Leestijd: 2 minuten

Hoe snel verdient een energiezuinig koelaggregaat zichzelf terug?

Klimatisering

Door Edgar Hoogakker, Product Manager Klimatisering bij Rittal B.V.

Moderne koelaggregaten met inverter regeling en hybride koelsystemen met heatpipe besparen veel energie. In het laatste geval zelfs 75% ten opzichte van conventionele koelaggregaten. Dit roept de vraag op, hoe snel verdien je deze investering terug? Een handige online calculator geeft direct antwoord.

Hybride koelaggregaten mogen dan veel energie besparen, ze vergen ook een hogere investering. Hoe snel is het verschil terugverdiend? En hoe zit dat met oudere koelaggregaten? Wanneer loont het de moeite om deze te vervangen? Iedere situatie is anders. Daarom hebben we bij Rittal hiervoor een speciale calculator gemaakt.

Hoeveel energie kunt u besparen?

Stel, u heeft een schakelkast van ongeveer 5 jaar oud met een koelaggregaat van 2kW. Hoeveel energie kunt u besparen als u dit aggregaat vervangt door een moderne, energiezuinige variant? Om dit te kunnen berekenen, wil de calculator een aantal gegevens van u weten:

  • Type en capaciteit van het oude koelaggregaat
  • Type en capaciteit van het nieuwe koelaggregaat
  • Het aantal aggregaten
  • De omgevingstemperatuur
  • De energieprijs
  • Het aantal dagen per week en ploegendiensten per dag dat de installatie draait

Met deze gegevens berekent de calculator de energiebesparing én de CO2-besparing op basis van het CO2-verbruik per kilowattuur.

Hoe snel is de investering terugverdiend?

Naast de energie- en CO2-besparing willen we natuurlijk de terugverdientijd weten. Op basis van de energieprijs en de verwachte aanschaf- en onderhoudskosten berekent de calculator de total cost of ownership (TCO) en het omslagpunt. Zo ziet u direct in hoeveel jaar de investering wordt terugverdiend.

Wat wijst de praktijk uit?

Infographic energiebesparing koelaggregaatInmiddels heb ik  heel wat van dit soort berekeningen gemaakt. En ik durf te stellen dat energie-efficiënte koelaggregaten zichzelf veel sneller terugverdienen dan meestal wordt gedacht. Kort door de bocht: is er sprake van een continu proces? Dan bent u gek als u er niet voor kiest. Het vervangen van bestaande koelaggregaten van 5 jaar of ouder door hybride koelaggregaten is een no-brainer. De investering is snel terugverdiend en levert daarna alleen maar geld op.

 

Tags Klimatisering

Reageren

 

 

Let op: een reactie wordt pas geplaatst na goedkeuring van een beheerder