Leestijd: 5 minuten
Serviceovereenkomsten voor betrouwbaarheid
“Niet wachten tot de auto van de weg schiet”, aldus Elbert Raben, Product Manager.
Vroeger produceerde en verkocht Rittal behuizing voor elektronica, machinerie en informatietechnologie. “We vouwden plaatstaal. Dat was ons werk”, verheldert Elbert Raben de herkomst van de producent van industriële behuizingen. Tegenwoordig wordt er veel meer gevraagd. Hoe houd je de inhoud op de juiste temperatuur, stofvrij en vrij van andere invloeden van buitenaf? Of anders gezegd; Hoe zorgt Rittal ervoor dat elektronica- en IT-apparatuur die ze beschermen het altijd blijft doen?
“Ik zie onze service als het onderhoud aan een auto. Je moet niet wachten tot de auto van de weg schiet. Je moet op tijd de banden vervangen. Dat is de basisgedachte van onze serviceovereenkomsten: proactief slijtagedelen vervangen”, aldus Elbert Raben, Product Manager International Service bij Rittal. “Wij produceren behuizingen voorzien van systeemklimatisering, UPS-systemen, branddetectie- en brandblussystemen en monitoring. Eigenlijk bieden we alles waardoor elektronica en IT-apparatuur onder perfecte omstandigheden haar werk kan doen”, vat de Product Manager zijn werk samen.
‘Wij verkopen beschikbaarheid’
Elbert weet waarover hij praat. Vijftien jaar lang is hij zelf Service Engineer geweest en kent de verwachtingen van de klant als geen ander. Er is geen plek op de wereld waar de behuizingen van Rittal niet staan. Van de Sahara tot aan de Noordpool. Overal kom je ze tegen. De Product Manager weet dat er maar één ding telt en dat is dat deze installaties onder alle klimatologische omstandigheden altijd ‘up and running’ moeten zijn.” “Wij verkopen beschikbaarheid. Wij moeten er voor zorgen dat de elektronica of IT-apparatuur die zich in onze behuizingen zich behaaglijk voelt, de juiste voedingsspanning heeft en in geval van een aanstaande brand op tijd wordt gedetecteerd of zelfs geblust, zodat de industriële productie- en IT-processen van onze klanten storingsvrij kunnen functioneren.”
Pro-actief onderhoud
Dat streven naar maximale beschikbaarheid van de productieprocessen bij klanten gaat ver bij Rittal. Daarom gelooft Elbert Raben ook in hun serviceovereenkomsten-concept. “Wij willen geen storingen rijden want dan ben je gewoonweg te laat, wij willen 1 of 2 keer per jaar – afhankelijk van de omgevingsfactoren – onderhoud uitvoeren. Slijtagedelen willen we op het juiste moment vervangen – proactieve Life Cycle Maintenance – en dat de installaties altijd schoon zijn voor een zo laag mogelijk energieverbruik. Dat is ons credo!”
Zo werkt Rittal
Rittal heeft de kennis en kunde in huis om het streven van maximale beschikbaarheid waar te maken. “Onze Service Engineers zijn specifiek voor de producten van Rittal opgeleid. Ze zijn niet langer ‘on-site’ dan strikt noodzakelijk. Onze ‘installed base’ software geeft ons inzicht welke slijtagedelen op welke termijn vervangen dienen te worden, wie er wanneer aan de installatie heeft gewerkt en welke werkzaamheden er op dat moment zijn uitgevoerd. Middels deze software hebben we al onze installaties perfect in beeld en houden onze klanten daarmee volledig op de hoogte. We gaan voor digitaal, zodat we snel en adequaat onze uitdagingen te lijf kunnen gaan. Daarnaast zijn we in Nederland – indien overeengekomen – 24/7/365 binnen 6 uur op locatie met onze Service Engineers”, somt de Product Manager op.
‘Zekerheden. Daar kun je wat mee’
Het streven is dus maximale beschikbaarheid. Maar wanneer weet je dat je er alles aan hebt gedaan? “Als het onderhoud goed is gedaan en als de omgevingsfactoren bekend zijn. Dat zijn zekerheden. Daar kun je wat mee”, weet Elbert uit ervaring. Hij geeft een voorbeeld. “Als een buiten-unit van een IT-installatie in de buurt van een boom staat, dan moet je precies weten wanneer de boom in bloei gaat. Je wilt niet dat de unit is onderhouden en een week later valt de unit uit omdat de warmtewisselaar vol zit met de bloesem van die boom. Dat soort dingen moet je weten, dan kun je er wat mee.”
Van behuizingsleverancier naar systeemoplosser
De industrie ziet steeds meer de voordelen van een serviceovereenkomst, merkt Elbert. “Van oudsher zijn onze behuizingen passief, maar onze producten hebben zich ontwikkeld tot actieve apparaten die vragen om service. De technologie die we beschermen blijft zich ook ontwikkelingen. Het wordt bijvoorbeeld steeds compacter. Dat betekent meer warmteontwikkeling per volume-eenheid en is actief klimatiseren van levensbelang. Dan heb je het ook niet meer over het leveren van behuizingen, maar dan biedt je een oplossing voor een heel systeem en daarbij hoort natuurlijk het juiste serviceovereenkomst concept.”
Onderhoud een schijntje ten opzichte van faalkosten
De Product Manager weet dat er in de industrie nog een schone taak voor hem en zijn collega’s is weggelegd. “Het is aan ons om de industrie bewust te maken dat onderhoudskosten een schijntje zijn in verhouding tot faalkosten”, aldus de Product Manager. “In de IT zijn serviceovereenkomsten gemeengoed. Die sector is opgegroeid met het belang van continu-processen en de enorme impact van stilstand. Het zou mooi zijn als wij bij kunnen dragen aan deze bewustwording in de industrie.”
‘Onze producten gaan zich in de nabije toekomst zelf melden’
Al vijfendertig jaar in het vak en nog steeds kan Elbert enthousiast worden over wat de toekomst brengt. Elbert gelooft in Big Data en Internet of Things. “Data die ten dienste van de klant kan worden gesteld. Waar de klant voordeel van heeft. Met onze nieuwste producten zoals de Blue e+ koelaggregaten zijn we er al mee bezig. Onze producten gaan zich in de toekomst zelf melden. ‘Kom even deze kant op. Ik merk dat de condensor vervuild is en ik zie dat mijn energieverbruik daardoor toeneemt.’ Dat is de toekomst”, weet Elbert. En die toekomst is ‘as we speak’ in ontwikkeling bij Rittal.