Leestijd: 2 minuten

Bedrijfsdata in de cloud; is dat van mij?

IT-Infrastructuur

Voor de opslag van data en het afnemen van software, wordt de cloud door velen gezien als dé oplossing. Vanuit financieel perspectief en op het gebied van gebruiksvriendelijkheid is dat niet gek. Het is in de cloud zeer eenvoudig om meer of minder IT-capaciteit aan te vragen, afhankelijk van de behoeften op dat moment (pay as you need). Voor de veiligheid en om vast te stellen welke dienstverlening verwacht mag worden, sluiten bedrijven duidelijke Service Level Agreements (SLA’s) af met de cloudprovider. Wat echter wel eens vergeten wordt, is het afstemmen van een exit-plan voor het terughalen van data. Met als belangrijkste vraag: wie is de eigenaar van de data die is opgeslagen in de cloud?

Waar de cloud tot nu toe vooral gezien werd als goede oplossing voor bedrijven met wisselende IT-behoeften, zie ik nu een nieuwe trend ontstaan. Men is voorzichtiger met de cloud. Dit komt doordat het thema ‘eigendom van data’ steeds vaker besproken wordt, met de komst van recente regelgeving over dataverlies en -diefstal. Want stel dat de cloudprovider, uw datacenterpartij, failliet gaat. Van wie is de data dan, die u bij hen hebt opgeslagen?

Data terughalen uit de cloud

Wat samenhangt met het eigendom van data, is de mogelijkheid om uw gegevens terug te halen. Bijvoorbeeld bij faillissement van de datacenterpartij of als de dienst u niet bevalt. De hoeveelheid data die u in de loop van de jaren naar de datacenter uploadt, is echter niet altijd snel terug te krijgen.

Blijf de baas

Voor de langetermijnvisie is het daarom van groot belang dat u afspraken maakt over het terughalen van uw data. Blijf de baas over uw data! En zorg dat u tijdens de contractperiode, ook bij volledige outsourcing van uw data, altijd bij uw gegevens kunt. Wat er ook gebeurt. Maak altijd een kopie die u op uw eigen locatie bewaart, of zorg dat u een back-up op een tweede datacenterlocatie op kunt slaan.

Tags cloud data

Reageren

 

 

Let op: een reactie wordt pas geplaatst na goedkeuring van een beheerder