Leestijd: 5 minuten

AX kunststof wandkast: Extreem²

Outdoor

Kan een product extreem robuust en tegelijkertijd extreem flexibel zijn? Rittal bewijst met de nieuwe kunststof wandkast AX dat dit inderdaad mogelijk is. Deze innovatie verenigt het beste van twee werelden – alle voordelen van een extreem belastbaar materiaal en volledige vrijheid bij de interieuropbouw.

Echt karakter wordt vaak pas getoond wanneer het er hard aan toe gaat, en schakelkasten vormen daarop geen uitzondering. Als ze extreme situaties met gemak aankunnen, worden dagelijkse werkzaamheden kinderspel. Neem bijvoorbeeld tunneltoepassingen, waar kasten aan de tunnelwand veiligheidsverlichtingssystemen en de stroomvoorziening voor noodteams kunnen huisvesten. Dit bewijst hoe veerkrachtig ze werkelijk zijn, want een hogesnelheidstrein genereert een enorme drukgolf wanneer deze door een tunnel rijdt – een effect dat nog groter is als twee treinen elkaar in de tunnel passeren. De wandkasten moeten daarbij niet alleen bestand zijn tegen de extreme drukschommelingen, maar ook tegen hoge windsnelheden.

Getest in de tunnel

Succesvolle tests bij het Duitse lucht- en ruimtevaartcentrum (DLR) hebben bevestigd dat de nieuwe kunststof wandkasten AX van Rittal precies aan deze eisen voldoen. De drie afmetingsvarianten 1432000 (250x350x150 mm), 1434000 (300x400x200 mm) en 1444000 (400x400x200 mm) van de nieuw ontwikkelde wandkasten werden aan de hand van een richtlijn van de Deutsche Bahn (Ril 853.2001 A01) aan de tand gevoeld. In de windtunnel en drukkamer van het DLR toonden ze hun extreme bestendigheid en hun geschiktheid voor zowel tunneltoepassingen als spoorwegprojecten.

Flexibiliteit en veelzijdig

Bij de interieuropbouw van kunststofkasten waren de mogelijkheden tot nu toe vaak zeer beperkt, maar dat is bij de nieuwe kunststof wandkasten AX wel anders. Naast de geïntegreerde bevestigingspunten voor een deurarretering en deurpositioneringsschakelaar voor schakelkastverlichting heeft Rittal nu voor het eerst het systeemconcept van zijn plaatstalen en roestvaststalen kasten en behuizingen toegepast bij de kunststofkasten AX. Dat betekent dat het interieur is voorzien van talrijke geïntegreerde montagenokken, waardoor toebehoren zoals montagerails en -profielen eenvoudig zijn te bevestigen. Universele montagebeugels zorgen voor het 25 mm-raster dat bekend is van de grote vloerstaande kasten VX25 maar ook de wand-/vloerkasten AX van Rittal. Bij de kleinere kunststof wandkasten AX 1432000 en 1434000 zijn de montagenokken in het bodem- en dakbereik niet aangebracht waarmee en flexibele kabelinvoer mogelijk is

Dit heeft het voordeel dat toebehoren voor deze grote vloerstaande kast VX25 en de wand-/vloerkast AX ook in de kunststof wandkast AX passen – van verlichting en montageprofielen tot sluitsystemen – voor een snelle bevestiging van componenten en volledige ontwerpvrijheid bij de interieuropbouw. De deur biedt een extra montagevlak in de vorm van een deurverstevigingsprofiel, dat heel eenvoudig kan worden uitgerust met systeemchassis, montageprofielen, deurprofielen of een tekeninghouder.

Dankzij de montagenokken zijn er geen machinale bewerkingen nodig en blijft de beschermklasse van de kast behouden. De montage van de kast aan een wand of mast is eveneens eenvoudig, aangezien de achterwand is voorzien van ingeperste moeren voor het aanbrengen van wandbevestigingsbeugels. De kast kan via de dubbele

Snel en makkelijk

De montageplaat van de kast wordt los meegeleverd, zodat de bewerking en montage van de componenten direct kan plaatsvinden. Ook de montage van een voorgeconfigureerde montageplaat is zeer eenvoudig – deze wordt gewoon op de draadstiften geschoven en stevig op zijn plaats geschroefd. De kunststofkast heeft een symmetrisch ontwerp, wat betekent dat deze gemakkelijk kan worden gedraaid als dat nodig is. Bovendien is de draairichting van de deur in een paar eenvoudige stappen om te wisselen –zelfs ter plaatse. Om de eerder aangegeven robuustheid te onderschrijven zijn de scharnieren gemaakt van roestvaststaal.

IJs, regen en zon

Deze nieuwkomers hebben echter nog meer te bieden. Ook in de buitenlucht overtuigen ze – bijvoorbeeld bij waterzuiveringsinstallaties, op vliegvelden en in de maritieme industrie – waar ze voortdurend worden blootgesteld aan weersinvloeden zoals ijs, regen en zon. Rittal gebruikt voor zijn kunststofkasten nog steeds glasvezelversterkt polyester, maar door een wijziging van de samenstelling van dit materiaal is het zeven keer beter bestand tegen UV-straling. Bovendien voldoen de kasten aan de UL F1-Outdoor Rating (UL 746C). Een ander voordeel is dat ze zowel stof als water buiten houden. Om te voldoen aan beschermklasse IP 66/NEMA 4X (IP 56/NEMA 12 bij geïntegreerd zichtvenster) heeft Rittal de deur van de nieuwe kasten voorzien van een rondom ingeschuimde afdichting. Om bescherming te bieden tegen stof en water is aan de boven- en onderzijde van de deur een beschermingslijst aangebracht. De beschermklasse IP is opgegeven bij een impactklasse IK09 voor zowel de uitvoering met als zonder geïntegreerd zichtvenster. Deze relatie tussen de beschermklasse IP en impactklasse IK staat beschreven in de relevante normen. De dubbele afdichting door de geïntegreerde beschermingslijst aan de onder- en bovenzijde van de deur voorkomt regeninslag en als de deur geopend wordt het binnendringen van stof.

De kunststofkasten bieden ook een uitstekende brandbescherming. Het materiaal voldoet aan klasse V-0 van de UL 94-norm die voorschrijft dat de kunststof binnen tien seconden moet zijn gedoofd en geen brandende druppels mag produceren. Dit maakt de kast echter niet tot een zogenaamde brandwerende kast met een bijbehorende brandwerendheidsklasse. Wat de elektrische isolatie betreft voldoen de nieuwe kasten aan de eisen van beveiligingsisolatie klasse II van DIN EN 61140.

E-mobility

Door de typische outdoor-specificaties is de AX Kunststof uitermate geschikt als frontend-wallbox oplaadpunt. De hoge beschermklasse IP en IK  bieden de electronica goede bescherming en de uitgebreide montagemogelijkheden maken de verdere opbouw eenvoudig.

De voordelen van kunststof wandkasten AX in één oogopslag

Uiterst robuust en betrouwbaar:

  • Volledig geschikt voor buiten dankzij hoge UV-bestendigheid en UL F1-Outdoor Rating (UL 746C)
  • Persoonlijke veiligheid gegarandeerd dankzij beveiligingsisolatie (DIN EN 61140 beveiligingsisolatie klasse II)
  • Hoge beschermklasse tot IP 66 en NEMA 4X

Extreem snel en flexibel:

  • Interne onderdelen zijn direct op hun plaats te bevestigen
  • De draairichting van de deur is snel om te wisselen
  • Montageplaat apart bijgeleverd voor onmiddellijke bewerking
  • Data, software en configurator beschikbaar

Tekst Dr. Jörg Lantzsch, Hans-Robert Koch

Tags buitenkast kunststofkast Outdoor Outdoorkast spoor tunnel wandkast

Reageren

 

 

Let op: een reactie wordt pas geplaatst na goedkeuring van een beheerder