecten waarbij we betrokken zijn.” Tegelijk stelt hij vast dat men er nog vaak voor kiest edge te positioneren als iets dat los van colo en cloud staat. Dat is volgens hem een verkeerd uitgangspunt.

“Wie denkt dat edge concurreert met colo en cloud maakt eveneens een denkfout,” zegt hij. “Om te begrijpen wat edge is moet je begrijpen dat het bestaat naast colo en cloud. Sterker nog, nu en in de toekomst zijn er heel veel situaties waar die drie niet los van elkaar kunnen bestaan.”

 

Hoogste eisen

Hij vindt het dan ook zinloos de drie als concurrenten van elkaar te zien. Er zijn al talloze voorbeelden van industriële processen waar 24/7 datastromen tussen edge, colo op afstand en cloud voor koude opslag nodig zijn om de productie en kwaliteit te  waarborgen. “Als ook maar een van deze drie locaties tijdelijk niet beschikbaar is kan het proces geen doorgang vinden. Daarom zien we in die situaties dat er hoogste eisen, die gangbaar zijn voor colo datacenters en clouds, ook van toepassing zijn op de edge voorzieningen.“ Die onderlinge afhankelijkheid en het gelijk trekken van de eisen illustreren dat het edge, colo en cloud beter niet als concurrenten moet worden gezien, maar als een geheel.

 

Totale plaatje

 

Een belangrijke reden waarom edge nog als iets aparts wordt gezien is volgens Raben dat er nog weinig onderzoek is waarbij naar het totale plaatje, dus inclusief die onderlinge afhankelijkheden, wordt gekeken. “Op dit moment zie ik vooral veel cijfers over groei die dedicated aan edge te linken is. Dat gaat dan bijvoorbeeld om de bouw en inrichting van edge datacenters voor 5G verkeer, of om specifieke toepassingen in de gezondheidszorg of logistiek. De rekensom houdt dan op bij het punt waar een edge datacenter of systeem met een off premise omgeving moet communiceren.“

Het ontbreken van rapportages die een breder beeld schetsen verklaart ook waarom Rittal zo veel vragen over edge en de impact daarvan krijgt.

 

Voordelen Hybrid Cloud Packages

 

Edge maakt een IT architectuur uitgebreider en fijnmaziger. Als onderdeel van een langere keten zorgt het dat er meer aandacht komt voor de veiligheid en beschikbaarheid van data en applicaties dicht bij het proces.  Volgens Raben moet een edge omgeving dan ook eerder worden gezien als een minidatacenter. “Alles dat voor een datacenter belangrijk is moet ook boven aan de wensenlijst van een edge racksysteem staan.”

Rittal heeft met de Hybrid Cloud Packages, schaalbare, kant en klare redundante edge oplossingen die aan al die wensen voldoet. Koeling, power, security en remote monitoring zijn geoptimaliseerd voor deze edge omgevingen. Ook voor een 24/7/365 serviceovereenkomst bent u bij Rittal aan het juiste adres; van Basic tot All-in, alles behoort tot de mogelijkheden voor een maximale beschikbaarheid van uw proces.

De HCP komt door de energiezuinigheid zelfs in aanmerking voor de energie-investeringsaftrek (EIA). De andere voordelen van de HCP en de EIA voorwaarden leggen Raben en zijn collega’s graag uit  Dat geldt ook voor het beantwoorden van de vraag waarom edge, colo en cloud niet zonder elkaar kunnen.

Tags cloud Colo Edge IT IT-infrastructuur Visie

Reageren

 

 

Let op: een reactie wordt pas geplaatst na goedkeuring van een beheerder