Leestijd: 4 minuten

De visie van… Marcel Pol

Veranderingen in datacenterland: unieke kansen voor B.V. Nederland

Marcel Pol, Sales Manager IT Rittal B.V.: “Oplossingen voor midden- en kleinbedrijf, co-locators en internetgiganten”

“We leven in tijden van grenzeloze veranderingen, zeker in de wereld van de informatietechnologie. Niet alleen technologische ontwikkelingen volgen elkaar in een steeds hoger tempo op – ook de diversiteit van het technologiegebruik neemt exponentieel toe. Waar we het internet enkele jaren geleden nog beschouwden als een min of meer homogeen verschijnsel, daar maken we tegenwoordig onderscheid tussen the internet of things, private & public cloud computing, the mobile web en ga zo maar door. Al deze ontwikkelingen illustreren een trend: de centralisatie van onze informatietechnologie. En dat resulteert in een vergaande professionalisering en industrialisering van de IT-infra markten. De hardware waarop internettoepassingen draaien vinden we terug in steeds grotere, efficiëntere, professionelere en wereldwijd verspreide datacenters. Naast London, Parijs en Frankfurt behoren Amsterdam en de Eemshaven inmiddels tot de belangrijkste Europese internetknooppunten. Grote internetbedrijven als Google vestigen zich niet voor niets in Nederland.”

Wat betekent dit alles voor ‘gewone’ IT-beheerders?

“Het betekent dat elke partij die IT-apparatuur in beheer heeft nieuwe afwegingen moet maken door zichzelf de vraag te stellen: wat beheer ik zelf en wat laat ik over aan anderen? De cloud is uiteindelijk niets anders dan een verzameling van professionele aanbieders van IT-services die ten opzichte van kleinere partijen allerlei schaalvoordelen kunnen bieden. Maar ook als je kiest voor het gebruik van cloud based oplossingen zul je de nodige hardware in huis moeten hebben om de koppeling tussen cloud-diensten en interne processen soepel en veilig te laten verlopen. Bij Rittal bieden we voor elke toepassing betrouwbare, gebruiksvriendelijke, energie-efficiënte en modulaire IT-infra oplossingen. Het productassortiment omvat een enorm scala, van het Rittal Cooled Rack voor de spreekwoordelijke bezemkast tot het modulaire RiMatrix S concept.”

Wat zijn de drijvende krachten achter deze veranderingen?

“Ik signaleer drie belangrijke krachten: de ontwikkelingen rondom de opkomst van cloud computing, the internet of things en de game-industrie. In 2015 bestaan er wereldwijd 25 miljard internetaansluitingen op een wereldbevolking van momenteel 7,2 miljard mensen. We schatten dat het aantal aansluitingen in 2020, als de wereldbevolking 7,6 miljard mensen telt, tot bijna 60 miljard gestegen zal zijn. Deze sterke toename in het aantal internetaansluitingen per wereldburger is het gevolg van de opmars van mobile apparaten maar ook van wat we the internet of things noemen. Auto’s, koelkasten, televisies, al deze apparaten beschikken binnen afzienbare tijd over een eigen internetverbinding. Een tweede factor is de groeiende populariteit van cloud computing. Steeds meer organisaties kiezen ervoor om hun IT-processen via het internet te laten verlopen, simpelweg omdat de IT-kosten daardoor makkelijker beheersbaar worden en de mobiele toegankelijkheid groter wordt. Een derde factor is de opkomst van de online game-industrie. Deze markt groeit gestaag: momenteel zijn er al meer dan 70 miljoen consoles in gebruik. En dan heb ik het nog niet eens gehad over de toename van de industriële toepassingen: steeds meer industriële processen worden digitaal aangestuurd, waarbij IT-technologie ook wordt ingezet om complete productieketens te optimaliseren. Dit alles zorgt voor een explosieve groei van het dataverkeer en daarmee van de vraag naar rekenkracht en opslag. En dat brengt de nodige uitdagingen met zich mee.”

Hoe kan Rittal uiteenlopende klanten bij deze ontwikkelingen ondersteunen?

“Rittal werkt nauw samen met IT-giganten als IBM, HP, Facebook en Microsoft, maar we leveren ook producten en diensten aan co-locators en aan vele bedrijven uit het midden- en kleinbedrijf. Dat is mogelijk omdat al onze producten modulair schaalbaar zijn en omdat Rittal een internationaal bedrijf is dat overal ter wereld producten en diensten kan leveren die aan lokale, regionale en internationale normen en eisen voldoen. We zijn van alle markten thuis omdat onze productfilosofie zowel in het klein als in het groot werkt. We komen uit de wereld van de technologie en de innovatie en we hanteren de stelregel: het werkt of het werkt niet. Ofwel: kies je voor Rittal, dan werkt het altijd.”