Corrosiebestendigheid, èn is een roestvaststalen schakelkast de logische keuze?

Datum
Tijd
 

De keuze van het soort behuizing voor een schakel-, verdeel- of besturingskast wordt gemaakt vanuit de eisen die gesteld worden door de opdrachtgever en de bijbehorende regelgeving. De kasten worden in allerlei omstandigheden opgesteld. Veelal binnen maar ook steeds vaker buiten waarbij vaak voorbijgegaan wordt aan een van de basiseisen van de kast, nl het bestand zijn tegen die, vaak robuuste, omstandigheden.  Deze omgevingsomstandigheden vormen vaak een basis voor die keuze. Zo wordt bij machines voor voedselproductie vanuit de regelgeving de keuze bepaald. Maar vaak wordt de keuze gemaakt zonder de exacte omstandigheden waarin deze kasten jarenlang moeten opereren te weten. Een van de gevolgen kan het aantasten van de sterkte van het gebruikte materiaal, ook vaak als corrosie aangeduid, zijn. Of dit terecht is maar ook de lading volledig dekt is een aandachtspunt.

 

In het kort

Schakel- verdeel- en besturingskasten die worden gebruikt in corrosieve omgevingen vragen om een bepaalde materiaalkeuze. Wat maakt een kast corrosie-bestendig?  Welk materiaal kies ik en hoe wordt de bescherming tegen corrosie tot stand gebracht. Als leverancier heb je daar een verplichting en hoe kun je de gebruiker die zekerheid bieden. Corrosiebestendigheid is bijvoorbeeld één van de constructie eisen vanuit de norm NEN-EN-IEC 61439-1. Ook vragen zoals het voldoen aan de C3-C5 eisen en hoe om te gaan met de levensduur van de schakel- of besturingskasten worden regelmatig aan ons gesteld.

Zo zijn er vele mogelijkheden met roestvaststalen kasten in allerlei toepassingen in vele branches maar hoe komt zo’n keuze tot stand en hoe om te gaan met een roestvaststalen kast. Wat als er toch verandering van het oppervlak optreedt? Ook het mechanisch bewerken van een roestvaststalen kast vraagt om de nodige aandacht.

 

Wat gaan we behandelen

  • Wat is de relatie van de schakelkast met corrosiebestendigheid
  • Wat is een roestvaststalen kast en hoe kan deze praktisch ingezet worden
  • Welke aandachtspunten en eisen zijn van toepassing
  • Welke mogelijkheden zijn er

 

Tijdens deze webcast leert u

Wat houdt sterkte van het materiaal in relatie tot corrosiebestendigheid in en wanneer roestvaststalen schakelkasten gebruikt worden, hoe er mee om te gaan en welke oplossingen de Rittal kasten u bieden. Zowel voor het gebruik indoor als ook outdoor. U kunt de juiste keuze maken en de overeenstemming toetsen aan de relevante normen.

 

Voor wie?

Engineers, calculators, werkvoorbereiders, monteurs, manager productieomgeving in zowel paneel- als machinebouw en projectleiders, actief in installaties in allerlei branches met name waar bijzondere omgevingsomstandigheden gelden.

Theo Gerritzen

Business Development Manager Energy & Power Solutions bij Rittal B.V.

tgerritzen@rittal.nl

LinkedIn