Leestijd: 2 minuten

De slimme bruggen en sluizen van de Provincie Zuid-Holland

IT-Infrastructuur

Provincie Zuid-Holland opent deuren voor innovatie

De provincie Zuid-Holland draagt de verantwoordelijkheid voor het beheer en de veiligheid van 78 bruggen en sluizen in het Zuid-Hollandse waterverkeersnet. Voor het op afstand bewaken en besturen van deze waterwerken ontwikkelde provincie Zuid-Holland een gestandaardiseerde oplossing met inzet van o.a. Rittal producten. Het integrale ontwerp en het consistente gebruik van systeemproducten stelt onderhoudspartner EPC in staat om een veilige, betrouwbare en duurzame werking tegen lage onderhoudskosten te garanderen.

Ruben Stavast, uitvoerder bij EPC: “Storingsgevoelige componenten, waaronder veiligheidssensoren en componenten die de snelheden van brugmotoren bewaken, hebben we altijd op voorraad in ons magazijn en in de auto’s van de storingsmonteurs, zodat elke storing snel kan worden verholpen. Het gebruik van standaard componenten geeft ons meer controle over het beheer en onderhoud.”

Sinds 2006 zijn de waterwerken stapsgewijs via een eigen glasvezelnetwerk ontsloten. Om de veiligheid, de betrouwbaarheid, beschikbaarheid, duurzaamheid en onderhoudskosten te beheersen maakte de Dienst Beheer Infrastructuur van de Provincie Zuid-Holland een gestandaardiseerd ontwerp voor de elektrotechnische besturing en de monitoring van de waterwerken. In totaal werden vijf regionale bedieningscentra ingericht van waaruit alle aangesloten bruggen en sluizen op afstand worden bewaakt en aangestuurd.

Steekerpoort

Vanuit het futuristisch ogende Steekerpoort gebouw naast de historische hefbrug Gouwsluis in Alphen aan den Rijn worden 24 beweegbare bruggen in de provincie Zuid-Holland bestuurd. Tino van As, projectleider van Dienst Beheer Infrastructuur bij de provincie Zuid-Holland: “We hebben er bewust voor gekozen om de installaties in eigen beheer te ontwerpen. Je kunt dat aan de markt overlaten, maar de ervaring leert dat marktpartijen risicomijdend zijn en graag op bestaande technieken terugvallen. Door in eigen regie een ontwerp te maken konden we marktpartijen laten innoveren zonder hen met grote risico’s op te schepen. In samenwerking met Rittal is een uiterst duurzaam koelsysteem ontwikkeld dat direct op een warmte-koude-installatie is aangesloten. Inmiddels is dit voor Rittal gesneden koek, maar wij waren een van de eerste marktpartijen die deze innovatie in de praktijk wilden brengen. Ook nu, vijf jaar later, werkt dit systeem nog naar volle tevredenheid: de restwarmte uit het datacenter hergebruiken we voor het verwarmen van de bediencentrale. Dat levert een aanzienlijke jaarlijkse energie- en CO2-besparing op. Mede daardoor is dit het meest duurzame bedieningscentrum van Europa.”

Reageren

 

 

Let op: een reactie wordt pas geplaatst na goedkeuring van een beheerder