Leestijd: 4 minuten

Voor distributiecentra met lokale data is Rittal Blue e+ IT de juiste oplossing

RiMatrix Next Generation (NG)

Distributiecentra leunen zwaar op data. 24/7, 365 dagen per jaar toegang hebben tot die data pleit voor lokale opslag en bewerking. Dat stelt eisen aan de IT omgevingen. Het Rittal Blue e+ IT koelsysteem is daarvoor de oplossing.

Het aantal distributiecentra is de laatste jaren fors toegenomen. Hand in hand met die toename gaat de afhankelijkheid van data. Om de goederenstromen te kunnen managen zijn IT en data onmisbaar.

Digitaal als standaard
De tijd dat papieren vrachtbrieven en pakbonnen bepalend waren ligt achter ons. Digitale documenten zijn nu de standaard. Digitale documenten zijn ook steeds vaker verplicht om een totaal traject, van grondstof tot de uitlevering van het eindproduct, te kunnen volgen.

Opkomst kleinere distributiepunten
Parallel aan deze ontwikkeling en de toename van de grote distributiecentra is nog een derde trend. Dat is de opkomst van de kleinere distributiepunten. Deze zijn onmisbaar voor de emissiearme bezorging met kleinere voertuigen in de steden en agglomeraties.

Distributiecentra de draaischijf
Alle distributiecentra zijn een draaischijf voor de goederen- en datastromen. Voor beiden stromen geldt dat ze 24/7 365 dagen per jaar moeten kunnen doorgaan. Distributiecentra zijn ook sterk van elkaar afhankelijk. Ze moeten probleemloos goederen en data kunnen uitwisselen.

Geen datacenter
Distributiecentra zijn niet gebouwd volgens de eisen van datacenters of serverruimtes. Voor de opslag van goederen gelden bandbreedtes voor temperaturen, luchtvochtigheid maar ook bijvoorbeeld de aanwezigheid van stofdeeltjes. Die hoeven niet overeen te komen met de optimale factoren voor IT.

Liever lokaal
Rittal ziet dat de toenemende hoeveelheid data en zorgen over de fysieke ruimte reden zijn de IT te verplaatsen van on premise naar off premise. Migreren naar de cloud wordt ook regelmatig genoemd als oplossing.

In de praktijk leveren deze verplaatsingen weer nieuwe uitdagingen op. Distributiecentra moeten steeds vaker inspelen op last minute wijzigingen en verzoeken. Als data lokaal staat opgeslagen is dat beter mogelijk dan als de data extern is.

Daarnaast is een lokale actuele dataset nog altijd de beste garantie om bij calamiteiten te kunnen doorgaan. Er zijn dus redenen om de data liever lokaal te hebben.

Eisen
De XXL en de kleinere distributiecentra zien de voordelen van het lokaal opslaan en beschikbaar hebben van data in. Men wil dat wel op een manier die minimale impact heeft op de core business. Concreet betekent dat men zoekt naar een IT omgeving die aan tenminste drie eisen voldoet.

  • Het moet robuust zijn
  • Bestand zijn tegen de uiteenlopende omstandigheden die in de centra heersen
  • Onderhoud op locatie moet tot een minimum beperkt blijven.

De Rittal oplossing
De oplossing is het Rittal Blue e+ IT koelsysteem. Dit is een compacte unit die de koelbehoefte en luchtkwaliteit van IT en het IT rack regelt. De units worden, afhankelijk van de vereiste capaciteit, aan de achterzijde of bovenkant van een standaard IT rack bevestigd.

De units bestaan uit door Rittal ontwikkelde en gepatenteerde hoogwaardige componenten. Ze  zorgen voor de juiste temperatuur en luchtvochtigheid in het rack. Het Rittal Blue e+ IT systeem is ontworpen voor omgevingen met afwijkende beschermklasse, EMC, omgevingstemperatuur, luchtvochtigheid en luchtkwaliteit  Daar is de inzet van gewone koelingsoplossingen, en daarmee het gebruik van IT, normaal niet mogelijk.

Laag energieverbruik
Het innovatieve systeem onderscheidt zich verder door de zuinigheid. Alle componenten zijn ontworpen om het energieverbruik zo laag mogelijk te houden. Reducties van >75% zijn realiseerbaar. Dit enorme besparingspotentieel zorgt ervoor dat de investering zich in korte tijd terugverdient.

Beheer op afstand
Een ander groot voordeel van deze oplossing is dat het beheer geheel op afstand kan plaatsvinden. De IT beheerder kan via een slimme app de conditie van de unit uitlezen. Die data kan naadloos worden geïntegreerd in andere monitoring tools.

Samenvattend
Voor distributiecentra die de meerwaarde van lokale data inzien, maar zich geen zorgen willen maken over de IT, is Rittal blue e+ IT de juiste oplossing. De IT wordt daarmee permanent op de vereiste temperatuur gehouden en voorzien van goede kwaliteit koellucht.

Meer weten?

De Rittal blue e+ IT is een van de producten in het Rittal portfolio voor distributiecentra. Naast deze koeloplossing zijn er ook de Hybrid Cloud Packages. Dat zijn de kant en klare IT racks die onder alle omstandigheden zorgen voor veilige lokale data opslag en bewerking.

Meer weten over het portfolio en klantcases, neem dan contact op.

Tags Blog blue e+ it distributiecentra IT IT-infrastructuur koelaggregaat koelaggregaten koelsysteem