Leestijd: 5 minuten
Een schakelkast buiten “hufterproof” opstellen: zo beschermt u tegen vandalisme en cyberaanvallen
Het buiten opstellen van een verdeel-, besturings-, of schakelkast brengt andere uitdagingen met zich mee dan wanneer u een kast binnen opstelt. Zo moet u onder andere nadenken over de juiste klimatisering (lees daar in dit blog meer over). Maar ook zaken als vandalisme en cybersecurity vragen bij een buitenopstelling van een kast om de nodige aandacht. Want hoe zorgt u dat uw buitenkast bestand is tegen vandalisme en daarmee dus “hufterproof” is?
Vragen als “hoe voorkom ik dat mijn elektra schade oploopt door vandalisme?” of “hoe garandeer ik een hoge mate van cybersecurity bij een buitenopstelling” worden ons in de praktijk vaak gesteld. Maar waar begint u? Bij de fysieke beveiliging van de behuizing of toch aan de software-zijde, zoals het versleutelen van de data? In dit blog neem ik u mee in de fysieke beveiliging van outdoor behuizingen voor zowel industriële- als ICT toepassingen.
De constructie van een hufterproof schakelkast
De zwakste schakel bepaalt de sterkte van de keten. De constructie van de schakelkast vandaalbestendig maken kan op verschillende manieren. Hierbij dient rekening gehouden te worden met de toepassing en met de plaats van opstelling. Vertaald naar een outdoor-toepassing betekent dit: komt de behuizing langs de snelweg, het voetgangerspad of achter een zwaar metalen hek te staan? Alle toepassingen komen voor en zoals bekend zullen vandalen en andere kwaadwillende personen zich er nauwelijks door laten hinderen.
Een goed slot op de kast is natuurlijk een eerste vereiste. Met een fysieke of elektronische sleutel kan de deur van de kast worden geopend en bewaakt. Het signaleren van het openen van deze deur gecombineerd met bewust toegangsbeleid helpt hierbij. Maar als de deur eenvoudig met simpel gereedschap of — nog erger — door een vandaal losgebroken kan worden, helpt dit maar beperkt.
Nadenken over een constructie waarbij het ongeoorloofd openen van de kast met gereedschap vertraging tot de toegang oplevert helpt zeker ook. Bij schakelkasten wordt dan vaak verwezen naar de inbraakwerendheid van zo’n constructie. Bekende waarden als RC2 (Resistance Class 2) — ook wel WK2 (Wiederstandklasse 2) genoemd — geven een waarde aan de inbraakwerendheid van de constructie. Heeft een kast bijvoorbeeld de vrij hoge RC4 waarde, dan betekent dit dat de kast zo goed beschermd is, dat je als het ware met een kluis-constructie te maken hebt.
Maar hoe bepaalt u welke mate van inbraakwerendheid voldoende is voor uw opstelling? De hoge RC4 waarde waar ik zojuist naar refereerde is technisch heel goed maakbaar en in de praktijk ook meermaals een bewezen oplossing voor bijvoorbeeld outdoor installaties waarover essentieel dataverkeer loopt. Bij met name dit soort toepassingen is het daarom essentieel dat veiligheid en daarmee ook cybersecurity voldoende aandacht krijgen. Om die reden is het belangrijk de de mate van gewenste beveiliging wordt doorvertaald naar de constructie van de toe te passen outdoor oplossing.
De plaats van opstelling van uw schakelkast
Een outdoor behuizing wordt toegepast voor allerlei installaties. Denk hierbij aan besturingen voor bruggen en sluizen, snelwegen en tunnels maar ook voor glasvezelverbindingen en allerlei smart oplossingen in Smart Cities, Smart Mobilty en Smart Telco zoals 5G netwerken. Elke toepassing heeft zo zijn eigen specifieke eisen, maar voor de behuizing die buiten opgesteld wordt geldt in alle gevallen dat deze degelijk opgesteld moet worden.
Vaak wordt de behuizing op een ingegraven betonnen sokkel geplaatst, maar ook plaatsing op een andere fundatie is mogelijk. De constructie van de te plaatsen outdoor-behuizing is hierop voorbereid. Zo zijn de bevestigingsbouten bijvoorbeeld alleen benaderbaar als de deur van de behuizing geopend is, en is de hele constructie afgestemd op toepassing op plaatsen waar veel publiek kan zijn. Een vraag die ook gesteld mag worden is of er om de behuizing aanrijbeveiligingen geplaatst moeten worden om te voorkomen dat bijvoorbeeld een personenauto per ongeluk tegen de behuizing aan kan rijden.
De juiste beschermklasse voor een hufterproof kast
Vanuit de regelgeving voor lege behuizingen, de norm IEC 62208, wordt aan vele aspecten van een behuizing aandacht besteed. Denk aan corrosie- en UV-bestendigheid, maar ook aan bescherming tegen het binnendringen van vreemde voorwerpen en stof of het binnendringen van water, vastgelegd onder beschermklasse IP. In het verlengde hiervan ligt ook de impact-klasse; de mate van weerstand tegen mechanische impact op deze behuizing. Deze waarde wordt uitgedrukt in de IK-waarde, vaak ten onrechte vergeleken met vandaalbestendigheid.
De IK-klasse heeft een 1-op-1 relatie met de beschermklasse IP en beschrijft bij welke energie een vastgestelde bescherming geboden blijft tegen het binnendringen van vreemde voorwerpen/stof en water. Bij de IK-test vervormt de behuizing, zonder dat dat afbreuk mag doet aan de bepaalde beschermklasse IP van de kast.
In de praktijk zie je outdoor-toepassingen waar deuken in het plaatwerk zijn gekomen door bijvoorbeeld het machinaal maaien in de bermen. Heeft dit dan direct gevolgen voor de mate van bescherming van de kast? Niet altijd, maar het is wel zaak om periodiek de stand van zake ter plaatse te beoordelen. Periodiek onderhoud verlengt de levensduur van de installatie en daarbij kunnen dan ook de passende maatregelen getroffen worden om de schade te herstellen en daarmee de beoogde veiligheid terug te brengen naar het gewenste niveau.
Uw buitenkast beschermen tegen vandalisme
Bent u benieuwd waar u nog meer op dient te letten bij het selecteren van de juiste buitenkast voor uw toepassing? In dit e-book leggen we uit waar u op moet letten bij het kiezen van buitenbehuizing om op lange termijn de beste bescherming te kunnen bieden.