Leestijd: 6 minuten

Fujitsu kiest in nieuwe pand voor compacte Rittal VX IT oplossing

VX IT – ’s Werelds snelste IT rack

In mei 2021 is Fujitsu Nederland verhuisd van Maarssen naar De Meern. De Main Equipment Room (MER) in het nieuwe pand bestaat uit vijf gekoppelde Rittal VX IT serverracks, met geïntegreerde koeling. Tom Dirksen, de Datacenter Manager en Security Coördinator van Fujitsu Nederland en Accountmanager IT Arco Prins van Rittal blikken terug op deze migratie.

 

Reden verhuizing

Het pand in Maarssen waar Fujitsu meer dan 20 jaar was gevestigd voldeed niet meer. De ouderdom, inrichting en omvang pasten steeds minder bij activiteiten. “Je spreekt over een gebouw dat is neergezet toen serverruimtes voor eigen gebruik groot moesten zijn. Het was ook normaal dat je de hosting voor je klanten deed”, vertelt Tom. “Dat is allemaal verleden tijd. Het aanbod van goede colocatie datacenters is groot, dus daar maken we tegenwoordig gebruik van. Voor de eigen IT-behoefte geldt hetzelfde verhaal, ook wij maken gebruik van externe datacenters.”

 

Nieuwe MER

Toen de verhuizing werd aangekondigd was het dus logisch dat de ruimte voor de eigen servers in het nieuwe pand bescheiden zou zijn. Tom kwam uit op vijf serverracks. Er was een ruimte die heel goed als MER te gebruiken was. Punt van aandacht daarbij waren de beperkte mogelijkheden voor de klimaatbeheersing. Daarom zocht Tom nadrukkelijk naar een oplossing van een gesloten racksysteem en zo kwam hij uit bij Arco.

 

Bestelling

Arco en Tom kenden elkaar al van enkele gezamenlijke projecten. Fujitsu en Rittal is al jaren op meerdere plekken bij de overheid en het bedrijfsleven een logische combinatie. “Dat Tom nu aanklopte voor een oplossing voor eigen gebruik was nieuw. Omdat we al langer zakendoen liep dit project snel door de aanvraagfase heen. Er was weinig overleg nodig, omdat Tom goed wist wat er moest komen te staan. Zijn idee was vijf VX-IT racks, met een geïntegreerde DX koelunit tussen de tweede en het derde rack, onze slimme PDU-i en nog wat

andere monitoring tools die hij remote via Nagios kan uitlezen.” zegt Arco. “Die beoogde oplossing hebben we in de Rittal showroom in Reeuwijk doorgenomen en bekeken. Daar staan alle producten opgesteld. Idee, project en oplossing komen daar echt bij elkaar.”

Tom knikt. “Dat is inderdaad wat we hebben besteld. De keuze voor een geïntegreerde koelunit is eigenlijk het meest afwijkende aan deze opstelling. In plaats van een ruimte van twintig vierkante meter te koelen hebben we nu een compacte unit die alleen de racks koelt. Dat is niet alleen efficiënter, maar beslist ook veel zuiniger. Het is ook logischer en makkelijker te monitoren. Ons team weet precies en real time wat de temperatuur is op meerdere punten in de gekoppelde racks.”

Met de sensoren wordt niet alleen de temperatuur bijgehouden. Evenzo belangrijk is de luchtvochtigheid.  “In het oude pand hadden we zelfs Mainframes in eigen pand staan, waarbij de luchtvochtigheid zeker van belang was. Inmiddels, met de moderne IT hardware, is dit minder belangrijk, maar de regel ‘nattigheid moeten we buiten de deur van de serverruimte houden” is nog steeds geldig, zegt Tom. “Dat was een reden om in het nieuwe pand te kiezen voor een gesloten systeem. Daarbovenop komt nog dat we hier de huurders zijn. Voor het aanleggen van een gescheiden klimaatbeheerssysteem voor de MER is aparte toestemming van de verhuurder nodig. Tel daarbij de kosten en de doorlooptijd. Onze verhuizing kon niet worden uitgesteld, dus die optie hebben we gewoon niet verder onderzocht.”

 

Snelle levering

De levering van de VX-IT-units is volgens schema verlopen. “Nadat ik zijn order heb binnengekregen en nagelopen is er geen moment meer geweest dat we iets hebben moeten aanpassen. Dat draagt bij aan een snelle levering” vertelt Arco. “Dus op de afgesproken dag stonden de units voor de deur van het pand in De Meern. Alles dat de MER in moest paste in de lift.”

 

Kennis delen

Toen de racks eenmaal op hun plek stonden was het aan het installatiebedrijf van de verhuurder deze aan te sluiten. Plaatsing van de hardware gebeurde door Tom en een aantal van zijn collega’s. Pas in deze fase zijn zowel Fujitsu als Rittal tegen enkele problemen opgelopen. Daar praten ze open over, omdat ze de kennis willen delen.

Tom: “Het aansluiten van de routers, switches en andere hardware was een prettige operatie. Op dat moment zie je duidelijk dat Fujitsu een technische organisatie is. Collega’s meldden zich spontaan. Ik moet daarbij wel zeggen dat ze er ook wel belang bij hebben. De MER is er niet alleen voor onze eigen werkplekken. Vanuit de Meern communiceren we met andere vestigingen in de wereld, maar ook met de klantconfiguraties in diverse datacentra in het land.”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

In een dergelijk geval is het nodig dat er snel wordt opgetreden en wel door iemand met de vereiste kennis. Dat is voor Tom het grootste leermoment van de hele migratie geweest. “We wisten dat de huisinstallateur over kennis van Rittal oplossingen beschikte. Maar de diepgang daarvan hebben we overschat. We hadden moeten uitvragen of ze ook bekend waren met de geïntegreerde koelunits en monitoring tools. Dus mijn boodschap is, weet dat je voor sommige projecten echte specialisten nodig hebt.”. Lachend voegt hij daaraantoe: “Gelukkig hadden wij er een achter de hand. Ik heb Arco gebeld en die is direct gekomen.”

Arco: “Ik heb altijd wat onderdelen in de auto liggen, dus een paar van de storingsoorzaken waren zo verholpen. Alles helemaal doormeten en nalopen vergde meer tijd. Uiteindelijk hebben we de fout in de installatie en een defecte printplaat gevonden. Tom zei het al, kennis hebben is niet gelijk aan specialist zijn.”

 

Leerzaam verhaal

Tom benadrukt aan het einde nog dat hij vooral naar het hele traject kijkt. “De reden van verhuizing, de gevolgen van de pandemie op dat proces en het inrichten van een nieuwe MER moet je zien als een verhaal. Een leerzaam verhaal ook. Dat er aan het eind een paar plooien moesten worden gladgestreken, was echt het enige onvoorziene. We hebben geleerd dat een goede planning loont, je MER klein zal zijn en dat het wel erg handig is specialisten, met wie je kunt lezen en schrijven, achter de hand te hebben.”

Reageren

 

 

Let op: een reactie wordt pas geplaatst na goedkeuring van een beheerder