Leestijd: 2 minuten
Energie in een box, deel 3: IT heeft energie nodig
Uwe Scharf
Managing Director Business Units en Marketing bij Rittal
Oké, meneer Scharf, wat wordt de “blockbuster” gedurende de jaren 20?
Hier bij Rittal kijken we graag naar het grotere geheel. Vooral de digitale transitie en de energietransitie gaan immers hand in hand.
Is dat de reden waarom Rittal in 2020 zijn nieuwe business unit Energy & Power Solutions heeft opgericht?
IT heeft energie nodig en de energie-industrie heeft IT nodig. Het één is nu ondenkbaar zonder het ander. Zelfs om van energiesystemen een “smart grid” te maken, is een intelligente netwerking tussen de verschillende voorzieningen nodig. Hierdoor is de energiesector op zichzelf natuurlijk een zeer aantrekkelijke groeimarkt. Het doel van onze nieuwe business unit is om samen met onze klanten oplossingen verder te ontwikkelen en te verbeteren, en om deze nog sneller op de markt te brengen.
Dus we hebben stroom en data, en beide moeten veilig worden ondergebracht. Wat is de omvang van het Rittal-productassortiment voor energieopslag?
Laten we het zo zeggen: Rittal biedt voor elke opslagtoepassing de ideale integratieoplossing. Ons productassortiment omvat immers een groot aantal standaardproducten die zich in de praktijk hebben bewezen. Van gekoppelde kastsystemen en gestandaardiseerde containers tot verdeelkasten en van klimatiseringsapparatuur – waaronder ventilator- en filtereenheden en koelaggregaten – tot bewakingsoplossingen – alles perfect op elkaar afgestemd en gecombineerd.
Wat draagt uw nieuwe business unit daaraan bij?
Wij hebben vele jaren ervaring op de energiemarkt en een goed ontwikkeld aanbod van producten en diensten – van kasten en behuizingen, stroomverdeling en klimatisering tot IT-infrastructuuroplossingen en Eplan-softwareoplossingen voor systeemplanning. We bieden ook een wereldwijde service. Daardoor worden we al in talloze toepassingen gebruikt en gaan we de uitdaging aan om nieuwe wegen in te slaan en onze klimatiseringssystemen deel te laten uitmaken van een efficiënt slim gelijkstroomnet. In het kader van het AREUS-onderzoeksproject van de EU hebben we bijvoorbeeld onze Blue e+ serie koelaggregaten – die al 75 procent minder energie verbruiken dan conventionele producten – omgebouwd voor gelijkstroomwerking. Dit gepatenteerde hybride proces is het enige in zijn soort ter wereld.
Niet veel mensen zijn zich ervan bewust, maar Rittal is toch ook wereldmarktleider in behuizingstechnologie voor windturbines?
Dat klopt. Daarnaast zijn onze oplossingen nu ook al te vinden in alle soorten elektriciteitscentrales, in onderstations, in laagspanningsverdelers in de laadinfrastructuur voor elektrische voertuigen en in toepassingen voor energieopslag.