Hoe bereik je EMC in hoogspanning schakel- en verdeelstations?

Type
Prijs
Tijd
Deelnemers
Lunch
Themadag
Gratis
09:30 - 16:00 uur
Max. 35 personen
inclusief

EMC in hoogspanning schakel- en verdeelstations is van groot belang. Bij een compacte bouw is met de toepassing van gesloten schakelmaterieel (GIS, Gas Isolated Switchgear) de stoorpotentie van de hoogspanningsinstallatie enorm. Groter zelf dan bij een blikseminslag te verwachten is. Voor de beveiliging en bediening van installaties wordt tegelijkertijd meer en meer gebruik gemaakt van geavanceerde apparatuur die, door toepassing van elektronica, in potentie juist gevoelig is voor een storende omgeving. Zie hier de uitdaging waarvoor de installateur zich gesteld ziet.

 

In het kort

Tijdens deze themadag zullen de sprekers de diverse aspecten van deze EMC uitdaging benoemen. Michel Dagelinckx zal als eerste het begrip EMC vertalen naar de hoogspanningsomgeving en een algemene aanpak beschrijven hoe EMC beheersbaar wordt. Vervolgens zullen de andere sprekers vanuit hun vakgebieden deze aanpak verder uitwerken naar concrete oplossingen voor de ontwerper / installateur.

Martin Robertsson gaat in op de noodzaak van de juiste montagemethodiek met betrekking tot het bereiken van EMC bij elke overgang/interface waarna Theo Gerritzen in zal gaan op kabelinvoer en EMC-juiste montage in de besturingskasten. Ook de verschillen tussen een besturingskast in de gebouwen of in het buitenterrein komen aan bod.

Michel Dagelinckx zal in zijn slotbijdrage verhalen over de conditiemeting EMC die hij een aantal jaren geleden in opdracht van TenneT opstelde. Deze conditiemeting geeft in één oogopslag inzicht in de EMC kwaliteit van een object. Aan de hand van verschillende voorbeelden uit de praktijk wordt de toepassing hiervan verder toegelicht en het nut ervan aangetoond.

 

Aan het eind van de dag

 • Heeft u een beeld gekregen van de verschillende aspecten met betrekking tot EMC
 • Bent u zich bewust van de EMC uitdagingen voor uw projecten in hoogspanning schakel- en verdeelstations, zodat u hier tijdig op kunt inspelen
 • Zijn u praktische oplossingen aangedragen waarmee u deze EMC uitdaging succesvol beheerst.
 • Heeft u de mogelijkheid gehad om uw vragen over het thema aan de sprekers uit verschillende disciplines en organisaties te stellen.

 

Voor wie is de themadag

 • Installateurs met activiteiten in hoogspannings schakel- en verdeelstations
 • Engineers die zich bezighouden met het ontwerp in hoogspanning schakel- en verdeelstations
 • Paneelbouwers van schakel- en besturingskaasten in hoogspanning schakel- en verdeelstations

 

Sprekers en hun onderwerpen

 • Michel Dagelinckx
  Michel studeerde elektrotechniek aan de Technische Universiteit Eindhoven, vakgroep Hoogspanningstechniek en EMC. In 1994 heeft hij het adviesburo Demad opgericht en is sindsdien actief als EMC consultant. Zijn specialiteit is EMC binnen grote installaties. Als EMC consultant is hij verantwoordelijk geweest voor een groot aantal EMC projecten bij verschillende bedrijven: van het oplossen van concrete EMC problemen tot het opzetten van complete EMC beheersplannen voor installatiebeheerders, het opstellen van EMC regelgeving en het opzetten respectievelijk uitvoeren van EMC conditiemeting van objecten.
 • Martin Robertsson
  Roxtec levert afdichtoplossingen voor  kabels en leiding. Martin is EMC-expert bij Roxtec; “Onze maatschappij is afhankelijk van een betrouwbare stroomvoorziening, en een stroomonderbreking kan zeer kostbaar zijn. Maar er zijn maatregelen die eigenaren van distributienetwerken kunnen nemen om het risico te minimaliseren”. (Deze presentatie is in het Engels).
 • Theo Gerritzen
  Theo  licht de verschillende eigenschappen die de schakelkast heeft met betrekking tot EMC toe in een binnen- en buitenopstelling. Kabelinvoer en afwerking daarvan zijn belangrijke aandachtspunten.

Hans Durinck en Peter Reinewald zijn de dagvoorzitters voor deze dag.

Michel Dagelinckx

Consultant bij Demad EMC adviesburo

info@demad.nl

LinkedIn

Martin Robertsson

EMC-expert bij Roxtec

martin.robertsson@roxtec.com

Theo Gerritzen

Business Development Manager Energy & Power Solutions bij Rittal B.V.

tgerritzen@rittal.nl

LinkedIn

Datum
Plaats
Locatie
Route
Agenda
Akkoord
 
 • Intresse in deze opleiding? Laat hieronder je gegevens achter. We sturen een bericht zodra er weer plekken beschikbaar zijn.
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.