RVS of Aluminium buitenbehuizing?

Kastsystemen

Wat is de meest geschikte buitenkast voor uw apparatuur? Hierbij spelen verschillende factoren een rol. In dit blog gaan we dieper in op de verschillen tussen roestvast staal (rvs) of aluminium.

Het natte klimaat in Nederland betekent uitdagende omstandigheden voor buitenbehuizingen. Om die reden wordt vaak gekozen voor rvs. Toch biedt aluminium een aantal belangrijke voordelen.

Corrosiebestendigheid

In slechts een beperkt aantal situaties biedt een kast van gelakt plaatstaal afdoende bescherming. Maar in zeer natte en zilte omstandigheden gaat de voorkeur vaak uit naar een behuizing met een hoge corrosiebestendigheid. Aluminium doet op dit vlak zeker niet onder voor rvs. Integendeel. Onder extreme omstandigheden kan zelfs rvs corroderen, met alle gevolgen van dien. Aluminium wordt dan beschermd door een dun corrosielaagje. Hierdoor heeft verdere corrosie geen nadelige effecten op de buitenbehuizing en de componenten erbinnen.

Robuuste bescherming

Er is niet altijd toezicht of een stevig hek rond de installatie. Dit soort situaties vereist dan ook een extra robuuste buitenbehuizing. Welk materiaal biedt dan de beste bescherming, rvs of aluminium? ‘Rvs’, zullen veel mensen misschien zeggen, ‘want dit materiaal deukt minder snel in dan aluminium.’ Klopt. Aluminium is flexibeler, geeft dus makkelijker mee, maar scheurt ook minder snel. Rvs is veel minder flexibel, zal niet snel indeuken maar zal scheuren bij een hoge impact.

De vraag is, welke beschadiging heeft de grootste nadelige invloed op de functionaliteit, een deuk of een scheur? Met een deuk in de buitenkast kan gevoelige apparatuur nog prima functioneren. Maar een scheur in de wand kan uiteindelijk desastreuze gevolgen hebben.

Overigens, qua levensduur doen aluminium buitenbehuizingen niet onder voor hun rvs-collega’s. Aluminium kasten die meer dan 15 jaar in het veld staan, vormen eerder een regel dan uitzondering.

EMC

Hoe zit het dan met besturingen of apparaten die hoge eisen stellen aan de elektromagnetische compatibiliteit (EMC)? De dempende waardes van aluminium zijn beter dan die van rvs buitenbehuizingen. Aluminium heeft daarmee een streepje voor. Een buitenbehuizing van dubbelwandig aluminium, met extra EMC-afdichting tussen deur en kast, zal in veel gevallen waar hoge demping door sterke elektromagnetische velden nodig is volstaan. Voor nog hogere EMC-eisen vormt het kast-in-kast-principe de oplossing: een kast van plaatstaal voor de EMC-bescherming met daaromheen een enkelwandige aluminium buitenbehuizing ter bescherming tegen vocht (IP) en mechanische impact (IK).

Rvs of aluminium?

Traditioneel werden buitenbehuizingen gemaakt van rvs, omdat dit materiaal een hogere corrosiebestendigheid heeft. Maar is dit terecht? Aluminium biedt minstens dezelfde corrosiebestendigheid als rvs. Daar komt bij dat aluminium een hoge bescherming biedt tegen mechanische impact, met als voordeel dat dit materiaal niet scheurt. Juist voor gevoelige apparatuur kan dit de doorslag geven.

Geeft gewicht de doorslag?

Aluminium is ongeveer drie keer lichter dan roestvaststaal. Dit scheelt enorm bij het op de plaats brengen van de buitenbehuizing. Zeker wanneer de ondergrond een fundatie nodig heeft waar de buitenkast op komt te staan, dan betaalt de gewichtsbesparing zich zeker uit. Lichter en toch sterk.

Over Rittal

Rittal levert praktische en betrouwbare producten, oplossingen en diensten die bijdragen aan het duurzame succes van uw organisatie. Dat is onze drijfveer. Samen met onze collega’s en partners zetten wij al onze kennis, ervaring en service hiervoor in. Onze totaaloplossingen vindt u terug in tal van branches zoals IT, paneelbouw, railinfra, chemie, procesindustrie, logistiekfood, zorg, water, maritiem, overheid, automotive, luchthavens.

 

Delen op
Tags Kastsystemen Outdoor

Reageren

 

 

Let op: een reactie wordt pas geplaatst na goedkeuring van een beheerder


Reactie (4)

Kamal Mohajerani | 20 september 2017

Dag Theo, Mag ik van je uitleg bovenaan conclusie trekken dat een enkel wand Al kast beter of evenveel EMC bestendig is als een enkelwand RVS? Met vriendelijke groet, Kamal

reageer

Theo Gerritzen | 3 oktober 2017

Hallo Kamal, Zoals telefonisch besproken is onderstaande conclusie zo niet te trekken. In jullie toepassing is er naast de materiaalkeuze nog een groot aantal externe invloeden die meegenomen moeten worden bij het bepalen van de juiste keuze van de kast. EMC is er een maar denk ook aan corrosiebestendigheid, beschermklasse en montagemogelijkheden. Ik vertrouw er op dat ik je verder kan helpen en neem contact op zodra ik jouw aanvullende informatie ontvangen heb. Met vriendelijke groeten, Theo Gerritzen

reageer

Pim | 27 april 2018

Interessant dat je het Nederlandse klimaat meeneemt in je overweging voor een buitenbehuizing van je apparatuur. Ik denk dat je gelijk hebt dat aluminium flexibeler is. Ik vraag me echter af wanneer deze flexibiliteit van pas komt. http://www.kapteijn-oudmetaal.nl/oud-metaal

reageer
 
Theo Gerritzen

Theo Gerritzen | 29 april 2018

Hallo Pim, Met flexibeler bedoel ik de buigbaarheid zonder te scheuren. Aluminium zal minder snel scheuren dan rvs maar is uiteraard wel eenvoudiger te "deuken", afhankelijk van de mate van uitoefenen van kracht op het oppervlak. Groeten, Theo

reageer