Leestijd: 3 minuten

Zo kiest u de juiste koelaggregaat voor uw besturing

Klimatisering

Bij het ontwerpen van de schakelkast vormt de koeling vaak een sluitpost. Toch is het juiste koelaggregaat in een schakelkast van vitaal belang voor de prestaties, energie-efficiency en betrouwbaarheid van je besturing. Maar hoe kiest u nu de perfecte koeling?

Met het juiste koelaggregaat kunt u de levensduur van de componenten verlengen, energie besparen en downtime voorkomen. Dit zijn belangrijke argumenten om de gekozen koeloplossing te onderbouwen naar de opdrachtgever.

Wat is de benodigde koelcapaciteit?

Bij de berekening van de koelcapaciteit of koelvermogen speelt een aantal factoren een rol:

  • Hoeveel warmte de componenten produceren
  • De maximale omgevingstemperatuur
  • De gewenste temperatuur in de kast
  • Afmetingen en opstelling van de kast

Met deze informatie is de gewenste koelcapaciteit (in Watt) te berekenen.

Download de white paper voor de formule en een rekenvoorbeeld

 

Naast de omgevingstemperatuur en de gevraagde kasttemperatuur heeft ook de stroomfrequentie invloed op het koelvermogen. Bij een frequentie van 60Hz (in plaats van de gebruikelijke 50Hz) draaien de compressor en ventilatoren sneller, waardoor de capaciteit toeneemt. Let dus goed op de specificaties! Bij koelaggregaten met inverter regeling speelt dit geen rol omdat het toerental wordt geregeld.

Lucht ontvochtigen

Naast temperatuur heeft ook de luchtvochtigheid grote invloed op de levensduur van de componenten in de schakelkast. Een bijkomend voordeel van koelaggregaten is dat ze niet alleen koelen, maar ook condensvorming in de kast tegengaan. Op basis van het Mollier-diagram uit de specificaties kunt u berekenen hoeveel vocht een koelaggregaat aan de lucht onttrekt.

Download de white paper voor de formule en een rekenvoorbeeld

Efficiënt koelen en energie besparen

Opdrachtgevers kijken tegenwoordig ook steeds kritischer naar het energieverbruik. Dankzij verschillende technische ontwikkelingen zijn koelaggregaten een zeer aantrekkelijk alternatief voor andere koelsystemen, zoals de eerder genoemde inverter regeling en de heatpipe

  • Bij de inverter regeling wordt het toerental van de compressor en de ventilatoren afgestemd op de warmtelast in de schakelkast. Dit resulteert in een efficiënte werking en een laag energieverbruik. Bovendien is de temperatuur in de behuizing zeer constant, wat een stressvrije omgeving – en daarmee een lange levensduur – van de componenten garandeert.
  • De laatste innovatie is de toepassing van heatpipe technologie in koelaggregaten. Deze passieve manier om warmte af te voeren wordt al vaker toegepast in satellieten en smartphones. In koelaggregaten voor schakelkasten levert dit een energiebesparing van zo’n 75% op. Een revolutie als het gaat om energie-efficiënt koelen.

Naast de juiste koelcapaciteit is dus ook de energie-efficiëntie (EER) van een koelaggregaat van belang. Hoe hoger de EER, hoe lager het energieverbruik, ten opzichte van het koelvermogen. De juiste combinatie van koelvermogen, luchtontvochtiging en energie-efficiëntie is van grote invloed op de betrouwbaarheid, levensduur en het energieverbruik van uw installatie.

 

Tags Klimatisering