Leestijd: 3 minuten

Win de race naar efficiency in distributiecentra

Logistiek

Een pakketje bestellen en binnen korte tijd ontvangen vinden we vandaag de dag heel normaal. E-Logistics omvat de logistiek achter alles wat met dergelijke internetverkopen te maken heeft. Er zijn bijvoorbeeld verschillende digitale informatiestromen nodig om een pakketje op tijd te kunnen bezorgen. Waarom, naast soepele informatiestromen, openstaan voor samenwerking met uw concurrenten essentieel is leest u in dit blog!

De vier informatiestromen van e-logistics

Een distributiecentrum moet, in het kader van e-logistics, de volgende informatiestromen goed op orde hebben:

 • Informatiestroom 1: Voorraadbeheer
  Dit moet kunnen achterhalen of een besteld product op voorraad ligt. En zo niet, wanneer het dan wel geleverd kan worden.
 • Informatiestroom 2: Interne processing
  Deze stroom maakt order picking mogelijk: de route van het pakketje vanuit het magazijn naar de vrachtwagen. In het zogeheten warehouse management systeem (WMS) moet deze data goed gekoppeld zijn aan de data van het voorraadbeheer.
 • Informatiestroom 3: Afleversysteem van de regionale hub
  Artikelen gaan vaak van het distributiecentrum naar dat van een vervoerder (zoals DHL, PostNL of regiobedrijven) waar alle pakketjes verzameld worden. Van daaruit distribueren zij het naar de klant.
 • Informatiestroom 4: Track and trace
  Deze informatiestroom brengt onder andere in kaart waar een vrachtwagen rijdt, welke pakketten het bevat, hoe laat het bij een specifiek adres aankomt en of het pakket daadwerkelijk geleverd is.

De korte levertijd in combinatie met verschillende datastromen en partijen maakt het logistieke proces tot een uitdaging. Schiet een van de spreekwoordelijke schakels tekort, dan is de data niet meer beschikbaar en komt het gehele proces stil te liggen. Met als gevolg dat klanten veelal elders op zoek gaan naar het gewenste artikel en wellicht niet meer terugkomen vanwege de tekortkoming.

Procesoptimalisatie door ketensamenwerking

Echt grote efficiencyslagen zijn te maken met het op de juiste manier vullen en snel in- en uitladen van vrachtwagens. De beschikbaarheid van data is daarbij cruciaal. Om die slag te kunnen maken is het noodzakelijk dat webshop-aanbieders met elkaar samenwerken en via universele e-logistics software communiceren. Maken zij allemaal gebruik van dezelfde software voor het uitwisselen van real-time datastromen, dan profiteert iedereen daarvan omdat het overall de business ten goede komt. De klant wordt per slot van rekening optimaal bediend en pakketjes worden nóg nauwkeuriger geleverd. Bovendien levert dit voor de regionale hub grote efficiëntievoordelen op, omdat het niet langer tig verschillende softwaresystemen aan elkaar hoeft te koppelen. Vandaag de dag zijn enkele organisaties druk aan het werk om de systemen te standaardiseren, maar er moeten nog enkele stappen gemaakt worden.

Hybrid Cloud Packages houden bedrijfskritische data veilig

Wanneer data een cruciale rol heeft, zoals in een distributiecentrum, is het essentieel dat u baas over uw eigen data blijft en niet volledig afhankelijk bent van een externe cloudomgeving of -leverancier. Sommige soorten data kunnen goed in de cloud staan. Denk aan data waarmee u op basis van berekeningen seizoentendensen waarneemt en daar de voorraad op afstemt. Bedrijfskritische data zoals de eerdergenoemde e-logistics informatiestromen, moeten echter altijd benaderbaar en beschikbaar zijn om stilstand te voorkomen. En snel beschikbaar zijn, want voor sommige processen is latency van doorslaggevend belang. Met Hybrid Cloud Packages van Rittal heeft u de zekerheid dat de server waar de data op staat veilig is en dat data altijd snel voorhanden is.

Wilt u meer weten over de voordelen van Hybrid Cloud Packages? Download dan de brochure ‘Hybrid Cloud Packages. IT-oplossingen voor distributiecentra

Tags distributiecentra e-logistics

Reageren

 

 

Let op: een reactie wordt pas geplaatst na goedkeuring van een beheerder