Leestijd: 3 minuten

Het nut van klimatisering. Voorkom stilstand met Blue e+!

Bij machines is de besturingselektronica het hart van het systeem. Nu de zomers steeds warmer worden, wordt stilstand door oververhitting ook een nog groter probleem. Wanneer machines stilvallen door oververhitting, kan dat veel geld kosten, terwijl het in veel gevallen eenvoudig voorkomen had kunnen worden door goede klimatisering. Waarom gaat het nog zo vaak mis en waarom wordt er onvoldoende aandacht aan besteed om de continuïteit van het productieproces te waarborgen?

De noodzaak van continuïteit van het productieproces lijkt evident. Hoe komt het dan dat stilstand toch nog veel organisaties treft? In veel gevallen is er in de ontwerpfase te weinig aandacht besteed aan de klimatisering van een machine of schakelkast.

Hoge temperaturen halveren levensduur

De temperatuur in een installatie loopt sneller op dan veel mensen in eerste instantie zouden verwachten. Temperaturen van bijvoorbeeld 50 graden zijn zeker niet ondenkbaar. Dit lijkt misschien hoog, maar vergelijk het eens met hoe warm een televisie of mobiele telefoon kan worden. En dat is slechts de buitenkant van het apparaat. Bij het vooraf engineeren van een installatie, is het dan ook cruciaal dat hier rekening mee wordt gehouden. Een te hoge temperatuur kan de levensduur van onderdelen namelijk drastisch verlagen. Is een component tien graden warmer dan de nominale temperatuur? Dan halveert de levensduur.

Ventilator voor de kast

Koeling staat, onterecht, vaak onderaan de prioriteitenlijst bij het ontwerpen van een installatie. Soms realiseren mensen zich pas dat de temperatuur erg snel oploopt, als de installatie al is geplaatst. Bij oververhitting wordt soms de kastdeur opengezet en wordt er een ventilator geplaatst om de onderdelen af te koelen. Of mensen zetten de buitendeur open om de temperatuur van de gehele ruimte omlaag te brengen. Dit soort simpele oplossingen zijn goed bedoeld, maar hebben vaak vervelende consequenties. Stof of vuil komt in de kast, wat de levensduur van bepaalde componenten verkort.

Blue e+ koelaggregaat

Gelukkig is het mogelijk om koeling toe te voegen aan een bestaande installatie, bijvoorbeeld in de vorm van een ventilator of aggregaat. De keuze voor het juiste koelaggregaat voor een industriële schakelkast heeft veel impact op de prestaties van het totale proces. Het verlengt de levensduur van de componenten en beschermt tegen de zo gevreesde downtime. Het Blue e+ koelaggregaat is het meest efficiënte koelaggregaat ter wereld: hij bespaart gemiddeld 75% energie ten opzichte van andere aggregaten en koelt componentvriendelijk. Hiermee is het de perfecte oplossing om ook tijdens warme zomermaanden de kast koel te houden.

Bent u benieuwd naar de exacte temperaturen in uw installatie? Vraag een gratis temperatuuranalyse aan! De datalogger meet de temperaturen binnen en buiten de kast en maakt op basis van deze gegevens een voorstel op maat. Vraag hier een analyse aan!

Vraag analyse aan

Wilt u stilstand voorkomen en meer weten over een goede klimatisering? Download dan het whitepaper ‘Het perfecte klimaat in uw behuizing’ of neem contact met ons op via 0316 – 59 16 60.

Download het whitepaper

Tags Blue e+ Klimatisering koelaggregaat temperatuur ventilator warmte

Reageren

 

 

Let op: een reactie wordt pas geplaatst na goedkeuring van een beheerder