Leestijd: 3 minuten

Waarom hybrid cloud voor distributiecentra het beste van twee werelden is

Bij de inrichting van de IT-infrastructuur binnen een distributiecentrum is hybrid cloud bijna niet te vermijden. Deze combinatie van cloud- en on-premise-oplossingen is complexer in opzet en duurder in onderhoud. Die kosten vallen echter weg tegen de risico’s die met deze architectuur worden afgedekt.

Een distributiecentrum kan niet functioneren zonder een constante stroom data. Orderpickers willen weten wat er geraapt moet worden. Vracht- en bestelwagens moeten naar het juiste dock toe. De voorraadstatus heeft constante aandacht nodig. Klanten willen weten wat er onderweg is en wanneer de spullen arriveren. Leveranciers verwachten op hun beurt dat bestellingen tijdig binnen komen zodat zij voor bevoorrading zorg kunnen dragen.

Kortstondig stilvallen is geen optie

Daar komt de druk van de markt bovenop. Mensen verwachten dat een online bestelling de volgende dag arriveert. Is dat niet zo, dan willen ze weten waarom. Waar je voorheen wellicht nog kortstondig kon stilvallen, is dat nu een groot probleem. Een distributiecentrum waarin de data wegvalt verliest niet alleen tijd, maar verstoort ook complexe omliggende processen. Logistieke diensten raken ontregeld en klanten schakelen in een online setting snel over naar een andere partij. De schade van uitval is daarom niet alleen beperkt tot verloren tijd, maar kan ook nog lang na-ebben door verstoorde levertijden, achterstallige leveringen, verloren klanten en reputatieschade.

Cloud is altijd redundant

Dat maakt het aantrekkelijk om de cloud als IT-infrastructuur in te zetten. Binnen clouddiensten is redundantie al standaard ingebouwd. Valt één datacentrum van de leverancier uit, dan schakelt de dienst automatisch over naar een ander. De gemiddelde clouddienst is zelfs tegen kortstondig verlies van de internetverbinding ingedekt. Data wordt deels lokaal gespiegeld en kan bij herstel van de verbinding gewoon weer online worden gesynchroniseerd.

On-premise is betrouwbaarder

Helaas voldoet de cloud niet aan alle eisen van een distributiecentrum. De hoeveelheden data die worden verwerkt en gegenereerd overstijgen in veel gevallen de capaciteit van clouddiensten. Enerzijds komen er extra kosten voor hoog dataverbruik bij en anderzijds ontstaat er latency. Die laatste factor is een groot probleem. Bepaalde aantal innovaties binnen een distributiecentrum, waaronder real-time voorraadbeheer en robotisering, zijn bij hoge latency niet aan te sturen en vereisen dan een lokale, on-premise oplossing.

Hybrid cloud combineert het beste van beide opties

Een hybrid cloud maakt het mogelijk  om zowel de voordelen van de cloud als de kracht van on-premise binnen ene distributiecentrum in te zetten. Waar mogelijk worden (openbare) clouddiensten gebruikt en waar dat niet kan staan on-premise oplossingen klaar. IT verbindt die twee werelden tot één geheel. Je kunt je afvragen waarom hybrid niet de standaard oplossing is. Helaas vraagt de opzet van een hybride omgeving om extra kosten. Je investeert zowel in cloud als in on-premise. Daarnaast gaat de complexiteit omhoog omdat de twee diensten aan elkaar gekoppeld worden wat de prijs verder opdrijft.

Distributiecentra kiezen voor een hybride omgeving.

De kosten van een hybrid cloud variant zijn daarom navenant hoger dan die voor één van de twee andere opties. Toch is deze vorm binnen distributiecentra bijna niet te vermijden. Hoeveel hoger de kosten ook zijn, ze vallen in het niet bij de schade die ontstaat door uitval. Daarom zie je dat de meeste distributiecentra kiezen voor een hybride omgeving. Daarbij wordt vaak gekozen voor de inzet van een MDC (Micro Data Centrum). Dat maakt het mogelijk om zonder aanleg van een speciale computerruimte van alle voordelen van lokale data gebruik te maken.

 

Reageren

 

 

Let op: een reactie wordt pas geplaatst na goedkeuring van een beheerder