Leestijd: 3 minuten
Edge computing voorbeelden in distributiecentra
Distributiecentra lopen voorop als het gaat om edge computing. Voor een belangrijk deel wordt dat aangedreven door de snelle groei van (online) bestellingen waarvan de klanten eisen dat ze binnen een dag bezorgd worden. Maar ook het optimaliseren van de interne processen en het verbeteren van de klantervaring vraagt om veel rekenkracht. Hier zijn vier voorbeelden van edge computing in distributiecentra.
- Product- en palletmatching
Slimme camera’s kunnen de streepjescodes van verpakkingen en pallets lezen. Deze techniek is in te zetten om heel precies bij te houden wat er op welke plek wordt opgeslagen. De camera’s zijn ook in te zetten om medewerkers de juiste kant op te sturen met dozen en pallets. Zij houden de streepjescode naar de camera en vervolgens krijgen ze op een device instructies waar het naartoe moet. Een andere mogelijkheid met deze technologie is om verkeerd geplaatste spullen en andere vergissingen automatisch te detecteren. Op welke manier de techniek ook wordt ingezet, het vereist dat er een enorme hoeveelheid gegevens in real-time worden geanalyseerd. Alle beeldgegevens moeten naar de computer die daar streepjescodes uithaalt en leest. Vervolgens gaat die informatie langs het ERP-systeem om de code te koppelen aan een product. Dit alles moet real-time uitgevoerd worden. Dat vereist dat er binnen het distributiecentrum voldoende rekenkracht aanwezig is.
- Real-time voorraadbeheer
Real-time voorraadbeheer ligt in het verlengde van product- en palletmatching. Door de rekenkracht binnen het distributiecentrum te koppelen aan voorraadbeheer en zo direct zicht op productbewegingen te houden, is real-time te volgen welke producten beschikbaar zijn en eventueel zelfs waar ze zijn. Deze informatie kan ingezet worden om de inkoop efficiënter te maken én om meer informatie te verstrekken over actuele levertijden en beschikbaarheid van producten.
- Robotisering en veiligheidscircuits
Robots en cobots zijn binnen distributiecentra in opmars. Een cobot is een robot die een medewerker bij zijn taken assisteert. Een robot werkt zelfstandig. In beide gevallen is er aansturing nodig om goede werking te garanderen. Dat vraagt om behoorlijke rekenkracht die met minimale vertraging beschikbaar moet zijn; kortom het is een gebruiksscenario voor edge computing. Om de veiligheid van mensen te garanderen, zijn veiligheidscircuits noodzakelijk. Niemand wil door een pallet-robot overreden worden (om maar een dwarsstraat te noemen). Ook dit aspect valt onder de aansturing van robots. Het spreekt voor zich dat voor veiligheidscircuits iedere milliseconde telt. Daarom moet die rekenkracht op locatie beschikbaar zijn.
- 5G-Netwerkslicing
De IT-infrastructuur in een distributiecentrum is van kritiek belang. Daarom wordt er zelfs in deze tijden van wifi nog steeds voornamelijk van bekabelde netwerken gebruik gemaakt. Toch is de kabel niet voor alle scenario’s even praktisch. Met 5G-Netwerkslicing krijg je een eigen privénetwerk op een openbaar 5G netwerk. Deze technologie is onder meer in te zetten om zelfrijdende vrachtauto’s op de openbare weg aan te sturen. Binnen een distributiecentrum biedt dit mogelijkheden om met minimale latency en maximale stabiliteit toch gebruik te maken van draadloze netwerken. Daarnaast is het in een gedeeld distributiecentrum mogelijk om via het openbare netwerk aan verschillende huurders een eigen draadloze netwerkverbinding te bieden. Ook deze technologie vereist edge computing om het allemaal aan te sturen.
Edge computing, het gedistribueerd uitvoeren van complexe rekentaken, heeft binnen de distributie een belangrijke rol. Het beheren van de voorraad en het aansturen van mensen en robots alsmede het bieden van betrouwbare netwerktoegang zijn daar voorbeelden van. Hoe je het ook inzet, het vereist capaciteit om lokaal met grote hoeveelheden data te werken. Dankzij oplossingen zoals een Micro Data Centrum (MDC) is het relatief eenvoudig om heel veel rekenkracht op een zeer beperkte hoeveelheid vierkante meters te plaatsen.