Leestijd: 3 minuten
Buitenbehuizing elektra: ideale klimatisering realiseren
De bescherming van elektrische besturingen of elektronische apparatuur in de buitenlucht vraagt niet alleen om een degelijke behuizing, maar ook om een doordachte klimatisering. Hoe houden kostbare componenten het hoofd koel bij sterk uiteenlopende klimatologische omstandigheden?
Een optimaal werkklimaat is cruciaal voor de beschikbaarheid van apparatuur. Elektronische componenten krijgen steeds meer functionaliteiten en worden steeds kleiner. Bovendien genereren ze ook vaak meer warmte. Als er dan ook nog meer componenten in een kleinere ruimte opgenomen worden loopt de temperatuur in de behuizing op. In de buitenlucht – waar de omstandigheden en bijbehorende temperaturen vaak sterk uiteenlopen – vormt het binnenklimaat een extra uitdaging bij het ontwerp.
Met de juiste verkoelende maatregelen creëert u het juiste klimaat voor uw apparatuur. In veel gevallen zal natuurlijke warmteafvoer niet afdoende zijn en vraagt dit om actieve koeling. Maar actieve koeling is kostbaar, produceert geluid, verbruikt veel energie en vergt onderhoud. Het is daarom zaak dat we het benodigde koelvermogen zo ver mogelijk omlaag brengen. In dit blog leggen we uit hoe u een juist gekozen buitenbehuizing met optimale klimatisering realiseert.
Dubbelwandige buitenbehuizing
Vanzelfsprekend kunt u het klimaatvraagstuk in de buitenbehuizing, veroorzaakt door de invloed van de zon en de in de kast opgestelde apparatuur, oplossen met actieve ventilatie of klimatisering. Maar voordat u dit doet, wijs ik u graag op een andere mogelijkheid: de dubbelwandige buitenbehuizing met natuurlijke koeling voor uw apparatuur.
Deze dubbelwandigheid werkt tweeledig. De dubbelwandigheid voorkomt directe zoninstraling en zorgt daarnaast voor een doeltreffende afvoer van de warmte. Het begint natuurlijk met het voorkomen dat de zon de binnentemperatuur laat oplopen. De dubbele wand is als het ware een hitteschild. Het luchtkanaal tussen de beide wanden werkt als een buffer maar daarnaast ook als een schoorsteen. Als de temperatuur binnen de behuizing stijgt, wordt door convectie de warmte overgebracht op de koelere lucht in de dubbele wand, die hierdoor opstijgt. Door het temperatuurverschil ontstaat een natuurlijke luchtstroom die de kast verlaat via ventilatieopeningen in het dak.
De natuurlijke convectie van dubbelwandige buitenkasten is in veel gevallen al voldoende om de temperatuur binnen de optimale waarden te houden. Is toch actieve koeling vereist, dan zorgt de dubbelwandige buitenbehuizing dat een koeloplossing met een veel lager vermogen volstaat. Een typisch voor outdoor toepassing geschikt koelaggregaat (closed-loop) bespaart gemiddeld 75% energie dankzij componenten met toerentalregeling en heatpipe-technologie.
Klimaatoplossing integreren ín de elektrabehuizing
Hoe dichter de koeling zich bij de apparatuur bevindt, hoe lager het benodigde koelvermogen. Kies daarom voor een buitenbehuizing en een koeloplossing die zo op elkaar zijn afgestemd, dat u de koeling kunt integreren. Een direct air cooling (DAC) die is geïntegreerd in de kast zal bijvoorbeeld minder vaak aanslaan, produceert minder geluid en verbruikt minder energie.
Geluidsniveau en energieverbruik
Zeker in woonwijken maakt u geen vrienden met brommende ventilatoren. Bij het ontwerpen is het daarom van cruciaal belang dat u ook aandacht besteedt aan het geluidsniveau van de koeling. Een buitenbehuizing met optimale klimatologische kwaliteiten en een geïntegreerde klimaatoplossing helpen mee om het geluid binnen de normen te houden.
Vanzelfsprekend kost minder koelen ook minder energie. Een geïntegreerde koeloplossing in een dubbelwandige buitenbehuizing verdient zich terug via een lagere energierekening. Een solide business case.