Leestijd: 6 minuten

Datacenter Dataplace Nedzone denkt vooruit met modulaire energiemeting

Met schaalbare IT-technologie, transparante kostenberekening en flexibele service verovert Dataplace Nedzone uit Steenbergen een groeiende klantenkring in Brabant, Zeeland en Vlaanderen. De consistente groei van het datacenter wordt ondersteund door A_L Support, dat opdracht gaf aan Van de Kar Elektrotechniek om een serie modulaire stroomverdelers van Rittal te assembleren.

Wat begon als een web hosting initiatief van een automatiseringsbedrijf in Steenbergen groeide uit tot een modern datacenter met ruim 600 IT-racks in een beveiligd pand met diverse datacenterzalen en ruim 2000 vierkante meter vloeroppervlak. Marcel Ooms, Datacentermanager Dataplace Nedzone: “Nedzone is in 1999 opgericht en heeft sindsdien een gezonde groei doorgemaakt. In de beginjaren werd de nadruk gelegd op het verhuren van webruimte en het aanvragen van domeinnamen. Door de steeds toenemende vraag van klanten om regionaal te kunnen hosten is in 2006 besloten ons meer te richten op co-locatie en aanverwante producten en diensten. De locatie is in november 2019 overgenomen door Dataplace. In deze hoek van het land zijn niet veel datacenters gevestigd en we hebben klanten in de provincie Zeeland en in België, waar de prijzen voor datacentergebruik hoger liggen dan in Nederland. Ook klanten uit de Randstad gebruiken dit datacenter graag als spiegellocatie, juist vanwege de ligging: veilig op afstand. Met onze maatwerkoplossingen bedienen we een brede groep bedrijven. We zijn in staat om dat op een rendabele manier te doen omdat onze IT-infrastructuur daar volledig op is ingericht.”

Techniek aan het werk

Dataplace Nedzone verhuurt IT-rack ruimte (rack space) aan hosting-bedrijven en aanbieders van cloud-diensten. Daar voegen de medewerkers van dit datacenter iets extra’s aan toe dat volgens Ooms het best kan worden omschreven als ‘Brabantse flexibiliteit’. Ooms: “Onze klanten vragen in de eerste plaats om een optimale beschikbaarheid van hun serverapparatuur. Uitval is uit den boze, dus als er bijvoorbeeld ergens even een server opnieuw moet worden opgestart, dan helpen we onze klanten graag uit de brand zonder daarvoor gelijk arbeidskosten in rekening te brengen. Deze extra service kunnen we aanbieden omdat we ons datacenter vergaand hebben geautomatiseerd. De techniek doet het meeste werk en daardoor besparen we veel tijd op beheertaken.”

Groei en innovatie

Van de biometrische toegangscontrole tot het slimme energiesysteem met een volledig geïntegreerde meting van het stroomverbruik – bij datacenter Dataplace Nedzone is over alle beheeraspecten nagedacht. Ooms: “Door onszelf steeds opnieuw de vraag stellen hoe we ons datacenter verder kunnen verbeteren blijven we concurrerend en aantrekkelijk voor klanten. We zijn van 10 naar 600 IT-racks gegaan, met in 2010 een forse fysieke uitbreiding van het gebouw met twee extra datacenterzalen voor elk 250 IT-racks. Dat was ook het moment waarop we Leon Maas van A_L Support, die eerder onze bekabeling heeft aangelegd, hebben gevraagd om ons te adviseren rondom de aanleg van een nieuwe elektrotechnische infrastructuur. Leon kwam met het idee om de stroomverdeling en de stroommeting in een modulair uitbreidbare vorm te integreren.”

Maas: “Bij de nieuwbouw ging het om de aanleg en de stroomverdeling van een 2 Megawatt aansluiting voor 500 nieuwe IT-racks – een behoorlijke klus dus, en gezien de verwachte verdere groei van dit datacenter lag een modulaire aanpak voor de hand. Daarnaast wilde Nedzone een helder inzicht in het stroomverbruik per IT-rack en zelfs per fase in elk IT-rack. Om klanten de mogelijkheid te bieden om afzonderlijke delen van de IT-racks te huren moest het stroomverbruik dus ook per afzonderlijke fase kunnen worden gemeten. Als oplossing bedachten we verdeelkasten waarin zowel de stroomverdeling als de schakeling en de meters konden worden ondergebracht. Het resultaat is een facilitaire ruimte met Rittal TS8-kasten en Rittal Ri4Power ISV verdelers die door Van de Kar Elektrotechniek op kundige wijze zijn samengesteld.”

Het systeem

De basis is een TS8-kastsysteem met daarbinnen het modulaire Rittal ISV verdeelsysteem. Elke automaat met energiemeting regelt de voeding van een afzonderlijk rack op de datacentervloeren, afhankelijk van de behoefte van de klant kan het stroomverbruik over 3-fasen per rack of over 1-fase groepen worden gemeten. De voeding komt binnen via een voedingssysteem, een hoofdschakelaar en een hoofdmeting met overspanningsbeveiliging. Wat volgt is een onderverdeling naar 6 subgroepen met daarachter 12 eindgroepen. Jan van de Kar, Directeur Van de Kar Elektrotechniek: “Daarvoor hebben we de TS8-kasten voorzien van de Rittal ISV installatieverdelers met aanraakbeveiliging, die veilig en snel als opbouwmodules in de voorbereide TS8-kasten konden worden geplaatst. De TS8-configuratie is zodanig ingericht dat de bedieningspanelen van de ISV verdelers voldoende ruimte vrijlaten om eventueel later extra meters toe te voegen. Dat gaat heel snel via een stekkersysteem van Legrand. Via een bus-systeem worden alle energiemetingen naar de registratiesoftware geschreven. Voor de energiemeters hebben we een Italiaanse producent gevonden die de kilowattuurmeting per fase mogelijk maakte. ”

Maas: “De displays van de energiemeters bieden een direct zicht op het actuele stroomverbruik per rackeenheid en zijn handig bij het achterhalen van een storing. Zo kunnen de Dataplace Nedzone beheerders snel zien of een storing door de hard- of de software wordt veroorzaakt. Elke eindgroep heeft een nummer dat correspondeert met de nummers van de IT-rack op de datacentervloeren – je ziet meteen welke stroomverdeling bij welk IT-rack hoort. In combinatie met de zaalmeters geeft deze oplossing bovendien een helder inzicht in zaken als harmonische vervuiling en lekstromen. Nedzone kan snel traceren waar een specifieke vervuiling vandaan komt en met deze informatie kunnen klanten worden gewezen op de noodzaak om oude serverapparatuur te vervangen. Ook weten klanten bij Dataplace Nedzone hierdoor altijd zeker dat zij nooit te veel betalen. De meters zijn geijkt en gecertificeerd, dus als Nedzone een blindstroomrekening ontvangt, dan zijn de eigen metingen rechtsgeldig en richtinggevend voor de energieleverancier.”

Eigen product

Bij het maken van een keuze voor de grote uitbreiding in 2010 heeft Dataplace Nedzone ook naar kant-en-klaar oplossingen voor datacenters gekeken. Ooms: “Maar de beschikbare totaaloplossingen boden ons te weinig eigen controle en flexibiliteit. Omdat we zo onze eigen ideeën hebben over wat een datacenter tot een echt goed datacenter maakt, kozen we ervoor om de opbouw van onze IT-infrastructuur volledig in eigen hand te houden, met ondersteuning van expertisepartners als A_L Support en Van de Kar Elektrotechniek. Wij hebben nu een uniek product dat onze eigen verwachtingen en die van onze klanten overtreft. Bij Dataplace Nedzone groeien we mee met de IT-behoefte van onze klanten. Bij uitbreidingen kunnen we met dit systeem makkelijk, veilig en snel verbindingen omsteken zonder de hoofdspanning eraf te halen. Bovendien zijn de verdelers van Rittal zeer betrouwbaar en altijd leverbaar. We zijn dan ook bijzonder tevreden over het resultaat en de mogelijkheden van dit modulaire stroomverdelersysteem. Het biedt ons alle nodige flexibiliteit, geeft ons inzicht in alle energieaspecten en vormt een goede basis voor een succesvolle verdere groei van Dataplace Nedzone.”

Meer informatie: dataplace.com