Leestijd: 2 minuten

Rittal winnaar TechAward 2016 met Blue e+ koelaggregaat

Een technische jury en bezoekers van de beurs World of Technology & Science hebben het Blue e+ koelaggregaat van Rittal – in een spannende strijd – uitgeroepen tot het meest innovatieve product van 2016 in de categorie World of Automation/World of Motion & Drives. Rittal B.V. ontving de felbegeerde TechAward op donderdag 6 oktober tijdens de beurs in de Jaarbeurs Utrecht.

De Blue e+ is het meest efficiënte koelaggregaat voor besturingskasten ter wereld, in zijn soort. Het aggregaat verbruikt ruim 75% minder energie dan traditionele koelsystemen en levert daardoor ook een aanzienlijke CO2 besparing op. Product Manager Edgar Hoogakker en Marketing Communicatie medewerkster Jisca Wemmers van Rittal B.V., namen de TechAward in ontvangst uit handen van Eddo Cammeraat, bestuurslid FEDA en Paul Petersen, directeur FHI. “Bezoekers van de vierdaagse beurs hebben de meeste stemmen uitgebracht op de Blue e+. Het is een publieksprijs van vakmensen uit de industrie, laboratoria, zorg en wetenschap. Het was een spannende nek-aan-nek race, waarin we te maken hadden met sterke concurrenten. We zijn erg blij met deze prijs, waarin vakmensen duidelijk hun waardering hebben laten zien voor onze inspanning om onze oplossingen zo goed mogelijk aan te laten sluiten bij wensen van een brede professionele groep.”, aldus Jisca Wemmers.

Heatpipe technologie
Het Blue e+ koelaggregaat maakt gebruik van de zogeheten heatpipe technologie, die warmte zeer energie efficiënt afvoert. De techniek wordt onder meer toegepast in de ruimtevaart en in smartphones. Wij zijn de eerste producent die passieve heatpipe koeling in een hybride koelaggregaat voor besturingskasten toepast. Wij hebben hier patent op.

Koeling
Bekend is dat Nederland in 2020, 14 procent van de energie duurzaam moet opwekken. Edgar Hoogakker: “Minstens zo belangrijk is te zorgen dat je minder energie nodig hebt. Industriële processen verbruiken veel energie én produceren veel warmte. Dat geldt ook voor besturingskasten, die de processen regelen. Koeling is onmisbaar voor functioneren van de besturing, maar kost op haar beurt ook veel energie.

De Blue e+ brengt hierin verandering.” De Blue e+ is 75% zuiniger dan zijn voorganger, die geen heatpipe had. Uit tests blijkt dat het nieuwe hybride koelaggregaat 83% minder energie verbruikt dan koelsystemen van vijf jaar geleden. “Het is niet voor niets dat bezoekers van World of Technology & Science met de TechAward 2016 de Blue e+ als meest innovatieve en meest energiebesparende product hebben verkozen”, besluit een trotse Edgar Hoogakker.