Leestijd: 3 minuten

Smart Retail

Een distributiecentrum draait op data. De behoefte aan grote hoeveelheden, snel beschikbare gegevens neemt alleen maar toe. Nu retailers smart retail omarmen, is de IT-manager van het distributiecentrum aan zet om te zorgen dat de bevoorrading gelijke tred houdt met de verkoop. Hoog tijd om smart retail te gaan ondersteunen met Logistiek 4.0. Maar wat valt daaronder?

  1. Robotisering

We denken bij distributiecentra allemaal aan lange rijen schappen waar al-dan-niet op palletwagen, vorkheftruck of reachtruck medewerkers zo efficiënt mogelijk doorheen gaan om orders te picken. Robots en cobots krijgen een steeds belangrijkere rol binnen dit proces. Onder cobots verstaan we robots die mensen assisteren bij het uitvoeren van een taak. Zo zie je in magazijnen zelfrijdende palletwagens die een koers van de schappen naar het dock plannen. Ook zijn er cobots die met te vullen pakketten achter de oderpicker aanrijden.

Volledige robotisering van distributiecentra is ook in opkomst. In een volledig geautomatiseerd distributiecentrum worden voorraden automatisch opgeslagen en opgebroken om orders te vervullen. Zowel cobots als robots hebben aansturing nodig. Dat vereist dat er grote hoeveelheden data heel efficiënt over te dragen zijn. Voor de IT-manager levert dat uitdagingen op. Die zal zijn lokale datacapaciteit moeten uitbreiden omdat de cloud te veel latency heeft om deze machines aan te sturen.

  1. Duurzaamheid

Duurzaamheidseisen worden steeds hoger. Naast maatregelen om het distributiecentrum zelf klimaatneutraal te maken, zijn ook acties vereist om minder transportbewegingen te veroorzaken. Dat vraagt om meer digitale ondersteuning. Door inkoop, orderpicking en routplanning zo efficiënt mogelijk samen te brengen, kunnen meer orders afgehandeld worden met minder bewegingen. Om dat mogelijk te maken zijn zowel een grotere dataopslag als meer rekenkracht nodig. De hoeveelheden gegevens en de snelheid van verwerking vereisen lokale afhandeling.

Een efficiëntere aansturing van de logistiek lijkt door de grotere vraag naar dataverwerking lastig te combineren met een duurzamer distributiecentrum. In praktijk zijn er gelukkig grote slagen te maken. Zo is het niet meer noodzakelijk om een grote, gekoelde computerruimte in te zetten om servers te huisvesten. Dit kan op een veel kleiner oppervlak met behulp van zogenaamde Micro Data Centers (MDC). Door in te zetten op slimme ondersteuning zijn zowel het distributiecentrum als transportbewegingen gelijktijdig te verduurzamen.

  1. Effectief data verzamelen

Een distributiecentrum verzamelt nu al veel data en dat gaat in de toekomst alleen maar toenemen. Het Internet of Things (IoT) krijgt steeds meer vorm. Je ziet bijvoorbeeld dat meer en meer producten voorzien worden van RFID-tags waardoor op microniveau onderdelen van een pakket te volgen zijn. Dat maakt het mogelijk om nog meer inzicht te krijgen in de bewegingen binnen het distributiecentrum. Ook buiten het distributiecentrum worden verschillende technieken ingezet om de bewegingen van producten te volgen.

Wie erin slaagt al deze data op te vangen en te verwerken, kan heel gericht sturen op nog meer efficiëntie. Pickroutes zijn te verkorten en bezorgroutes kunnen efficiënter. Dezelfde data zijn ook noodzakelijk voor de reeds genoemde robotisering van de distributiecentra. Het spreekt voor zich dat ook hier meer datacapaciteit voor nodig is.

Om effectief te blijven opereren in de logistiek is aansluiting bij de trend naar Smart Retail noodzakelijk. Dat betekent dat er werk aan de winkel is voor de IT-managers die in distributiecentra actief zijn. Het verzamelen, hybride opslaan en verwerken van data speelt hierbij een hoofdrol. Alleen door dat goed te ondersteunen, is het mogelijk om mee te gaan met de beweging naar Logistiek 4.0

Reageren

 

 

Let op: een reactie wordt pas geplaatst na goedkeuring van een beheerder