Leestijd: 5 minuten

Even voorstellen:
Bob van Alst

Met zijn 28 jaar heeft Bob van Alst al vele vestigingen gezien van Rittal. Hij werkte in Duitsland, Amerika en Canada. Sinds twee jaar is hij terug in Nederland en werkt hij op de New Business Development afdeling als Marketing Project Manager.

 

Hoe heb je Rittal leren kennen?

Tijdens mijn afstuderen ben ik al begonnen bij Rittal. Ik had tijd over en wilde wat bijverdienen. Via een uitzendbureau kwam ik bij Rittal terecht voor het inkloppen van visitekaartjes. Zo leerde ik de verkoopafdeling kennen. Ik hoorde hoe ze met elkaar praatten, de vragen die ze kregen, de belletjes die ze pleegden. De manier van werken sprak me aan en wat me vooral opviel was de prettige sfeer die er hing. Hier wil ik wel werken dacht ik. Toen een medewerker met pensioen ging kwam er een vacature vrij op de sales afdeling. Deze kans heb ik met beide handen aangegrepen.

En hoe kwam je op de internationale vestigingen terecht?

Toen ik een jaar op de binnendienst zat hoorde ik van een traineeship op het hoofdkantoor in Duitsland. Dat leek me een fantastische kans. Ik dacht als ik met mijn internationale achtergrond er niet op reageer wie dan wel? Het was een match. Veertien maanden lang volgde ik het International Associate Program en heb ik heel veel CRM SAP-implementaties gedaan o.a. voor de vestigingen in Amerika en Canada . En zo peddelde ik tien maanden lang op en neer tussen Chicago en Toronto.

Wat maakt het werk in het buitenland zo mooi?

Een cultuur leer je pas echt kennen als je de taal spreekt en er woont. Dat gaat niet als je toeschouwer of bezoeker bent. Wat ik fascinerend vind is dat mensen over de hele wereld hun eigen cultuur en omgeving verheerlijken. Het zet me aan tot nadenken hoe het kan dat iedereen dat doet.

Vaak wordt aan mij gevraagd welke cultuur ik het mooist vind, maar daarop moet ik het antwoord schuldig blijven. Ik heb juist geleerd om aannames en vooroordelen op te schorten. Ik vergeet nooit dat ik te gast ben in een land. Wie ben ik dan om een cultuur te beoordelen?

Maar er zullen toch wel verschillen zijn tussen de culturen?

Die zijn er ook, maar niet zo groot als iedereen denkt. Wat ik bijvoorbeeld plezierig vind aan Amerikanen is dat de mensen informeel zijn en heel direct. De hiërarchie in de organisatie is vrij plat en daarom heerst er een andere dynamiek. Het ene moment kan er informeel naar je welzijn worden gevraagd en het volgende moment kunnen ze heel zakelijk zijn, maar het is nooit persoonlijk. In Duitsland is het daarentegen compleet anders, daar zijn ze formeler. De verschillen in culturen merk je.

Waar droomde je vroeger als klein jongetje van om te worden?

Straaljagerpiloot en dat is ook bijna werkelijkheid geworden! Na mijn studie heb ik voorselectie bij de luchtmacht gedaan. Psychologische testen, sporttesten, gezondheidskeuring, wiskunde, de hele mikmak en ik ben voor alles geslaagd. Alleen toen kwam er een bezuinigingsronde bij Defensie en gingen er straaljagers en helikopters uit. Dus piloten hadden ze niet meer nodig.

En toen ben je een internationale studie gaan doen?

Nee, mijn studie International Business en Management heb ik eerst gedaan. Toen ik net van de havo kwam vond ik mezelf veel te jong om straaljagerpiloot te worden. Dus ik ben eerst gaan studeren. Wat mij trok aan de studie is dat je diverse talen leert spreken, je gaat reizen en een verplicht onderdeel is studeren en stage lopen in het buitenland. Zo heb ik in Amerika gestudeerd en stage gelopen in Barcelona.

Wat doe je in je vrije tijd?

Ik ben altijd op zoek naar nieuwe uitdagingen. Denk aan deelnemen aan Obstacle runs, zoals de verschillende Strong Viking Runs in Nederland. Ik ben vijf keer per week in de sportschool te vinden en ik loop meerdere keren in de week hard.  Als ik iets heb bedacht ga ik daar voor de volle honderd procent voor. Mijn ambitie is om de beste versie van mezelf te worden.

Gaat dat ook op voor je werk?

Ja, absoluut. Sinds in weer bij Rittal Nederland werk houd ik mij bezig met projecten op het snijvlak van Sales, Supply Chain Management en Marketing. Wanneer je succesvol bent in het ene land, wil dat niet automatisch zeggen dat je ook succesvol bent in het andere land. De eisen zijn anders, de communicatie is anders, er zijn zoveel dingen die compleet anders zijn. Soms moet je uit je comfortzone stappen en jezelf testen.

Dus werken in het buitenland lonkt weer?

Op dit moment heb ik even behoefte aan stabiliteit. Ik heb net een huis gekocht met mijn vriendin en een puppy die veel aandacht vraagt. En in de weekenden met vrienden stappen heb ik ook gemist. Maar ik sluit niets uit en kan me voorstellen dat het vanzelf weer gaat kriebelen.

 

Tot ziens op LinkedIn

 

Reageren

 

 

Let op: een reactie wordt pas geplaatst na goedkeuring van een beheerder