Leestijd: 4 minuten

Inelvé: partner in efficiënte paneelbouwprocessen

“Velen praten over automatisering – wij brengen het in de praktijk”

De positie van Nederlandse paneelbouwbedrijven staat onder druk van concurrentie uit lagelonenlanden, maar dat geldt niet voor Inelvé, dat de omzetcijfers sinds de oprichting in 2002 consistent ziet stijgen. De basis van het succes van Inelvé schuilt in het automatiseren van arbeidsintensief werk en het optimaliseren van productieprocessen.

In de afgelopen jaren is Inelvé erin geslaagd om een groeiend aantal toonaangevende machinebouwers aan zich te binden. Inmiddels is het bedrijf van Oisterwijk verhuisd naar een viermaal groter pand in “s Hertogenbosch. In 2002 waagde oprichter Frank Verstegen de stap naar het zelfstandig ondernemerschap omdat hij het anders wilde doen. Verstegen: “Veel paneelbouwbedrijven hanteren van oudsher een ambachtelijke en nogal inefficiënte werkwijze. En wie zich richt op serieproductie van standaard panelen kan doorgaans niet voldoende flexibiliteit bieden voor betaalbare enkelstuksproductie. Ik signaleerde juist mogelijkheden voor een efficiënte productie van maatwerkoplossingen en benaderde de machinebouwers met een concreet voorstel: laten we samen onderzoeken welke delen van het paneelbouwproces efficiënter kunnen worden uitgevoerd.”

Procespartner

Verstegen: “Aanvankelijk was de reactie van de potentiële opdrachtgevers ronduit sceptisch. Men zei: alles wat we nog in eigen huis doen is maatwerk, dat valt moeilijk uit te besteden. Maar gezamenlijk hebben we de processen onder de loep genomen en berekenden we de efficiëntiewinsten en daarmee de besparingen die we konden realiseren. De machinebouwers die ervoor open stonden ontdekten dat het voor hen gunstiger was om delen van hun arbeidsprocessen door Inelvé te laten uitvoeren. Met elke nieuwe opdracht groeide hun vertrouwen en waar mogelijk investeerde Inelvé in nieuwe machines en softwaresystemen om arbeidsintensieve taken te automatiseren. We zijn in de eerste plaats een procespartner – we denken actief mee over mogelijkheden om de processen van onze klanten te optimaliseren. Zo kijken we ook altijd kritisch naar onze interne processen die we steeds verder optimaliseren. Bij menig paneelbouwbedrijf wordt over automatisering gepraat, maar wij brengen het in de praktijk. De eerste stap van het productieproces vindt feitelijk al bij deze leveranciers plaats. Daar worden de bestellingen alvast per ordernummers gegroepeerd en uitgepakt om vervolgens bij ons te worden aangeleverd op het moment waarop de onderdelen hier daadwerkelijk worden gemonteerd.”

Inelvé

Kick-off

De productiehal van Inelvé is opgedeeld in verschillende zones die elk een duidelijk afgebakende functie hebben: van het inchecken van de basismaterialen via de mechanische bewerking tot het samenstellen van de panelen en het bedrukken en aanbrengen van de bedrading. Nergens ongebruikte materialen en overbodig gereedschap. Op strategische plaatsen liggen alleen die productiematerialen onder handbereik die toegevoegde waarde hebben voor het samenstellen van de panelen. Verstegen: “Voor de ene klant vervaardigen we complete besturingen en voor de andere brengen we alleen de boringen in behuizingen aan, maar alles komt via dezelfde weg hier binnen en alle werkzaamheden worden nauwkeurig voorbereid. Feitelijk worden alle bewerkingsbeslissingen al in de werkvoorbereiding genomen. Pas wanneer elk detail duidelijk en alle informatie compleet is wordt de bewerking opgestart. Daardoor verlopen de processen hier op de werkvloer vele malen efficiënter en dat zorgt voor aanzienlijk kortere doorlooptijden. Onze klanten profiteren van de besparingen die dit oplevert en daar is het ons om te doen. Het uitgangspunt dat de grootste efficiëntiewinst in de eerste procesfasen kan worden behaald is ook de reden waarom Inelvé vaak al bij de kick-off voor de ontwerp- en engineeringsfase wordt betrokken. Met een kleine aanpassing in het ontwerp kunnen later aanzienlijke besparingen op behuizingen en paneelbouwkosten worden gerealiseerd. Het digitale ontwerp dient later ook als de basis voor het aansturen van onze bewerkingsmachines, waardoor ook de foutmarges worden geminimaliseerd.”

Machines

Jaren geleden was Inelvé een van de eerste Nederlandse paneelbouwbedrijven dat een bewerkingsmachine aanschafte voor het aanbrengen van boringen en uitsparingen in behuizings- en montageplaten. Ook het bedrukken van de bedrading verloopt bij Inelvé al geruime tijd geheel automatisch. Verstegen: “Onze machines worden door gekoppelde digitale systemen aangestuurd. Zo zijn we in staat om een efficiënte enkelstuksproductie voor de meest uiteenlopende producten te verzorgen. Voor alle producten maken we gebruik van dezelfde flexibele productielijn, dus een goede werkplanning is essentieel. Alle mechanische bewerkingen worden door onze Kiesling Perforex bewerkingsmachine uitgevoerd en met onze geautomatiseerde Komax lijn maken we kabels en bedrading op de juiste lengte en brengen we bedrukkingen aan. Het later handmatig aanbrengen van ader- of kabelcoderingen is hierdoor niet meer nodig. Omdat de arbeidsintensieve processen zijn geautomatiseerd kan op de werkvloer worden volstaan met veel minder medewerkers om alle nodige taken uitoefenen. Zo zorgen we voor een hoge arbeidsproductiviteit, een lage kostprijs en een constant hoge productkwaliteit, en dat is precies waar onze klanten om vragen.”