Leestijd: 3 minuten

Even voorstellen:
Elbert Raben

Voor de buitenwereld is Elbert hét gezicht van de Rittal IT-koelsystemen. Al ruim twintig jaar stelt deze IT-productmanager zijn expertise in dienst van Rittal en informeert hij de markt over innovaties en nieuwe inzichten op het complexe gebied van de IT-Infrastructuur en systeemklimatisering. Achter de schermen geeft Elbert daarnaast ook richting aan de Rittal International Service activiteiten en de Rittal RiMatrix Solutions.

Hoe ben je in al die activiteiten verzeild geraakt?

“Ik ben altijd al een voorstander van praktijkgerichte innovatie geweest. Voordat ik in 1996 als Product Specialist Climate Control bij Rittal werd aangenomen werkte ik al vijftien jaar lang als HVAC service engineer, dus ik kom uit de praktijk. Daar leerde ik al vroeg hoe belangrijk het is om naar de wensen van de productgebruikers te luisteren. Ik werk graag bij Rittal omdat deze organisatie op een zinvolle manier innovatief is en de ruimte biedt om ondernemend te zijn. Daardoor is mijn werk altijd interessant, afwisselend en uitdagend gebleven.”

Wat is jouw grootste uitdaging binnen je werk?

“Ik sta voor interne organisatorische en externe markt gerelateerde uitdagingen. Mijn grootste interne uitdaging is momenteel het verder professionaliseren van de Rittal International Service organisatie. We werken onder andere aan de verdere digitalisering van de service- en onderhoudsprocessen. We verbeteren het informatiemanagement ten aanzien van producten, reserveonderdelen en logistieke processen en zorgen er zo voor dat Rittal-klanten nog sneller en effectiever worden bediend. Externe uitdagingen zijn bijvoorbeeld het verhogen van het bewustzijn in de markt dat een integrale aanpak van koelsystemen tot grote energiebesparingen leidt.”

Waarom is dat belangrijk?

“We zien al jaren een exponentiële toename in het datagebruik en een vergaande miniaturisering van IT-systemen. Als we deze systemen op de ouderwetse manier zouden koelen, dan zou het energiegebruik van computerruimten en datacenters de pan uit rijzen. Rittal was toonaangevend bij de transitie van ruimtekoeling naar rack- en row based koeling en het scheiden van warme- en koude luchtstromen. Ik vind het fantastisch om bij deze belangrijke ontwikkelingen, die de hedendaagse koelsystemen vele malen energie-efficiënter hebben gemaakt, persoonlijk betrokken te zijn. Het is écht zinvol werk omdat we blijven innoveren om IT-systemen duurzamer te maken.”

Hoe zien de komende arbeidsjaren er voor jou uit?

“Mijn vakgebied is volop in ontwikkeling, dus ik mag ook de komende jaren blijven leren en mensen informeren over zinvolle innovaties. Daarbij hou ik graag mijn beide benen stevig op de grond, want als het energie technische zaken betreft dan blijven we altijd gebonden aan natuurkundig wetten en energie technische basisprincipes. In de komende jaren zal ik me vooral op de mogelijkheden voor compressor- en ventilator loos koelen richten. Hiermee halen we energieverslindende schakels uit de keten en kunnen klanten veel energie, onderhoud en geld besparen. We denken ook al na over de volgende stap van het koelen bij de bron: het direct koelen van processoren in servers. Dat vraagt echter nog om een intensievere samenwerking tussen actieve server-apparatuur en koelsysteemproducenten.”

Ten slotte: wie is Elbert Raben nog meer?

“Ik ben al vele jaren gelukkig getrouwd en kan bijzonder genieten van de fietsreizen die ik samen met mijn vrouw onderneem. We zijn al op vele plaatsen in het binnen- en buitenland geweest en leggen dan duizenden kilometers af. Ik hou van de afwisseling in het landschap, van lekker eten en van gezelligheid. Ik ben ook altijd wel in voor een geintje met collega’s, het leven is tenslotte al serieus genoeg.”