Leestijd: 2 minuten

Het nut van een lucht/lucht-warmtewisselaar

Klimatisering

Een té hoge temperatuur in de behuizing is oorzaak nummer 1 van minder goed werkende componenten in schakel- en besturingskasten. En dat kan weer leiden tot stilstand van het productieproces. Daarom is het noodzakelijk de warmte op een effectieve wijze af te voeren. Is de omgevingstemperatuur lager dan de gewenste kasttemperatuur? En stelt u hoge eisen aan het klimaat in de behuizing? Kies dan voor een eenvoudige, betaalbare, energiezuinige én beschermende lucht/lucht-warmtewisselaar van Rittal.

Een lucht/lucht-warmtewisselaar bestaat slechts uit twee ventilatoren, een besturing en een wisselaar-pakket, maar deze technisch eenvoudige luchtkoeler werkt wel zeer effectief. Bovendien biedt een lucht/lucht-warmtewisselaar veel andere voordelen.

Zo werkt een lucht/lucht-warmtewisselaar

De interne ventilator zuigt de warme lucht aan de bovenzijde van de schakelkast aan en blaast deze warme lucht door de kruisstroomwarmtewisselaar. Tegelijkertijd zuigt de externe ventilator aan de onderzijde de koudere omgevingslucht aan en blaast deze koude lucht ook door de kruisstroomwarmtewisselaar. De koudere omgevingslucht koelt de warme interne lucht af, waarna de gekoelde lucht aan de onderzijde weer in de kast wordt geblazen. De opgewarmde externe lucht wordt aan de bovenzijde van de wisselaar in de omgeving uitgeblazen.
Op basis van bovenstaande uitleg zult u begrijpen dat een lucht/lucht-warmtewisselaar alleen inzetbaar is als de omgevingstemperatuur lager is dan de gewenste kasttemperatuur.

Bescherming dankzij het gescheiden binnen- en buitencircuit

Een van de grootste voordelen van een lucht/lucht-warmtewisselaar is dat de omgevingslucht dankzij het gescheiden binnen- en buitencircuit niet in de kast kan komen. Hierdoor beschermt de lucht/lucht-warmtewisselaar de componenten tegen stof, olie, vocht en bepaalde gassen, zoals het gas H₂S (waterstofsulfide) dat koper aantast.

Betaalbaar, energiezuinig én onderhoudsarm

In vergelijking met een koelaggregaat of vloeistofkoeling is een lucht/lucht-warmtewisselaar een financieel gunstige koeloplossing. Qua aanschaf, maar ook op het gebied van energieverbruik. Bovendien heeft een lucht/lucht-warmtewisselaar minder onderhoud nodig. Het volstaat om af en toe het de eenvoudig te verwijderen cassette in het wisselaar-pakket door te blazen met perslucht, om zo eventueel aanwezig stof te verwijderen. En omdat een lucht/lucht-warmtewisselaar geen koudemiddel bevat, hoeft het jaarlijkse onderhoud niet per se door een STEK-gecertificeerde koeltechnische monteur te worden uitgevoerd.

Tags Klimatisering

Reageren

 

 

Let op: een reactie wordt pas geplaatst na goedkeuring van een beheerder