Leestijd: 3 minuten

Digitalisering in distributiecentra: data dichtbij houden

In distributiecentra is er sprake van verregaande digitalisering. Wie heel goed zoekt, vindt wellicht nog een klembord met potlood, maar zelfs daar hangt waarschijnlijk een printje van het digitale rooster aan. De grote vraag is wat je met je data moet doen: zelf bewaren of bij een cloud-partij onder brengen? Wij hebben drie redenen om je data dichtbij te houden.

  1. Latency

Data staat niet instant van de ene op de andere plek. Dat kost (een beetje) tijd. Gegevens in de cloud zijn niet instant op locatie beschikbaar. Met een paar slimme ingrepen voorkomen cloud-leveranciers dat de gemiddelde klant die vertraging opmerkt. Zo staat er meestal een kopie van veelgebruikte data op locatie en proberen algoritmes te voorspellen welke data vast klaargezet moet worden.

Als gegevens niet lokaal staan en toch opgevraagd worden, treedt er een vertraging op (latency). Hoe meer gegevens er nodig zijn, hoe groter die vertraging. Voor het maken van een analyse van gegevens is dit geen groot probleem. Iedereen kan een paar seconden langer wachten op een staafdiagram. Maar als een robot aangestuurd moet worden, of als de data nodig is om een veiligheidscircuit te activeren, dan zijn die seconden ineens problematisch. Door data lokaal op te slaan, weet je zeker dat latency nooit problemen gaat geven.

  1. Waar staan de data?

In de cloud is het niet altijd even duidelijk waar de data staan. Afhankelijk van je bedrijf mogen gegevens niet buiten Nederland of de EU opgeslagen worden. Je kunt dit bij bepaalde partijen afdekken in de contracten, maar door data in eigen beheer te houden bespaar je jezelf de moeite. Je weet dan zeker dat jouw gegevens binnen de juiste grenzen blijven.

Een andere reden om niet met derden in zee te gaan is bedrijfszekerheid. Er zijn bedrijfsgeheimen die je absoluut niet wilt delen met de buitenwereld. Formeel mag een cloud-leverancier niet in jouw gegevens kijken, maar iedere extra dienst en iedere nieuwe partij die de gegevens heeft, is een mogelijk faalpunt in je beveiligingsbeleid. Ook dit sluit je eenvoudig uit door je gegevens helemaal in eigen beheer te houden.

  1. Beschikbaarheid voor bewerking

Wie zijn gegevens bij een clouddienst afneemt, heeft zelf geen controle over de database waar ze in staan. Dat merk je niet als de dienst goed werkt, maar daar loop je wel tegenaan als je jouw gegevens ook in een andere dienst of oplossing wilt gebruiken. Leveranciers hebben onder meer API’s om data die niet direct binnen jouw controle ligt toch richting zaken als je BI-oplossing te ontsluiten. Maar ook API’s en aanverwante oplossingen hebben beperkingen.

Door je data in eigen hand te houden, behoud je de vrijheid om ze te gebruiken waar je ze nodig hebt. Je bent niet afhankelijk van de werking van API’s van derden en hoeft ook niet te investeren in een zogenaamde ‘data lake’ om je eigen gegevens in handelbare vorm beschikbaar te krijgen.

Wie naar zijn cloud-leverancier luistert, zal niet snel investeren in een eigen computerruimte. Maar wie verstandig met zijn kritische bedrijfsdata om wil gaan, doet er goed aan dit toch te overwegen. Met technologie als het Micro Data Centrum (MDC) is er altijd ruimte beschikbaar om zelf beheer te houden. Redenen zijn er in ieder geval te over.

Reageren

 

 

Let op: een reactie wordt pas geplaatst na goedkeuring van een beheerder