Leestijd: 3 minuten

Ingrijpende modernisering ministeriegebouw hartje Den Haag

SPIE en Rittal leveren logistieke topprestatie

Midden in het bruisende hart van de regeringsstad, pal tegenover Den Haag Centraal Station staat het voormalige kantoorgebouw van het ministerie van VROM. Momenteel wordt dit 70.000 vierkante meter grote complex in opdracht van het Rijksvastgoedbedrijf grondig gemoderniseerd en uitgebreid om aan de nieuwste arbeids- en duurzaamheideisen te voldoen. In opdracht van BAM tekende SPIE voor de aanleg van de IT infrastructuur in het megapand. Rittal zorgde voor de just in time levering van de IT behuizingen.

SPIE realiseerde in totaal twee main equipment rooms (MER) en 43 satellite equipment rooms (SER). Rittal leverde in totaal 160 Rittal TS IT racks die over de IT ruimtes op de 16 verdiepingen worden verdeeld. Richard Zijleman projectmanager van de afdeling Cabling Solutions (Smart Connect) van SPIE kijkt uit op de bouwplaats: “Kijk, daar op de bovenste verdieping worden al de eerste vloerbedekkingen gelegd terwijl op de onderste verdieping nog sloopwerkzaamheden plaatsvinden. Ons team is verantwoordelijk voor de inrichting van de IT infrastructuur ten behoeve van de kantoorautomatisering. Dit complex telt in totaal meer dan 23.000 IT aansluitingen.”

Logistieke puzzel

Rondom het rijkskantoor bij Den Haag Centraal Station heerst een grote bedrijvigheid die de nodige logistieke uitdagingen met zich meebrengt. Diverse verkeersstromen komen hier samen: treinen, bussen, auto’s, taxi’s en forensen doorkruisen het gebied en iedereen heeft haast. Om de overlast van de bouwwerkzaamheden voor de omgeving te minimaliseren is gekozen voor een synchrone uitvoering van de ruwbouw- en afbouwwerkzaamheden. Richard Zijleman: “Een van de redenen waarom BAM voor SPIE als uitvoerend partner koos was dat wij een just in time uitvoering van de werkzaamheden konden garanderen. Daarvoor hebben we ook heldere afspraken met onze eigen toeleveranciers gemaakt.” Jerry Mesu, Account Manager IT bij Rittal: “Vanuit Rittal hebben we actief meegedacht over mogelijkheden om SPIE ook in logistiek opzicht te ondersteunen. Voorafgaand aan de plaatsing van de IT racks is in een 3D BIM model gecontroleerd of alles ook daadwerkelijk zou passen. Vervolgens zijn de Rittal TS IT racks exact op de vooraf afgesproken tijdstippen afgeleverd en geïnstalleerd.”

Prefab

Om de kwaliteit van de bekabeling te maximaliseren en de installatietijd en afvalstromen te minimaliseren monteert SPIE alle kabels vooraf in een eigen kabelfabriek in Assen. De op maat voorgemonteerde kabels worden in de juiste volgorde met rolcontainers op de bouwplaats aangeleverd, precies op het moment dat zij nodig zijn voor installatie. Dat geldt ook voor de TS IT racks die Rittal overeenkomstig het bouwschema just in time aanlevert. Richard Zijleman: “De samenwerking tussen SPIE en Rittal verloopt zoals verwacht: soepel en professioneel.” Mesu: “Wij zijn bijzonder trots dat wij als Rittal een waardevolle bijdrage aan dit bijzondere project hebben mogen leveren.”