Leestijd: 4 minuten
Blue e+ IT koelaggregaten: efficiënte en duurzame oplossing voor Vrije Universiteit Amsterdam
Johan van Hattem is als floormanager van de Vrije Universiteit Amsterdam onder andere verantwoordelijk voor de 375 IT locaties verspreid over alle gebouwen. Met hem is gesproken over het toepassen van de Rittal Blue e+ IT units en zijn focus op duurzaamheid.
Veel locaties en veel IT
De VU Amsterdam bestaat uit een grote verzameling gebouwen, variërend van modern tot redelijk oud. Voor alle locaties geldt dat er veel IT wordt gebruikt. Begrijpelijk is dat bij de oudere gebouwen de enorme groei van het IT gebruik en de ontwikkelingen van hardware voor extra uitdagingen zorgt.
Tegelijk heeft de VU als uitgangspunt dat duurzaamheid altijd bovenaan de agenda moet staan. Om die reden kunnen de nieuwere locaties gebruik maken van koelwater vanuit het Nieuwe Meer dat op een CO2 neutrale wijze wordt opgewekt en getransporteerd.
Koeling van switches
Enkele van de oudere locaties zijn niet op dat koelwaternet aan te sluiten. Een van de plekken betreft het wiskunde en natuurkunde gebouw. Hier staan al ruim twintig jaar twee Rittal IT racks. De hardware in deze racks, het gaat daarbij vooral om switches, is de afgelopen jaren veranderd. Van Hattem: “de racks zijn een belangrijk onderdeel van ons netwerk. De 2U switches voor de glasvezelverbindingen geven veel warmte af en ze worden ook steeds zwaarder belast. De temperatuur in de racks nam zo veel toe dat we additioneel en met losse units moesten koelen.“
Die situatie was vanzelfsprekend onwenselijk. De geïmproviseerde koeling bood namelijk geen garantie dat de temperatuur blijvend op het gewenste niveau bleef en het energieverbruik nam ook te veel toe. “Circa drie jaar geleden kwam ik hierover te spreken met Dion Cremers van Rittal. Dion ken ik al meer dan 15 jaar, als accountmanager c.q. adviseur voor de VU. Hij is ook betrokken geweest bij twee grote MER’s binnen de VU. Daar staan namelijk twee complete Rittal RiMatrix systemen met gesloten racks, rackkoeling, detectie/blussing, UPS systemen, PDU’s en monitoring al jaren probleemloos te draaien. Hij vertelde dat ze voor industriële omgevingen waar dezelfde problemen voorkomen een kant en klare oplossing hebben.”
Blue e+ IT als oplossing
Cremers wees Van Hattem op de Blue e+. Dit koelaggregaat werkt voor industriële omgevingen op basis van een retourluchtregeling en heeft geen koelwater nodig. In gemodificeerde vorm is de unit ook geschikt als IT variant doormiddel van een inblaassensor en -regeling, deze combinatie zorgen voor een constante luchtintrede temperatuur naar de geïnstalleerde IT hardware in het gesloten 19” rack.
Kern van Blue e+ koelsystemen is de gepatenteerde passief koelende heatpipe technologie. In combinatie met de speciaal ontwikkelde toerengeregelde DC ventilatoren en inverter compressor zorgt dat voor een systeem dat een constante gewenste temperatuur in een rack levert tegen een extra laag energieverbruik en zonder gebruik te maken van koelwater.
“We hebben een Blue e+ IT voor twee IT racks”, vertelt Van Hattem. “De capaciteit is ruimschoots voldoende, ook al is sinds de start de hardware en de belasting van de switches verder toegenomen. Waar we voorheen 35 graden Celsius zagen blijft de temperatuur nu constant op 27 graden. Dat is een goede waarde.”
De installatie van de unit was eenvoudig en kostte minder dan twee uur. Dat is inclusief het vervangen van de deurscharnieren voor zwaardere modellen. Het onderhoud blijft beperkt tot het periodiek schoonmaken van de luchtfilters. “We zouden ook remote de temperatuur en conditie kunnen uitlezen. Ik weet dat Rittal units levert met een UTP aansluiting,” vertelt Van Hattem en vervolgt lachend: “UTP is echter op de universiteit uit veiligheidsoverwegingen geen optie. Onze studenten zouden de verleiding niet kunnen weerstaan uit te zoeken wat daarmee mogelijk is.”
Belangrijkste pluspunten
Omdat de Blue e+ IT nu al enige jaren operationeel is bij de VU kan Van Hattem goed aangeven wat de belangrijkste pluspunten zijn.
Als eerste is dat rechtstreeks op de apparatuur wordt gekoeld. Dat levert een enorme energiebesparing op ten opzichte van ruimtekoeling. Het tweede punt dat hij noemt is dat de Blue e+ IT als gesloten systeem geen koelwater nodig heeft. “We letten als VU sterk op de duurzaamheid bij alles wat de doen. Deze oplossing is duurzaam want we hebben geen drinkwater voor de koeling nodig”.
Een ander pluspunt is dat dit retrofitten de levensduur van de gebruikte Rittal IP54 racks waar nu een Blue e+ IT aan is gemonteerd aanzienlijk verlengt. Retrofitting is daarbij een eenvoudige modificatie. Het kost weinig tijd en brengt de racks op de laatste stand der techniek.
“Als ik het in twee woorden mag samenvatten is dit een efficiënte en duurzame oplossing voor een bekend en veelvoorkomend probleem.”