Leestijd: 4 minuten

Cloetta: Optimale hygiëne voor perfecte ‘munchy moments’

Food & Beverage

Cloetta: Optimale hygiëne voor perfecte ‘munchy moments’

We kennen ze allemaal, die momenten waarop we ineens enorm veel zin hebben in iets lekkers. Zoetwarenfabrikant Cloetta noemt dit munchy moments. Met smakelijke zoetwaren, chocoladeproducten, pastilles en kauwgom zorgt Cloetta ervoor dat mensen optimaal van hun munchy moments kunnen genieten. Bij de productie vertrouwt Cloetta op de optimale reinigbaarheid van de Hygienic Design producten van Rittal.

Cloetta Holland produceert zoetwaren in allerlei vormen en kleuren voor de Nederlandse, Scandinavische, Duitse en Italiaanse markt. “Elk land heeft een unieke eigen snoepcultuur”, verklaart Project Manager Albert Schouten van Cloetta Holland: ”Veel dropsoorten, maar ook bijvoorbeeld de typisch Nederlandse Haagse Hopjes zijn alleen bij Nederlanders geliefd. Daarnaast vinden de producten van onze internationaal bekende merken Red Band, Venco, SPORTLIFE, Jelly Beans, XyliFresh, KING en Läkerol overal aftrek.”

Reinheid en reinigbaarheid

Cloetta heeft een stabiele marktpositie op de zoetwarenmarkt. Zoetwarenproducenten ontwikkelen weliswaar geregeld nieuwe producten, maar veel consumenten blijven trouw aan hun favoriete snoepgoed. De consistente vraag naar populaire zoetwaren zorgt voor rust in de markt en maakt bovendien dat de industriële productie van deze zoetwaren in hoge mate is geprofessionaliseerd.

Cloetta Solution Architect GertJan Minkels: “Bij de inrichting van de fabrieken vormen de reinheid en de reinigbaarheid van de productiemiddelen een belangrijk aandachtspunt. Daarbij luisteren de mensen van de centrale engineeringsafdeling goed naar de wensen en praktijkervaringen van de medewerkers op de werkvloer. Zo werden wij onder andere gewezen op het bestaan van de eenvoudig reinigbare Rittal Hygienic Design behuizingen.” Michael Evers, Account Manager Food & Beverage bij Rittal en bestuurslid en secretaris bij European Hygienic Engineering & Design Group (EHEDG): “De productiefaciliteiten van Cloetta in Roosendaal, Sneek en Turnhout zijn een toonbeeld van efficiëntie en flexibiliteit. De Rittal Hygienic Design producten dragen daar een steentje aan bij.”

Een van de meest ervaren medewerkers bij Cloetta is Patrick Rooze. Al ruim twintig jaar is hij nauw betrokken bij de fabrieksinrichting in de Belgische vestiging in Turnhout. Hij kent elk detail van de fabriek en schetst het productieproces: “Elk product heeft een eigen mal, gebaseerd op het ontwerp – zeg maar de blauwdruk van een snoepje. Met die mal wordt in zetmeel een afdruk gemaakt, dat met het vloeibare product worden gevuld. De zoetwaren behouden vervolgens hun vorm nadat zij afgekoeld zijn. Sommige zoetwaren worden nog van een suikerlaag voorzien voordat zij worden verpakt en naar de distributiecentra worden getransporteerd. Het zetmeel wordt gedroogd en kan daarna voor een nieuwe vorm worden gebruikt.”

Keuze juiste oplossingen cruciaal

Omdat bij de productieprocessen veel meel- en suikerstof vrijkomt zijn de fabrieken van Cloetta zodanig ingericht dat de complete productieomgeving effectief en grondig kan worden gereinigd. Rooze: “Daarom is bijna alles wat je ziet in RVS-materiaal uitgevoerd. De stroomverdelingsinrichtingen zijn in aparte ruimtes ondergebracht. Veel besturingskasten op de werkvloer – van de machines voor het injecteren van aroma’s en kleurstoffen tot de slimme inpakrobots – zijn van Rittal makelij. Sinds de introductie van het Rittal Hygienic Design programma kiezen we consistent voor deze handige en hygiënische behuizingen. We hebben hier nu al zo’n twintig Rittal Hygienic Design behuizingen staan, waaronder enkele special PC-behuizingen. De kasten beschikken over een makkelijk reinigbaar schuin aflopend dak en dankzij het doordachte ontwerp en materiaalgebruik krijgt bacterievorming geen kans.”

Veiligheid boven alles

Het is een bekende uitspraak in managementkringen: wie de betrokkenheid van medewerkers wil meten, die controleert of de veiligheidsrichtlijnen worden opgevolgd. In het slechtste geval lapt iedereen ze aan de laars en in het beste geval durven medewerkers elkaar op wederzijdse overtredingen te wijzen. Het laatste is bij Cloetta het geval. Schouten: “In onze productieomgevingen staat de veiligheid van onze medewerkers en consumenten voorop. Ook de voedselveiligheid maakt hier deel uit van een strikt veiligheidsprotocol, dus de productieomstandigheden worden streng gecontroleerd. Dit alles resulteert in een optimale hygiëne en hoogwaardige producten die bovenal heel erg lekker zijn.”