Leestijd: 3 minuten

Zo zijn de processen in uw distributiecentrum ‘always on’

IT-Infrastructuur Logistiek Hybrid Cloud Packages

In weinig sectoren is het behalen van deadlines zo belangrijk als in de logistiek. Om alle processen in een distributiecentrum draaiende te houden en synchroon te laten lopen aan vooraf vastgelegde tijdschema’s, is een betrouwbare IT-omgeving cruciaal. Waar kunt u als logistiek IT-manager rekening mee houden om dit te realiseren? En hoe kan een beproefde on-premise omgeving uitkomst bieden bij het ‘always on’ houden van processen?

De eisen die vandaag de dag aan logistieke IT-systemen worden gesteld, zijn anders dan vroeger. Orders komen via een grotere variëteit aan kanalen het distributiecentrum binnen, denk aan webshops, fysieke winkels, de telefoon en e-mail. Daarnaast vindt er meer communicatie plaats tussen verschillende systemen en apparaten om de enorme hoeveelheid pakketten te kunnen traceren. Ontstaat er een hapering in het systeem, dan heeft dat ogenblikkelijk impact op de lopende processen. Pakketjes die klaarliggen kunnen niet verstuurd worden en ook de rest van het proces loopt vertraging op.

Door deze veranderingen staat de IT-omgeving van een distributiecentrum onder grotere druk dan voorheen. De software, hardware en het netwerk moeten te allen tijde beschikbaar zijn. Het waarborgen van de continuïteit van IT-systemen vormt dan ook de grootste uitdaging voor distributiecentra.

Geef latency geen ruimte

Een belangrijk aandachtspunt bij het waarborgen van de doorloop, is de snelheid waarmee datatransacties plaatsvinden. Vertraging op de lijn door lange afstanden moet voorkomen zien te worden. Zeker met het oog op de veiligheidscircuits ten behoeve van het proces, zoals bij shuttles en transportbanden, vormt elke vertraging een gevaar. Al gaat het vaak maar om tienden van seconden. Dit lijkt misschien weinig, maar als er veel dataprocessen aan elkaar gekoppeld zijn is elke vertraging bij de synchronisatie en communicatie van het complete dataproces een storende factor. Stel dat het proces uiteindelijk tien minuten vertraging oploopt, dan komt de planning in het gedrang en vertrekt bijvoorbeeld de vrachtwagen te laat. Met als gevolg dat de daaropvolgende zending eveneens te laat de deur uitgaat. Deze strakke verwevenheid van processen heeft als consequentie dat er geen ruimte is voor latency.

Hoe waarborgt u de continuïteit van de IT-infrastructuur?

Om onder andere latency te voorkomen en ervoor te zorgen dat u altijd over belangrijke bedrijfskritische data beschikt, is het verstandig om de data dichtbij het distributiecentrum te houden. Valt de verbinding tussen het distributiecentrum en de cloudomgeving onverhoopt weg, dan is de beschikbaarheid alsnog gegarandeerd en gaan processen gewoon door. Let op dat ook de on-premise computerruimte voorzien is van monitoring, redundante koeling, noodstroomvoorziening en een blussysteem. Ontstaat er rook, dan kan het detectiesysteem dat direct signaleren en wordt het blussen in gang gezet. En valt de netspanning weg, dan kan de noodstroomvoorziening dat meteen ondervangen. Uiteraard moet ook de fysieke beveiliging in orde zijn, zodat uw waardevolle data goed tegen ongewenste indringers beschermd is.

Veiligheid, controle en transparantie

Rittal levert betrouwbare en veilige oplossingen die aan al deze eisen voldoen, bijvoorbeeld in de vorm van Hybrid Cloud Packages (HCP). De oplossing biedt het beste van twee werelden: de zekerheid en transparantie van IT in eigen beheer en het gebruiksgemak van cloud-oplossingen. Zo behoudt u de regie over uw eigen bedrijfskritische data en kunnen de processen in het distributiecentrum altijd door blijven gaan.

Meer informatie over de Hybrid Cloud Packages van Rittal leest u in deze brochure. Benieuwd naar de ervaringen van een logistieke dienstverlener met de IT-producten van Rittal? Lees dan het Rotra referentieverhaal.

Tags logistiek

Reageren

 

 

Let op: een reactie wordt pas geplaatst na goedkeuring van een beheerder