Leestijd: 3 minuten

Goede klimatisering in uw schakel- en besturingskasten? Het is geen rocket science!

Food & Beverage

Het op de juiste temperatuur houden van een installatie is in de voedings- en genotmiddelenindustrie een belangrijk thema. Goede klimatisering zorgt per slot van rekening voor een langere levensduur van de componenten in de kast en houdt installaties in bedrijf. De omgeving, het ontwerp en de communicatie tussen de machinebouwer en opdrachtgever spelen daarbij een belangrijke rol. In deze blog benoem ik enkele handige handvatten om tot de juiste klimatisering te komen. U zult zien dat u met logisch nadenken al een heel eind komt!

Breng de omstandigheden in kaart

In een basis hygiëne zone, waar de standaard eisen wat minder streng zijn, is het mogelijk om klimatisering toe te passen door middel van een koelaggregaat of ventilator. In een hoge hygiëne zone is met lucht ventileren juist géén goede oplossing. Daar moet een besturingskast vanwege intensieve reiniging volledig afgesloten zijn en mogen er geen kieren of naden ontstaan. Een opening creëren voor het ventileren met omgevingslucht is daarom niet mogelijk. Verplaatst u een bestaande installatie naar een hoge hygiëne zone of vice versa, dan is het altijd belangrijk om opnieuw over de klimatisering na te denken.

In een hoge hygiëne zone kan het door de verschillende processtappen wat warmer of juist kouder zijn, en moet u rekening houden met extra koeling of verwarming. Daar zijn verschillende klimatiseringsoplossingen voor te bedenken. Een eenvoudige uitkomst om in een warme omgeving te koelen, is het plaatsen van een grotere kast. Een grotere kast heeft namelijk een groter uitstralend vermogen en kan meer warmte aan de omgeving afgeven. De kast blijft op deze manier dicht en de installatie intact. Is dat vanwege een tekort aan fysieke ruimte niet mogelijk, dan is een Hygienic Design-warmtewisselaar een goede oplossing.

Een goed ontwerp is het halve werk

Bij het ontwerp moet al duidelijk zijn wat de parameters en uitgangspunten van een installatie zijn. Gelukkig is dit vooral een kwestie van logisch nadenken. Het is natuurlijk nooit handig om een besturingskast in een zeer koude omgeving als een vrieshuis te plaatsen en het vervolgens intensief te verwarmen omdat de temperatuur in de kast anders te ver daalt. Om onnodige kosten en storingen te voorkomen, is het verstandig om er – indien mogelijk – bij het ontwerp al zeker van te zijn dat een schakel- of besturingskast niet in een dergelijke ruimte komt te staan of hangen. Dit klinkt eenvoudig, maar toch gaat het nog regelmatig mis in de ontwerpfase, omdat de focus op techniek ligt en in mindere mate op klimatisering.

Voor het ondervangen van fouten in het ontwerp, is bovendien heldere communicatie tussen de machinebouwer en opdrachtgever cruciaal. U doet er goed aan om voorafgaand aan het ontwerp in ieder geval de volgende vragen aan uw opdrachtgever te stellen: waar wordt de installatie precies voor gebruikt? Waar komt de installatie te staan en wat zijn de omstandigheden?

Bent u benieuwd naar ervaringen van andere organisaties in de voedingsmiddelenindustrie op het gebied van klimatisering? Lees dan de referentieverhalen van Cloetta, Huuskes en Van der Lee Seafish.

Reageren

 

 

Let op: een reactie wordt pas geplaatst na goedkeuring van een beheerder