Leestijd: 2 minuten

Vitens ‘digitaliseert’ het netwerk om de drinkwaterverzorging nog betrouwbaarder te maken

Outdoor

Nederlands grootste drinkwaterbedrijf Vitens ‘digitaliseert’ het netwerk om de drinkwaterverzorging nog betrouwbaarder te maken. De componenten die de nodige meetgegevens verzamelen plaatst Vitens in duurzame buitenbehuizingen van Rittal.

Schaalvergroting en waterkennis

In de provincies Utrecht, Gelderland, Overijssel, Friesland en Flevoland vertrouwen 5,5 miljoen mensen dagelijks op de diensten van Vitens. Door een deel van het drinkwaternetwerk van sensoren te voorzien kan Vitens in real time registreren wat er in het leidingnet gebeurt. Het monitoringsysteem biedt nieuwe mogelijkheden om knelpunten in de waterverzorging te voorkomen.

Onderhoudsarme infrastructuur

Bij het bewaken van waterstanden en het monitoren van drukpotentialen spelen elektrotechnische componenten een onmisbare rol. Vitens brengt deze componenten al decennialang onder in aluminium outdoor behuizingen van Rittal. Tom Sijmonsma, Specialist Elektrotechniek bij Vitens: “Die behuizingen zijn onverwoestbaar. Ze zijn onderhoudsvriendelijk, corrosie- en vandalismebestendig en beschikken over goede afdichtingen en degelijke wartelplaten. Insecten en knaagdieren krijgen geen kans om zich in de behuizingen te nestelen. Kortom, we hebben er geen omkijken naar.”

Kwaliteit en weerbaarheid

Vitens maakt zowel gebruik van enkel- als dubbelwandige outdoor behuizingen. Marius van Ginkel, Monteur Team 2 (Regio Utrecht) bij Vitens: “De enkelwandige CS New Basic is overal toepasbaar waar veel kabels efficiënt moeten worden verdeeld.” Sijmonsma: “Deze behuizingen bevatten hoofdzakelijk passieve systeemcomponenten die geringe eisen aan de klimatisering stellen. Maar ook deze componenten moeten goed worden beschermd. Waar vroeger grote relais zaten, daar zitten nu microschakelaars en kwetsbare elektronische delen, en die moeten schoon blijven. Het geventileerde dak zorgt voor lage temperatuurschommelingen en voorkomt condensvorming. De hoogwaardige bescherming tegen corrosie, de hoge beschermklasse tot IP 55 en de veelzijdigheid maken dat de CS New Basic een ideale behuizing is voor alle toepassingen met een gering geïnstalleerd vermogensverlies.”

Ogen en oren van het leidingnetwerk

In de komende jaren wil Vitens het waterleidingnetwerk verder digitaliseren en worden steeds meer outdoor behuizingen vervangen door de nieuwe Rittal Outdoor behuizingen. Sijmonsma: “Vroeger hadden we alleen drukmeters in de pompstations en vertrouwden we bij aanpassingen puur op onze ervaring. In de toekomst kunnen we de watervoorziening nauwkeurig afstemmen op gegevens over de druk, de doorstroming en de troebelheid van het water. Het nieuwe monitoringsysteem geeft ogen en oren aan het leidingnetwerk. Het levert nieuwe energiebesparingen en een nog betere waterdistributie op. Ook de eindgebruikers krijgen hierdoor uiteindelijk meer inzicht in onze processen. Die transparantie past helemaal bij een modern drinkwaterbedrijf als Vitens.”