Leestijd: 6 minuten

Zwanenberg Food Group: waardevolle retrofit met VTS en Rittal

Food & Beverage

Zwanenberg Food Group behoort tot de grootste producenten en leveranciers van vleeswaren, snacks, soepen en andere producten in Europa. De snacks die Zwanenberg aan retailers en groothandelaren levert, zoals, kipfrietjes en kipspiesjes, worden in Almelo in een grote industriële braadoven gefrituurd. Toen deze braadoven onlangs moest worden vernieuwd, is de besturing van de gemoderniseerde industriële frituuroven in nieuwe Rittal VX25-besturingskasten geplaatst. Martin Smit, Hoofd Technische Dienst bij Zwanenberg Food Group: “Het resultaat is een efficiënte en betrouwbare productielijn en een gebruiksvriendelijke omgeving voor de operators van de braadoven.”

De nieuwe frituuroven. De te frituren, kipfrietjes, kipspiesjes of andere snacks worden op een metalen transportband door de bak met olie geleid. Afhankelijk van het product kan de transportband trager of sneller lopen: hoe sneller de band loopt, hoe korter het product wordt gefrituurd. De gereviseerde oven heeft nu een productiecapaciteit die 20 procent groter is dan de vorige oven en hiermee ook niet meer de bottleneck is in de lijn.

De vorige oven was aan vervanging toe?

Martin Smit, Hoofd Technische Dienst Zwanenberg Food Group: “De software van het vorige besturingssysteem werd niet meer ondersteund. Dat betekende ook dat de hardware van de geautomatiseerde machine – in dit geval dus de frituuroven – niet meer optimaal kon functioneren. Daarom is een retrofit op het hele systeem doorgevoerd, waarbij ook nieuwe besturingskasten zijn geplaatst. We hebben een beperkt aantal voorkeursleveranciers en per project bepalen we welke leverancier de meest geschikte is. In dit geval kozen we voor VTS Technical Group, omdat we erg tevreden waren over onze vorige samenwerking. Het is een wat kleiner bedrijf met korte communicatielijnen. VTS is niet de goedkoopste aanbieder, maar dat is voor ons ook niet het enige selectiecriterium. In een industriële omgeving moet de machine en bijbehorende besturing minimaal tien jaar mee kunnen. Als je voor een goedkoop systeem kiest waar steeds hard- of softwarematige problemen bij voorkomen, ben je uiteindelijk duurder uit. Bij VTS zijn we daar niet bang voor: kwaliteit is hun handelsmerk en zij zijn gespecialiseerd in retrofitting.”

Wat is de werkwijze van VTS in dit soort projecten?

Ivo van Hal, mede-eigenaar VTS Technical Group: “Wij zijn gespecialiseerd in het moderniseren en verder automatiseren van bestaande installaties. Waar mogelijk behouden we de basis van de proceslijnen en ontwikkelen daar passende nieuwe oplossingen bij. We kunnen onze klanten volledig ontzorgen, zowel ten aanzien van de besturingstechniek als de mechanische en elektrische aandrijftechniek. Daardoor hebben we een goede kijk op hoe de besturing past in het totaalplaatje en realiseren we systemen die lang meegaan zonder dat er enorme investeringen nodig zijn. Daar is veel kennis en de nodige ervaring voor nodig, maar je moet je ook kunnen inleven in de visie van de eindgebruiker, zoals we dat ook bij dit project hebben gedaan.”

Welke eisen hebben jullie aan de nieuwe machinebesturing gesteld?

Martin Smit: “We hebben bij VTS in detail aangegeven wat onze wensen waren. Zo wilden we een touchscreen met interactieve visualisatie en de mogelijkheid om op aparte specifieke functiepagina’s in te zoomen. Verder wilden we een zo intuïtief mogelijke besturing en een mogelijkheid om extern in te loggen. Met name dat laatste aspect is cruciaal. Een programmeur vindt dat iets al snel intuïtief werkt, maar voor de operator die daadwerkelijk met de machine omgaat ligt dat vaak anders. Voor ons hoeft de besturing er niet fancy uit te zien, hij moet vooral duidelijk en gebruiksvriendelijk zijn. Verder stond de veiligheid natuurlijk voorop – we hebben het hier toch over een grote machine vol olie van 180 graden. Een optimale betrouwbaarheid was gewenst en een mogelijkheid om logbestanden op te vragen. We hebben aangegeven dat we geen black box willen omdat hier niet continu een programmeur beschikbaar is. Ons uitgangspunt is dat in 99 procent van de gevallen een storing zelf door de operator kan worden opgelost – dit om tijd te besparen en om te voorkomen dat je bijvoorbeeld in het holst van de nacht een monteur erbij moet halen. Ook de levertijd was van belang. De oude machinebesturing functioneerde niet meer, de nieuwe moest dus zo snel mogelijk operationeel zijn. Uiteindelijk is het hele vervangingsproces binnen 17 weken afgerond.”

Wat zijn de belangrijkste kenmerken van de nieuwe besturing?

Ivo van Hal: “De kasten huisvesten besturingsregelingen voor onder andere de olieregeling, de temperatuurregeling en de snelheid waarmee de transportbanden door de oven lopen. Verder sturen ze de liften voor de producttoevoer van de oven aan, en de schraper die op de bodem van de oven vuil en resten wegveegt. Bij het ontwerp van de kasten lag de nadruk op betrouwbaarheid en veiligheid. Daarom is er bijvoorbeeld een dubbele hardware-matige temperatuurbeveiliger ingebouwd, en biedt de PLC-besturingstechniek activity logging, zodat de bedieningsacties van elke operator worden vastgelegd. Tot slot is er innovatieve systeemfoutenanalyse ingebouwd die veel verder gaat dan wat standaard machinesoftware biedt.”

Wat is het belangrijkste voordeel van de nieuwe besturing?

Martin Smit: “Dankzij de nieuwe besturingskast is met name het bedieningsgemak van de oven sterk verbeterd. De oude kast dateerde uit 1993 en telde talloze lampjes, draaiknoppen en tellers, precies zoals een besturingssysteem vroeger werd opgebouwd. De nieuwe kast maakt het leven van de machine-operator veel gemakkelijker. De kast heeft een bedieningsinterface die zo is geprogrammeerd dat hij ‘aan de achterkant’ mee blijft denken. Als je nu aan de voorkant een productgroep invoert worden de parameters, zoals de oventemperatuur en bandsnelheid, op de achtergrond volledig automatisch in werking gesteld. En zeker de net genoemde traceerbaarheid van eventuele storingen biedt veel gemak. Vroeger ging bij een storing een rood lampje branden en gaf de kast aan dat er een noodstop werd uitgevoerd. Maar waarom dat gebeurde en in welk onderdeel de storing plaatsvond, moesten we zelf uitvissen. De nieuwe besturing geeft niet alleen aan dat er iets misgaat, maar ook waar de fout moet worden gezocht. Daardoor kunnen we storingen veel sneller opheffen.”

Hitte, olie, chemicaliën. Hoe borg je dat de techniek niet wordt aangetast?

Freddy van de Kolk, Rittal Account Manager Food & Beverage: “Kabelleveranciers worden inderdaad nerveus van een omgeving waarin hitte, olie en chemie samenkomen. Olie gaat vastkleven, door hitte krimpen of scheuren materialen, en agressieve schoonmaakmiddelen kunnen kabels aantasten. Daarom heeft VTS PVC-bekabeling toegepast – dat is redelijk bestand tegen olie en chemische middelen maar niet tegen hitte. De kabels zijn daarom verlegd zodat ze niet onder de machines doorlopen en verder van de warmtebron af liggen. De toegepaste Rittal VX25 besturingskasten zijn ook verder van de oven geplaatst dan in de oude situatie, en hebben een open onderkant, waardoor vocht en schoonmaakmiddelen aan de onderkant weglopen. Zo bieden onze kasten een optimale bescherming voor de besturingscomponenten.”

Wat zijn de ervaringen tot nu toe, met het nieuwe systeem?

Martin Smit: “Doordat we nauw met VTS hebben samengewerkt is de besturing veel meer een maatpak dan een confectiepak geworden. Deze oplossing is volledig op onze behoeften afgestemd en geoptimaliseerd voor de producten die we hier maken. Dat werpt zijn vruchten af: alles werkt goed, de productiviteit is verhoogd en de operators die de oven bedienen zijn tevreden. Dankzij VTS en Rittal hebben we nu een gebruiksvriendelijke productieomgeving waarmee we weer jaren vooruit kunnen.”

Tags Food & beverage Kastsystemen

Reageren

 

 

Let op: een reactie wordt pas geplaatst na goedkeuring van een beheerder