Leestijd: 6 minuten

Asito en IT bases over de keuze voor de Rittal VX met Blue e+

 

Asito, het landelijke opererend schoonmaakbedrijf, heeft in 2021 een nieuw hoofdkantoor in Almelo betrokken. Voor de IT planning en inrichting maakte het gebruik van de firma IT bases uit Haarlem. Voor de serverracks in het hoofdkantoor is gekozen voor de VX-IT van Rittal. Erik-Jan Lindenberg netwerkbeheerder bij Asito en Arjan de Kooter van IT bases leggen uit hoe het proces is verlopen. 

 

Asito groeit

Asito telt ruimt 10.000 medewerkers en acht vestigingen verspreid over het land. Het hoofdkantoor staat vanaf de oprichting in Almelo. Over de jaren is het bedrijf fors gegroeid. Ook op het hoofdkantoor zijn steeds meer mensen komen werken.

Die groei was niet langer te faciliteren in het bestaande kantoor. Daarom viel de beslissing te verhuizen. Dat ruimte werd gevonden direct bij het stadion van Heracles, Almelo was deels toeval. Asito en de voetbalclub Heracles hebben al jaren innige banden. Het bedrijf is voor een periode van tien jaar shirtsponsor.

 

Verhuizing

Aan de verhuizing werden zoals gebruikelijk diverse eisen gesteld. Er was een harde deadline voor de oplevering van het nieuwe pand. De nieuwe locatie vroeg ook om een andere omgang met koeling van de IT ruimte. Installaties aan de gevel of op het dak waren ongewenst.

“Een verhuizing is ook een goed moment om je eigen IT landschap kritisch onder de loep te nemen,” zegt Erik-Jan. “Binnen Asito is er een langere termijnvisie op het gebruik van IT. We hebben een cloud-first beleid.” Concreet betekende dit dat voorafgaand aan de fysieke verhuizing een groot deel van de hardware is verplaatst naar een datacenter in Enschede. Hierdoor, en door de verregaande virtualisering, zijn in het datacenter en in nieuwe pand samen minder serverracks nodig. “Dat wil nadrukkelijk niet zeggen dat er ons geen eisen gesteld worden aan wat er hier nu nog staat. Die eisen zijn zelfs nog hoger dan in het vorige pand, maar daar kan Arjan meer over vertellen.”

 

Stevige verbouwing

Arjan van IT bases is al jaren bekend met de IT omgeving van Asito. “Toen Erik-Jan bij ons kwam met het verhaal van de verhuisplannen begon voor ons een bekend proces. We inventariseren wat er al is, wat nog gebruikt kan worden en wat er nieuw bij moet komen. Voor Asito dit pand betrok waren er meerdere huurders en die zaten er ook al vrij lang. Om het pand geschikt te maken voor één bedrijf, moest er dus stevig worden verbouwd, ook wat de IT infrastructuur betreft.”

Erik-Jan vult Arjan aan: “Niet alleen waren er meerdere huurders, het was heel erg gericht op vaste werkplekken. Bij ons zijn er ook wel vaste plekken, maar we hebben veel flexplekken. In totaal 170 werkplekken, ruim 500 vaste aansluitingen en natuurlijk de nodige voorzieningen voor draadloze communicatie.”

Dat er zoveel meer aansluitingen zijn dan werkplekken komt omdat Asito intensief gebruikmaakt van de mogelijkheden die POE biedt voor het aansluiten van telefoons, bewakingssystemen en verschillende sensoren. Zo zijn met het oog op de reductie van het stroomverbruik de wandcontactdozen gekoppeld aan sensoren die signaleren of er mensen in de ruimte zijn. In onbenutte ruimtes staat de verlichting uit, en is er ook geen stroomverbruik door andere devices.

 

Warmte

Arjan: “de hoeveelheid servers voor dit nieuwe pand is zeer beperkt. Voor alle werkplekken en het monitoren van het gebouw is wel meer hardware, zoals firewalls, switches en routers nodig. We spreken over zes etages, dan is het ook beter de IT over twee etages te spreiden.” Het plan dat Arjan bij Erik-Jan presenteerde ging uit van twee racks op de begane grond in de MER en een rack op een hogere etage als SER.

“Ook al staan er geen zware servers in die IT-racks, er komt wel wat warmte vrij. Normaal verplaats je die naar buiten met speciaal aangelegde systemen en buizen. Door het ontwerp van dit gebouw is dat niet mogelijk.”

 

Rittal Blue e+

Zodoende viel de keuze op de VX IT racks van Rittal met een Blue e+ koeler aan de zijkant van de gesloten stofdichte serverracks.

Het voordeel van deze Blue e+ hybride koelers is dat deze bij een wat lagere omgevingstemperatuur in eerste instantie koelen door middel van een geïntegreerde heatpipe met als resultaat dat daardoor veel energie wordt bespaard omdat de toerengeregelde compressor pas bijspringt als het echt noodzakelijk is en vervolgens samen met de energiezuinige DC ventilatoren optoeren als het echt nodig is. Dit alles maakt de Blue e+ tot een superzuinige koeler!

Voor de dubbele serverracks in de MER is een grotere koeler geselecteerd. Het rack in de SER kan voldoende worden gekoeld met een kleinere koeler. De koelers blazen de warme condensorlucht in de mechanisch geventileerde MER en SER ruimtes.

Na het akkoord van Erik-Jan op het plan van Arjan was de volgende stap het bestellen van de drie serverracks, de twee Blue e+ units en de bijkomende onderdelen. “Dat is gewoon online aanklikken wat je nodig hebt. Bij Rittal rekenen ze altijd automatisch door of je bestelling klopt. Bij te veel of te weinig onderdelen, of zaken die niet passen krijg je een seintje. Wij werken al langer met de online bestel- en calculatiemodule en dat bevalt goed.”

 

Op rolletjes

“Iedereen wil ook altijd horen wat er fout is gegaan, maar daar is dit een slechte case voor. Hier waren er helemaal geen issues.” zegt Erik-Jan. “Wij doen al zeven jaar zaken met Arjan en het scheelt wel dat je met elkaar kunt lezen en schrijven.”

“Wat Erik-Jan zegt klopt en het geldt ook voor de samenwerking met Rittal,” geeft Arjan aan. “Na elke opdracht is er een moment dat je de hoofden bij elkaar steekt en de vraag stelt wat er beter kon. Dat hebben we hier ook gedaan en we waren snel klaar. Dit liep gewoon op rolletjes, ondanks een pandemie, ondanks een pand dat totaal gestript moest worden. De deadline is gewoon gehaald.”.

Is er dan echt geen enkel verbeterpunt voor Arjan? Na enig nadenken blijkt dat er toch wel te zijn. “Ik weet dat Rittal ook prefab kan leveren. Dit is iets waar we voor volgende vergelijkbare projecten beter naar gaan kijken. Het idee spreekt ons enorm aan.”

 

Toelichting Prefab

Dion Cremers, Accountmanager RiMatrix bij Rittal heeft de volgende toelichting over Prefab.

Het principe prefab leveringen van de RiMatrix Micro Data Center oplossingen is simpel. Bij Rittal in Zevenaar bouwen we racks zoveel mogelijk op, inclusief koeling, powervoorzieningen, blussing en dergelijke. Dat geeft de gelegenheid in een goede, stofvrije, omgeving alles te testen. Er kan ook een afnamekeur vooraf gedaan worden. Dat proces wordt vastgelegd en er volgt een keuringsrapport.

Daarna worden het geheel, in de regel gaat het om leveringen tot vier racks, klaargemaakt voor transport en op klantlocatie afgeleverd. De systemintegrator cq. installateur zorgt voor het aansluiten van de racks en het plaatsen van eventueel de hardware van de klant. Deze methode bespaart hem veel tijd. De racks kunnen later worden opgeleverd dan voorheen. Bij renovatie of nieuwbouwprojecten is het directe voordeel daarvan weer dat de ruimtes al droog en stofvrij kunnen zijn.

Reageren

 

 

Let op: een reactie wordt pas geplaatst na goedkeuring van een beheerder