Leestijd: 6 minuten

Eindhoven Fiber Exchange & Breedband Regio Eindhoven

IT-Infrastructuur

X-ICT en Rittal waarborgen optimale connectiviteit op regionaal niveau

Eindhoven viert het 15-jarig bestaan van Eindhoven Fiber Exchange (EFX). Deze open marktplaats voor breedbanddiensten is in 2004 door Gemeente Eindhoven en Technische Universiteit Eindhoven opgericht om maatschappelijke organisaties een onbelemmerde toegang tot  betrouwbare glasvezelverbindingen te bieden. Inmiddels is EFX een zelfstandig opererend dochterbedrijf van Breedband Eindhoven B.V. (BRE), dat een eigen glasvezelnetwerk in de regio Eindhoven exploiteert. Met inzet van Rittal systeem-producten vernieuwde systeemintegrator X-ICT het hart van de IT-infrastructuur die maatschappelijke instellingen in Eindhoven van een optimale dataconnectiviteit verzekert en de basis legde voor de ontwikkeling van Eindhoven als slimste regio: de Brainport van Nederland.

Zorginstellingen, lokale overheden, bedrijven en kennis- en onderwijsinstellingen in Eindhoven vertrouwen op de producten en diensten van EFX die hen betrouwbare, onafhankelijke dataverbindingen voor hun data-intensieve processen biedt. Bij de jubileumviering benadrukte de wethouder van de gemeente Eindhoven dat de oorspronkelijke reden voor de oprichting van EFX, namelijk het veiligstellen van hoogwaardige dataverbindingen, onafhankelijk van commerciële partijen, nog steeds bijzonder actueel is.

Zo beschikken dankzij EFX Eindhovense ziekenhuizen en maatschappelijke instellingen die onder grote kostendruk moeten opereren over hoogwaardige en betaalbare verbindingen, waardoor zij in staat zijn om deel te nemen en richting te geven aan data-intensieve ontwikkelingen, zoals thuiszorg met inzet van digitale monitoring-technieken. Daarnaast spelen EFX en BRE belangrijke faciliterende rollen in de verdere ontwikkeling van Eindhoven als belangrijkste high-tech regio van Nederland.

Stefan van Gerwen (BRE): “Onze diensten verbinden overheids- en onderwijsinstellingen met het bedrijfsleven en stellen hen in staat om effectief samen te werken. Zij maken ook nieuwe initiatieven mogelijk, zoals de onlangs door Koning Willem-Alexander geopende Brainport Industries Campus (BIC) waar grote technologiebedrijven, innovatieve tech-startups en lokale overheids- en onderwijsinstellingen onder één dak samen zijn gebracht om nieuwe, slimmere industriële productieprocessen te ontwikkelen. Ook de gemeente Eindhoven zelf maakt intensief gebruik van onze hoogwaardige netwerkverbindingen, bijvoorbeeld om real time mobiliteitsdata te analyseren, op basis waarvan verkeersstromen worden gereguleerd en de luchtkwaliteit in de stad wordt verbeterd.”Eindhoven viert het 15-jarig bestaan van Eindhoven Fiber Exchange (EFX).

Verhuizen zonder downtime

Bij de oprichting van EFX werd het hart van het gemeentelijke glasvezelnetwerk in één van de gebouwen van Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) ondergebracht. Eind 2017 werd duidelijk dat het gebouw van TU/e in 2019 volledig zou worden gerenoveerd en daarna uitsluitend nog voor educatie-doeleinden worden gebruikt. Stefan van Gerwen: “We stonden voor de grote uitdaging om de verhuizing van ons netwerkcentrum zonder enige verstoring van de lopende processen door te voeren, juist omdat onze klanten zich nog geen milliseconde downtime kunnen veroorloven. We onderzochten diverse alternatieve opties, liefst zo dicht mogelijk bij de oorspronkelijke locatie. Alle glasvezelverbindingen die in ons netwerkcentrum samenkomen, moesten immers naar de nieuwe locatie worden verlegd. We beseften direct dat dit een zeer gevoelige operatie zou worden. Onze klanten gebruiken de verbindingen en connectiviteit op EFX voor onmisbare activiteiten. Ons belangrijkste doel was dus om het vertrouwen van onze klanten te behouden – daar hebben we al onze ervaring en creativiteit voor ingezet. Zo hebben we onder andere een redundante glasvezel-ringverbinding tussen de oude en de nieuwe locatie aangelegd. Dankzij strak geregisseerde migratie-protocollen is de beschikbaarheid van de processen van onze klanten op geen enkel moment in het geding geweest. Het was een enorme puzzel om dat voor elkaar te krijgen, want veel van onze netwerkgebruikers zijn ook onderling nauw met elkaar verbonden. Voorafgaand aan de verhuizing hebben we alle individuele wensen per klant in kaart gebracht, en alle migratieprocessen onderling nauwkeurig op elkaar afgestemd.”

Vertrouwen dankzij flexibiliteit

Stefan van Gerwen: “Niet alleen zijn al onze bestaande klanten met ons mee verhuisd, maar we zijn na de verhuizing zelfs gegroeid. Veel klanten die hun IT-apparatuur voorheen in een shared omgeving onderbrachten, kozen op de nieuwe locatie voor een eigen afsluitbare omgeving. Dat was mogelijk dankzij onze gecompartimenteerde Rittal IT-kasten. Door de toegenomen vraag naar eigen kastruimte besloten wij al snel om nog zeven extra kasten en drie extra LCP koelunits te plaatsen. Al met al werd van onze organisatie veel flexibiliteit gevraagd – flexibiliteit die wij, mede dankzij de wendbaarheid van X-ICT en Rittal ook daadwerkelijk konden bieden.
In de aanloop naar de verhuizing zijn de voorontwerpen van X-ICT mede van invloed geweest op de uiteindelijke locatiekeuze. Uiteindelijk viel onze keuze op nieuwbouw van een betreedbaar telecomstation (PoP) en een nabijgelegen locatie waar we snel beschikking kregen over een bestaande Rittal Rimatrix opstelling. Deze heeft X-ICT stapsgewijs overeenkomstig onze behoeften aangepast en uitgebreid. Ook heeft X-ICT ons geholpen om het verhuisproces helder te faseren. Zo konden we onze klanten nauwkeurig informeren, niet alleen over de verhuizing zelf maar vooral ook over hoe we hun connectiviteit zouden borgen. Daardoor bleef het vertrouwen van onze bestaande klanten en werden onze klanten zelfs enthousiast over de nieuwe mogelijkheden die de verhuizing creëerde.”

Pieter Mikkers, Adviseur Datanetwerkbekabeling, Computerruimtes, Datacenters bij X-ICT: “Gezien het grote belang van de netwerkverbindingen voor de lopende processen van de EFX klanten was redundantie een belangrijk thema voor alle voorzieningen, van de stroomvoorziening en de glasvezelbekabeling tot de koeling. Ondanks de tijdsdruk, de aanvankelijk nog onduidelijke omvang van het project en de gedurende het traject veranderende wensen van de klant, zijn we er samen met onze toeleverancier Rittal in geslaagd om de migratie vlekkeloos te laten verlopen. We waren dan ook verheugd dat we op de professionele ondersteuning van Rittal en op de tijdige levering van alle Rittal producten konden rekenen. Met name voor de tijdige levering van de gecompartimenteerde netwerk-racks heeft Rittal heel wat extra moeite gedaan.”

Stefan van Gerwen: “We wilden de winkel zo snel mogelijk open hebben, dus toen de eerste klanten hun netwerkapparatuur hadden overgebracht waren ook nog delen in aanbouw, zoals de nieuwe kasten met de nieuwe koelingen. Op de oude locatie is naar koude- en warmtegang-oplossingen gekeken, maar op advies van X-ICT kozen we hier voor een watergekoelde LCP-koeling van Rittal: een modulaire, rack-based en bijzonder energie-efficiënte oplossing waarmee we de netwerkkosten voor onze maatschappelijke aandeelhouders ook in de toekomst laag kunnen houden. X-ICT en Rittal hebben zich van hun meest flexibele, proactieve en behulpzame kant laten zien en daar profiteren onze klanten nog vele jaren van, want dankzij onze samenwerking blijven zij verzekerd van een optimale connectiviteit tegen zo laag mogelijke kosten.

 

Tags IT IT-infrastructuur