Hygienic Design: waar moet u op letten?

Food & Beverage Kastsystemen

Dat organisaties in de voedingsmiddelenindustrie rekening dienen te houden met hygiëne is evident. De volgende vraag is wat lastiger te beantwoorden: hoe realiseert u dat in de praktijk? Er heerst bijvoorbeeld wat verwarring over de concrete uitvoering en controle. Waar moet u rekening mee houden? We noemen zes belangrijke criteria.

In een productieomgeving wordt onderscheid gemaakt in verschillende hygiënezones. Deze zijn in te delen op prioriteit van hygiëne en de mate waarop oppervlakken in aanraking komen met het product. We onderscheiden zogeheten basis hygiëne zones, gemiddelde hygiëne zones en hoge hygiëne zones. Hygiënisch werken en het gebruik van hygiënisch ontworpen apparatuur is een must, met name in de hoge hygiëne zones waar men daadwerkelijk met voedingsmiddelen werkt.

Zes belangrijke criteria

Met behulp van een handige checklist kunt u toetsen of een kast aan de hygiëne-eisen voldoet. We noemen alvast zes belangrijke punten:

  1.  De behuizing van de kast is van roestvaststaal, minimaal 1.4301 (AISI 304) met oppervlakteruwheid RA< 0,8µm.
  2. Alle oppervlakken, zoals daken en deuromzettingen moeten gecontroleerd worden. Het eenvoudig wegstromen van vloeistoffen moet gewaarborgd zijn en het mag niet mogelijk zijn om voorwerpen op de kast te plaatsen.
  3. Wanneer de deur van de kasten is geopend tijdens het onderhoud, moet voorkomen worden dat vloeistoffen of voedingsmiddelen deze binnendringen.
  4. De behuizing mag geen loze ruimten of spleten bevatten die niet of moeilijk te controleren zijn.
  5. De kast mag geen ‘harde’ randen bevatten. Alle randen zoals bijvoorbeeld lasnaden, omzettingen, afdichtingen of andere complexe vormen hiervan moeten een radius van minimaal drie millimeter hebben. Daarnaast moeten dergelijke randen een gelijkmatige overgang garanderen of binnen het afdichtingsbereik liggen.
  6. Alle niet-metalen onderdelen van de kast moeten bestand zijn tegen reinigingsmiddelen.

Bewijs hygiënebestendigheid

Om uzelf te kunnen verantwoorden voor zowel de wetgevers als de consumenten, is het belangrijk dat u een bewijs kunt overleggen waarin vastgelegd is dat uw materialen aan Hygienic Design voldoen. Het bewijs van de hygiënebestendigheid van een kast moet worden verstrekt door een erkend instituut dat over de vereiste deskundigheid beschikt op het gebied van hygiënische toepassingen.

Wilt u weten op welke punten u nog meer moet letten wat betreft Hygienic Design? In het white paper Hygienic Design gaan we in op de richtlijnen van HD kasten en behuizingen, de plaatsing van de behuizing in het productieproces en hoe u kunt controleren of de door u gebruikte behuizingen aan de voorwaarden voldoen. Download dit white paper voor een complete checklist en meer informatie.

Delen op
Tags Food & beverage Hygienic Design Kastsystemen

Reageren

 

 

Let op: een reactie wordt pas geplaatst na goedkeuring van een beheerder