Wat is de ideale buitenbehuizing voor telecom?

Kastsystemen

Glasvezel is bezig met een trage, maar gestage opmars in Nederland. Om de verglazing van het netwerk te versnellen, zijn vaak creatieve oplossingen vereist. Zoals de mini-POP, een speciaal voor verglazing ontwikkelde buitenkast.

Hoe de ideale buitenbehuizing voor glasvezelverdeling eruit ziet, is lastig te zeggen. Alles hangt af van de plaats en de rol in het netwerk. Het gaat dus om verschillende soorten kasten, ieder geoptimaliseerd voor hun functie.

Mini-POP

Optical Distribution Frames (ODF’s) worden traditioneel ondergebracht in POP (Point-Of-Presence)-gebouwen. Omdat het bij verglazing vaak gaat om lokale initiatieven, is het niet altijd mogelijk zo’n ODF onder te brengen in een bestaand POP-gebouw. Er zal dan op wijkniveau een POP gerealiseerd moeten worden. Het vinden van een geschikte locatie en de vergunningaanvraag voor een POP-gebouw kan de uitrol aanzienlijk vertragen. De mini-POP brengt hierin verandering.

De mini-POP is een glasvezelverdeelkast (MFG) in de wijk. De ideale buitenbehuizing voor zo’n mini-POP is speciaal toegespitst op glasvezeldistributie. Deze ‘buiten-ODF’ vraagt om een robuuste, dubbelwandige behuizing, licht in gewicht. Deze mini-POP van aluminium heeft een dubbele wand die zorgt voor een natuurlijke convectie, waardoor warmte van actieve componenten wordt afgevoerd. De kast is ruim genoeg en speciaal ingericht voor 19” en ETSI formaat netwerkapparatuur. De behuizing heeft gescheiden compartimenten voor bijvoorbeeld de (nood)stroomvoorziening. Vanzelfsprekend moet ook de klimatisering op een doeltreffende manier in de kast worden geïntegreerd.

Beschermd door zo’n dedicated buitenbehuizing vormt de mini-POP een volwaardig alternatief voor z’n grotere broer. Daarbij biedt de mini-POP een paar belangrijke voordelen:

  • Kan op vrijwel iedere locatie. Deze compacte buiten-ODF’s laten zich eenvoudig inpassen in het straatbeeld, zodat een geschikte locatie makkelijk te vinden is.
  • Korter vergunningstraject. De mini-POP betekent een relatief kleine ingreep in het straatbeeld. Dit resulteert in een snelle en relatief eenvoudige vergunningsprocedure.
  • Snel te realiseren. Een mini-POP kan snel worden gerealiseerd, omdat deze al helemaal voorbereid is.

Glasvezelverdeler binnen opgesteld

Voor de koppeling naar de mini-POP zullen ook glasvezels opgewerkt en verdeeld moeten worden. Hiervoor is een oplossing beschikbaar die al jaren is bewezen: de ODF. Gebaseerd op een kastframe met hoge stabiliteit maar nog belangrijker, ruimte. Ruimte voor het afmonteren van de glasvezel bekabeling, met daartussen rangeervelden naar de apparatuur. Waarbij kabelmanagement een cruciale rol speelt. Zoveel ruimte op een kleine vloeroppervlakte (breedte 1000-1200 mm, diepte 300-600 mm) met een maximale toegankelijkheid. Natuurlijk ook afsluitbaar te maken.

Splitterkast

Op straatniveau vraagt de glasvezelverdeling om compacte splitterkasten. De ideale splitterkast valt nauwelijks op in het straatbeeld. Hij biedt maximale ruimte voor de installatie en is toch zo compact mogelijk. Verder is een goede splitterkast snel en makkelijk te plaatsen. Een in de kast geïntegreerde sokkel kan hierbij helpen. Verder faciliteert de kast een efficiënte kabelinvoer. Tegelijk moet de splitterkast zeer robuust zijn uitgevoerd (hufterproof), afsluitbaar en tegelijkertijd goed toegankelijk voor de (service)monteur.

Eén proces met verschillende (buiten)behuizingen, bij één leverancier

De ideale kast voor verglazing is speciaal ontworpen voor de netwerkfunctie die hij omvat, of beter nog: faciliteert. Glasvezelverdeling op straatniveau vraagt om een totaal andere kast dan een mini-POP op wijkniveau. Wat deze verschillende buitenkasten en binnen opgestelde ODF met elkaar gemeen hebben, is dat ze snel zijn te plaatsen, zich bewezen hebben in de praktijk en voldoen aan alle relevante eisen voor de telecom-toepassing.

Bij voorkeur komen deze verschillende kasten – inclusief accessoires voor bijvoorbeeld montage, kabelmanagement, stroomverdeling en koeling – van dezelfde leverancier. Wanneer de behuizingen en accessoires systematisch uitwisselbaar zijn, vereenvoudigt en versnelt dit zowel de installatie als de service. Eén leverancier biedt ook het voordeel van één aanspreekpunt en een beter afgestemde logistiek. Uiteraard heeft een leverancier met een grote expertise in deze branche een streepje voor.

Delen op

Reageren

 

 

Let op: een reactie wordt pas geplaatst na goedkeuring van een beheerder