Leestijd: 3 minuten
Duurzaam koelsysteem in praktijktest bij innovatiepartner
Essity publiceert testresultaten Rittal Blue e+
Papieren zakdoekjes, inlegkruisjes, luiers – de hygiëneproducten die van natuurlijke materialen vervaardigt onderscheiden zich in gebruiksgemak en draagcomfort. Sinds februari 2016 neemt de Nederlandse Essity productievestiging in Hoogezand deel aan een praktijktest van het Rittal Blue e+ koelaggregaat. Henk Noot, Electrical Supervisor bij Essity: ”De energiebesparingen zijn verbluffend!”
De producten van Essity worden wereldwijd onder verschillende merknamen verkocht. In Nederland zijn dat Demak’up, Edet, Libresse, Plenty, Tempo, TENA en Tork. Onder leiding van Electrical Supervisor Henk Noot richt Essity zich in Hoogezand op een verdere optimalisatie en verduurzaming van de lopende productieprocessen. Henk Noot: “Procesoptimalisatie en verduurzaming is voor onze Nederlandse vestiging, waar de arbeidslonen hoger liggen dan in lagelonenlanden, van groot belang om concurrerend te blijven. Rittal is een van onze leveranciers en innovatiepartners die ons daarbij helpt.”
Rittal Account Manager Edwin Visser: “Vanuit ons moederbedrijf in Duitsland ontvingen we het verzoek om een geschikte klant voor een praktijktest van het energiebesparende Rittal Blue e+ koelaggregaat te benaderen. Ik dacht direct aan Essity waar men altijd openstaat voor nieuwe ideeën.” Noot: “Onze vestiging in Hoogezand telt alleen al ruim 200 aggregaten voor het koelen van elektrotechnische besturingspanelen, dus elke efficiëntiewinst die we op dit gebied realiseren kan grote energie- en kostenbesparingen opleveren.”
Testopstelling
Om de meest betrouwbare testresultaten te garanderen is vooraf goed overleg gevoerd over de testeisen. Zo moesten de oude en de nieuwe opstelling in dezelfde ruimte met dezelfde ruimtetemperatuur staan. Noot: “Uiteindelijk kozen we voor de besturingen van onze luchtzuiveringsinstallaties. Deze worden gebruikt om het stof uit de afzuiglucht van onze vacuüm gaastransportlijnen te filteren. Uit de Blue e+ productuitvoeringen kozen we voor de 2,5 kilowatt uitvoering die Rittal in een van de twee panelen heeft geïnstalleerd. Dat was in februari. Het energiegebruik en het temperatuurverloop in de kast heb ik sindsdien persoonlijk bijgehouden (zie tabel met resultaten).”
Resultaten
Een blik op de tabel met resultaten verklaart de reactie van de Electrical Supervisor van Essity. Noot: “In één woord? Verbluffend! Het gebruik van de Blue e+ unit leverde niet alleen een gemiddelde energiebesparing van ruim 80% op, maar zorgde ook voor een veel constantere gemiddelde temperatuur in de kast. In de afgelopen zes maanden heeft het gebruik van dit enkele Blue e+ koelaggregaat ons een besparing van 4000 kilowattuur opgeleverd. Dat is het gemiddelde jaarverbruik van een gezinshuishouden, dus reken maar uit wat dit op jaarbasis voor al onze 200 aggregaten aan energiebesparingen oplevert: dan hebben we het over een besparing van 1,6 megawattuur per jaar, ofwel het energiegebruik van een compleet dorp met 400 eengezinswoningen. Wat ons betreft is de test geslaagd en het resultaat maakt duidelijk: Blue e+ koelaggregaten hebben de toekomst.”