Wat is de VX IT?

Rittal heeft in 2020 het VX IT racksysteem geïntroduceerd. De VX IT is een modulair systeem dat geschikt is voor de meest uiteenlopende en toepassingen. De VX IT is geschikt voor praktisch elke omgeving. Van kleine serverruimte tot fullsize datacenter, maar ook voor industriële omgevingen waar bijzondere eisen aan systemen en hardware gelden.

VX IT is de hoeksteen van Rittal’s modulaire RiMatrix Next Generation (NG). Het is compatibel met bestaande RiMatrix-systemen en andere Rittal componenten. Componenten van bestaande racksystemen kunnen eenvoudig worden vervangen en uitgebreid met VX IT delen. VX IT is het antwoord van Rittal op de vraag naar flexibele en toekomstgerichte infrastructuur.

 

Rittal VX IT 19” standaard racksysteem en drie interieur variaties

De standaard
De VX IT serie kent een standaard 19” systeem met instelbare dieptes. Afhankelijk van de uitvoering is dit tot 1800 kilo belastbaar. Via de online tool kan elk systeem verder op individuele klantwensen worden aangepast. Dat is praktisch met het oog op het gebruik nu en in de toekomst.

In zicht
Het standaard VX IT racksysteem is ook geschikt om de hardware en IT in zicht te plaatsen. De vraag naar een dergelijke oplossing neemt al enige jaren toe en heeft alles te maken met een andere kijk op de werkplek. IT is steeds vaker de ruggengraat van een onderneming en dat wil men zichtbaar maken. Daarom is er vraag naar VX IT systemen die er goed uitzien en tegelijk robuust en veilig zijn groot. Rittal heeft het assortiment deuren, zijpanelen, deurgrepen en andere onderdelen op deze trend aangepast.

Variaties
Naast de standaard 19” VX IT heeft Rittal drie interieur variaties. De VX IT is ook leverbaar met een zwenkframe, Push-In of Pull-Out frame. Elke variant is ontworpen voor situaties waarin een standaard racksysteem niet voldoet, de ruimte beperkt is of efficiënter werken belangrijk is.

Het optimaal benutten van de ruimte die beschikbaar is voor racksystemen heeft consequenties voor de plaatsing, onderhoud en vervanging van de hardware en IT in het rack. Vrije ruimte rond de racks om die handelingen te kunnen verrichten wordt steeds schaarser.

Schaarse ruimte betekent dat men minder efficiënt werken. Installatie en onderhoud vergt meer tijd en kostenr. De kans op fouten neemt toe. Daarom neemt de vraag naar racksystemen toe die geschikt zijn voor locaties waar een standaard 19” minder geschikt is.

 

1. Zwenkframe
Het zwenkframe wordt veel toegepast in industriële- en procesomgevingen, maar ook daarbuiten vindt het zijn weg. Bij deze variant kan de zijkant 130 of 180 graden draaien. Het draaipunt zit naar keuze links of rechts in het systeem. Voordeel ten opzichte van een regulier 19” systeem is de eenvoudige en snellere plaatsing van hardware en bekabeling. De frames zijn getest op een statische belasting van 350 kilo. Rittal voert een uitgebreid assortiment van panelen, deuren en andere onderdelen getest voor specifiek industriële- en procesomgevingen.

2. Push-In frame
Een alternatief voor het zwenkframe is het Push-In frame. Dit kan zwaarder worden belast. Deze variant is praktisch voor situaties waarbij het installeren en testen van de hardware en IT op een andere plek de voorkeur heeft. Dat kan te maken hebben met veiligheid, maar ook met het gebrek aan ruimte voor de hardware en verpakkingsmaterialen. Het frame wordt dan kant en klaar in het systeem geschoven, waarna alleen nog maar de bekabeling hoeft worden aangesloten.

3. Pull-Out frame
Daarnaast heeft Rittal nog een VX IT met Pull-Out frame. Dit is een frame op telescoopgeleiders dat tot 600 kilo kan worden belast. Deze oplossing is als eerste toegepast in de maritieme sector waar optimaal gebruik van de ruimte een eerste vereiste is. De Pull-Out is ook uitermate geschikt voor locaties waar het racksysteem maximaal moet worden weggewerkt, maar wel makkelijk bereikbaar moet zijn voor onderhoud en uitbreidingen.

 

Drie variaties – zelfde voordelen
Met de drie interieur variaties op de VX IT biedt Rittal de markt meer mogelijkheden en voordelen. De fysieke ruimte kan beter worden benut en het aantal onbruikbare vierkante meters neemt af. Ze zorgen voor hogere efficiency bij Installatie, uitbreidingen en onderhoud. Dat leidt tot een interessante TCO.

Nieuwsgierig geworden naar de VX IT? Neem contact op met onze specialisten via sales@rittal.nl.