Leestijd: 3 minuten
Gestandaardiseerd systeem – hybride aandrijvingen op de Great Lakes
De sleepbootvloot op de Great Lakes ontdekt hybride. Verbruik, bescherming van milieu, levensduur, comfort, vermogen: de combinatie van elektrische aandrijving en dieselmotor heeft juist voor werkschepen grote voordelen. De rederij Great Lake Towing uit Cleveland heeft in Ohio drie sleepboten met hybride aandrijving in gebruik genomen. Ook Rittal is aan boord. Als partner voor de schakeltechniek van de elektrische aandrijving. De belangrijkste taak voor de specialisten was om de behuizing en voedingsinfrastructuur ruimtebesparend op te bouwen met een gestandaardiseerd systeem. Daarnaast moet dit systeem robuust genoeg zijn voor maritieme toepassingen.
Krachtiger en subtieler
Voor een nieuwe generatie sleepboten kreeg het Canadese bedrijf “Canal Marine & Industrial” een order van “Great Lakes Towing” om een hybride oplossing van elektromotor en dieselmotor te bouwen. Met deze gecombineerde aandrijving zijn de schepen op de vijf meren van de Great Lakes tussen de Verenigde Staten en Canada subtieler te navigeren. Bovendien is de elektromotor niet alleen efficiënt, maar ook brandstofbesparend bij lagere toerentallen. Hier leveren dieselmotoren te weinig power, verlaten ze hun optimale toerenbereik en werken ze inefficiënt. Maar bij hogere vermogens die te veel vragen van de hoofdmotor fungeert de elektromotor als booster.
Samen met Rittal hebben wij voor Great Lakes Towing en voor al onze hybride en zero-emissie aandrijvingen een krachtige en energie-efficiënte schakeloplossing gecreëerd.
De systeemintegrator realiseerde de order van de grootste rederij voor werkschepen en sleepboten die onder de vlag van de Verenigde Staten varen met een kastoplossing van Rittal. Canal Marine & Industrial was in staat om de complexe besturings- en voedingstechniek met gestandaardiseerde componenten uit het Rittal-systeem op te bouwen. Daarbij bleek de beperkt beschikbare ruimte voor de gelijkstroomvoeding en de omvormers voor de elektromotoren een behoorlijke een uitdaging te zijn. Want ondanks alle eisen aan de compactheid moest de techniek toch goed toegankelijk zijn. Het resulteerde in een robuuste, op maat gesneden oplossing die de beschikbaarheid van de techniek ook onder de ruwe omstandigheden op een werkschip waarborgt. Deze bedrijfszekerheid gaat bij Rittal echter niet ten koste van de flexibiliteit. Het systeem is gecertificeerd voor maritieme toepassingen en omvat modulaire behuizingen, toebehoren voor een flexibel kabelmanagement en een groot aantal andere opties voor individuele aanpassingen of uitbreidingen.
Vermogensverliezen onder controle
Welke uitdagingen het uitrusten van een sleepboot met een elektromotor met zich meebrengt, wordt duidelijk door het microklimaat dat in de kasten aan boord heerst. Binnen dit systeem zorgen onafhankelijk geregelde en geconfigureerde variabele frequentieomvormers dat alleen het op dat moment benodigde vermogen wordt omgezet en overgebracht. De warmte die daarbij ontstaat, moet uit de kast worden afgevoerd. Want stijgende temperaturen verkorten de levensduur van de frequentieomvormers en verlagen het vermogen (derating). Dat was de reden om een temperatuurregeling in de kasten in te bouwen. Het Rittal-systeem biedt hiervoor ventilatoren, verwarmingselementen en een temperatuurregeling. Tijdens bedrijf is een grote luchtverplaatsing noodzakelijk, omdat de lucht in de machinekamer ook al door de dieselmotor wordt verwarmd. Maar ligt het schip aan de kade, dan hebben de aandrijvingen vrijaf en ontstaat er ook geen warmte. Vooral tijdens de winter kan er dan als gevolg van de temperatuurdaling condensvorming in de kast optreden. En dat is het moment dat de geïntegreerde verwarming inschakelt.
Meer informatie over Maritime toepassingen? Neem dan contact op met Robin Smit, rsmit@rittal.nl.