Leestijd: 6 minuten
Rittal energy-check en Blue e+ S koelaggregaten
Productiebedrijven worden momenteel geconfronteerd met explosief stijgende energiekosten. Daarom willen zij energie besparen, maar wel zonder dat dit ten koste gaat van hun productiviteit. Met advies, service en nieuwe technologieën helpt Rittal zijn klanten daarbij. De proef met de serie Blue e+ S koelaggregaten in een nieuwe vermogensklasse bij Hansgrohe SE toonde aan hoe opmerkelijk de mogelijkheden voor energiebesparing zijn. De productiemanagers waren positief verrast door het resultaat.
Tekst Ralf Steck
Proef toont energiebesparingen van meer dan 60 procent aan bij Hansgrohe
Duurzaamheid, milieuvriendelijkheid en energie-efficiëntie staan bij Hansgrohe SE al vele jaren hoog in het vaandel. In 1992, toen het bedrijf zijn zonne-energiecentrale op het dak van de nieuwe productiefaciliteiten in Offenburg in gebruik nam, was dit in feite de grootste zonne-energiecentrale ter wereld die op een dak was gemonteerd. Bovendien won Hansgrohe SE in 1995 als eerste industriële onderneming de milieuprijs van het ministerie van Milieu van Baden-Württemberg. Alle vestigingen van het bedrijf, zowel in Duitsland als wereldwijd, zijn sinds 2021 respectievelijk 2022 klimaatneutraal.
“Rittal beloofde ons een energiebesparing van 60 procent – en inderdaad, we realiseren momenteel een besparing van 61 procent bij onze huidige activiteiten. Om eerlijk te zijn was dat echt een verrassing voor ons.”
Johannes Kopf,
Industrial Engineering Project Leader bij Hansgrohe SE
Toen Rittal Hansgrohe vroeg of het een van de nieuwe koelaggregaten uit de Blue e+ S serie wilde uitproberen, was het dan ook niet verwonderlijk dat de leidinggevenden van de onderneming hier direct op ingingen. “Dergelijke tests zijn altijd interessant voor ons”, zegt Johannes Kopf, Investment Planning Project Manager bij Hansgrohe. “Onze verticale integratie is zeer uitgebreid, dus we hebben ook een groot aantal machines en behuizingen. Daarom gebruiken we ook veel koelaggregaten. Hoewel elk afzonderlijk koelaggregaat relatief weinig elektriciteit verbruikt vergeleken met machines en robots, is het totale energieverbruik van alles bij elkaar opgeteld vrij aanzienlijk.”
Stefan Eibach, Product Manager Climate Control bij Rittal, voegt toe: “We wisten al dat Hansgrohe veel belang hecht aan energie-efficiëntie. Daarom hebben we dit bedrijf heel hoog op de lijst gezet toen we klanten kozen om onze nieuwe, compacte en energiebesparende koelaggregaten uit te proberen.”
De perfecte testomgeving
De twee ondernemingen kozen voor een proef in de slijp- en polijstfaciliteit, waar robots in zes productielijnen de gegoten en gefreesde metalen onderdelen van Hansgrohe-producten een hoge glans geven. Ook al wordt het door het slijpproces geproduceerde stof afgezogen, bevat de lucht in de slijpfaciliteit nog altijd veel deeltjes die het koelaggregaat kunnen vervuilen. Bovendien genereren de machines en slijpprocessen zelf warmte – de lucht is heet en wordt snel stoffig, waardoor dit een ideale omgeving is om een koelaggregaat te testen.
“De bestaande koelaggregaten in Duitsland zijn gemiddeld tien jaar oud. Op deze leeftijd is het meestal de moeite waard om ze te vervangen door koelaggregaten uit de nieuwste efficiëntieklasse.”
Judith Kötzsch,
Vice President Business Development Service bij Rittal
Checklist voor efficiëntie
Voordat het eerste testaggregaat werd geïnstalleerd, voerde Rittal een service- en efficiency-check uit bij de gehele productie-installatie in Schiltach. Rittal ontwikkelde deze gestandaardiseerde procedure om zijn klanten betrouwbare cijfers over mogelijke besparingen in verband met kastkoeling te kunnen verstrekken.
Judith Kötzsch, Vice President Business Development Service bij Rittal, legt het proces uit. “De eerste stap van onze efficiency-check is het documenteren van de huidige stand van zaken. We kijken welke machines aanwezig zijn, hoe oud ze zijn en in welke staat ze verkeren. Een verontreinigd koelaggregaat waaraan al jaren geen onderhoud is gepleegd, verbruikt meer energie dan een aggregaat dat even oud is, maar waarvan vooral de warmtewisselaar en de filters regelmatig zijn gereinigd. Wij vragen ook naar de regionale elektriciteitsprijs en de werkuren – met andere woorden, het aantal ploegen waarin de machines operationeel zijn.
Deze gegevens worden vervolgens gebruikt voor een eerste analyse om het huidige energieverbruik en de geschikte maatregelen te bepalen. Dit loopt van het uitvoeren van onderhoud tot een volledige vervanging van bepaalde aggregaten. Dit betekent dat wij de potentiële energiebesparing, de bijbehorende afschrijvingsperiode, de kostenbesparing over een aantal jaren en de vermindering van de CO2-uitstoot kunnen berekenen en deze cijfers vervolgens aan de klant kunnen voorleggen. De klant krijgt dus een volledige lijst met maatregelen, compleet met de kosten en het financiële voordeel van elke maatregel.
“Je kunt de Scan & Service-app gebruiken om het koelaggregaat te controleren als je erlangs loopt en dan weet je meteen dat alles in orde is.”
Hakan Zahal,
Head of Grinding & Polishing bij Hansgrohe SE
Een continu overzicht van alles
Ook bij Hansgrohe was zo’n efficiëntie- en servicecheck het eerste punt op de agenda. Nadat dit was voltooid, werd het koelaggregaat SK 3361.100 in een van de slijpfaciliteiten vervangen door een aggregaat van de nieuwste generatie Blue e+ S met een nominaal vermogen van 750 Watt. “Het gebeurde allemaal heel snel”, herinnert Hakan Zahal, die het systeem bedient, zich. “Eind oktober 2022 hebben de servicemonteurs van Rittal het koelaggregaat voor een van de behuizingen vervangen en dat kostte hen minder dan twee uur. Het was allemaal heel eenvoudig, want het enige wat moest worden aangepast was de uitsparing in de deur van de behuizing. De elektrische aansluitingen pasten allemaal, dus het was gewoon een kwestie van dingen op verschillende contactdozen aansluiten, waaronder de deurschakelaar en het storingsrelais.
Zahal beschrijft verder de eerste ervaringen van het bedrijf met het nieuwe koelaggregaat. “Het werkt gewoon op de achtergrond en bespaart ons ook nog eens werk. Ons oude koelaggregaat had geen geïntegreerde condensverdamping.
“Je kunt de Scan & Service-app gebruiken om het koelaggregaat te controleren als je erlangs loopt en dan weet je meteen dat alles in orde is”, zegt Zahal, verwijzend naar een ander belangrijk voordeel van de Blue e+ koelaggregaten De nieuwe aggregaten sturen op verschillende manieren data naar een smartphone of tablet, waaronder via NFC-overdracht. Systeemmeldingen, de huidige instellingen van het koelaggregaat en andere data worden eveneens geregistreerd en weergegeven. Kopf is positief verrast door de energiebesparingen die door Rittal waren voorspeld en die nu inderdaad worden gerealiseerd tijdens de lopende activiteiten. “Iedereen weet dat je met een nieuw, energiezuinig koelaggregaat een energiebesparing van 20 tot 30 procent kunt realiseren. Rittal beloofde ons echter een energiebesparing van 60 procent – en inderdaad, we realiseren momenteel een besparing van 61 procent bij onze huidige activiteiten.
Om eerlijk te zijn was dat echt een verrassing voor ons. Als we de geïntegreerde condensverdamping buiten beschouwing laten – met andere woorden, als we een vergelijking maken met ons oude koelaggregaat – stijgt dit cijfer zelfs tot 70 procent.” Kopf vat vervolgens de resultaten van de proef tot nu toe samen. “Tot dusver heeft de proef in de herfst en winter plaatsgevonden – en toch hebben we nog grote besparingspercentages weten te realiseren. Dankzij de geïntegreerde heat pipe zullen we in de zomer waarschijnlijk nog grotere besparingen zien. De Blue e+ S heeft in ieder geval onze verwachtingen overtroffen. Bovendien heeft Rittal bewezen dat de data die tijdens de efficiency-check zijn berekend, ook in de praktijk haalbaar zijn. Wij gaan de verdere aanbevelingen van de efficiency-check zeker beetje bij beetje uitvoeren om het energieverbruik in onze productiefaciliteit te optimaliseren.”