Leestijd: 6 minuten

Klantverhaal Quooker – Rittal op de productievloer en in de serverruimte

IT-Infrastructuur

Quooker, maker van de kokendwaterkraan, is een begrip in Nederland. Ontwikkeling en productie vindt plaats in Nederland. Daarbij komt veel IT en OT kijken en daarbij vertrouwt het bedrijf op Rittal.

 

Sinds 1987 in Ridderkerk

Quooker zag het levenslicht in 1987. Vanaf de start vindt de productie plaats in Ridderkerk. Aanvankelijk was de afzetmarkt Nederland.

Inmiddels zijn de kokendwaterkranen in meer dan een dozijn landen verkrijgbaar. Het assortiment is ook uitgebreid met bijvoorbeeld bijpassende zeeppompen en een Cube. Deze laatste zorgt voor gekoeld gefilterd water en gekoeld gefilterd bruisend water. Hiervoor hoeft geen extra kraan op het aanrecht, zowel het kokend warm / koud water als gekoeld / bruisend water komt allemaal uit 1 kraan.

 

Rittal op meerdere plekken

De productie van de Quooker kokendwaterkranen is vanzelfsprekend afhankelijk van IT. Daarmee worden de processen gecontroleerd en gestuurd. Op de productielocatie in Ridderkerk zijn tientallen Rittal schakelkasten en koelaggregaten aanwezig. De koelaggregaten zorgen voor een constante temperatuur in schakelkasten en productie apparatuur, zodat het productieproces wordt gewaarborgd.

 

Het Rittal logo is echter niet alleen in de productieafdelingen te zien. Elders in het gebouw bevinden zich meerdere gesloten server- en networkingracks met geïntegreerde koeling voor de reguliere IT. Deze racks zijn ook voorzien van aspiratie detectie en blussingssystemen, waaronder het compacte Rittal Detac systeem dat zich bovenin een rack bevindt. De combinatie van een gesloten rack met geïntegreerde koeling en blussingssysteem levert een optimaal veilige omgeving op voor de IT, conform de eisen van Quooker.

 

Quooker is net als elk ander modern bedrijf immers afhankelijk van IT en connectiviteit. Welke keuzes daarvoor zijn gemaakt vertelt Gert-Jan van der Lugt, nu verantwoordelijk voor facilities, maar voorheen ook voor IT beheer. Omdat hij zo lang bij Quooker werkzaam is kan hij de ontwikkeling van het bedrijf en daarmee de IT behoefte ook goed verwoorden.

 

Er zijn twee IT locaties die het meest opvallen. Dat zijn de ruimte voor servers en storage en de ruimte waar de connectiviteit binnenkomt. “Quooker groeit en dat zie je terug in dit pand,” vertelt Van der Lugt. “Het lijkt van de buitenkant een gebouw, maar het is een aaneenschakeling van losse panden die over de jaren zijn aangekocht, aangepast en onderling verbonden. Daardoor zijn er de nodige interne verhuizingen in het pand geweest en nog steeds gaande.”

Serverruimte

Voor de serverruimte geldt uiteraard dat men daar zo min mogelijk veranderingen aan wil doorvoeren. Het is een speciaal ontworpen ruimte in een van de gebouwen. Van der Lugt: “We hebben bewust gekozen voor een “box-in-a-box” oplossing. De buitenkant bestaat uit wanden die extra brandvertragend zijn en de ruimte zelf is via twee deuren te betreden. Bij het ontwerp hebben we twee serverracks uit uitgangspunt genomen met de mogelijkheid een derde serverrack bij te plaatsen. De vloer is verhoogd voor de bekabeling. De aan -en afvoer leidingen lopen bovenlangs en zijn uiteraard ook afgeschermd.”

 

Een ruimte als deze heeft voordelen. De hardware staat er veiliger en is ook goed remote te monitoren. Waar wel op moet worden gelet zijn de temperaturen in de ruimte en dan vooral van de hardware in de serverracks. Daarom is bij de eerdere aanschaf ook bewust gekozen voor twee Rittal serverracks met geïntegreerde koelunit, met voldoende capaciteit om ook het tweede gekoppelde serverrack te kunnen koelen. Het later aangeschafte derde serverrack heeft weer een eigen koelunit.

 

“De ruimte is beperkt en dat is een bewuste keuze geweest,” vertelt Van der Lugt. “We wisten dat we met twee serverracks zouden starten en dat drie het maximum zou zijn. Een grotere box bouwen was geen optie. Je wil namelijk niet dat er ruimte is voor opslag, dat staat haaks op onze veiligheidseisen.”

 

Groei van IT en data in eigen beheer

Waarom men van twee naar drie serverracks is doorgegroeid is een vraag die niet hoeft te worden gesteld. Van der Lugt legt dat namelijk zelf al spontaan uit. De hoeveelheid data groeit explosief en het toevertrouwen aan een externe primaire locatie is onbespreekbaar. Bij Quooker draait het immers om ontwerpen, procesdata, relatiegegevens en nog veel meer. “Ons standpunt is dat waardevolle data in eigen beheer moet blijven. Natuurlijk werken we met back-ups op externe locaties, maar ook daar stellen we bijzondere eisen aan.”

 

Naast de toename van data neemt het aantal applicaties toe. Het voordeel van meerdere racks is dat daardoor de live en test omgeving ook nog eens fysiek van elkaar te scheiden zijn. “Ook al werk je vooral met VM’s die op zich al gescheiden zijn. Het echt op andere hardware draaien van die twee omgevingen levert meer veiligheid.”

 

Monitoring

Wat de veiligheid verder vergroot is het permanent monitoren van de hardware, de serverracks en de serverruimte. Bij Quooker hebben zowel IT beheer als facilities toegang tot die live data. Het wordt getoond op schermen en via een app op de smartphones. “Niet elke melding is direct voor beide afdelingen relevant, maar het helpt wel om een compleet overzicht te houden. En dat we niet voor elke melding naar de serverruimte moeten lopen scheelt natuurlijk ook.”

 

Connectiviteit

Naast die serverruimte heeft Quooker ook nog een opstelling met Rittal serverracks voor de connectiviteit. Het bedrijf maakt gebruik van drie aanbieders om maximaal bereikbaar te zijn. “Ook al hebben we hier geen webshop draaien, voor bepaalde datastromen tussen de partners en Quooker is 100 procent uptime wel gevraagd.” Die uptime is niet alleen afhankelijk van het signaal op de binnenkomende glasvezels. Eenmaal in het Quooker gebouw moet dat ook veilig en goed verspreid worden. “Dat we ook daarvoor weer Rittal kasten gebruiken heeft te maken met de robuustheid en lange levensduur van dit model serverracks. Bijzondere eisen aan de koeling hebben we niet hoeven stellen. Door de plek waar deze serverracks staan moeten ze wel goed afsluitbaar zijn en de zelfde monitoring opties bieden.”

 

Gedegen oplossingen

De inmiddels ruim 400 medewerkers van Quooker hebben het druk. De vraag naar de kokendwaterkraan neemt alleen maar toe. Zowel in Nederland als buiten de landsgrenzen. Dat leidt tot groei van het bedrijf en de productie. Daarvoor kiest het bedrijf voor gedegen oplossingen. De serverracks van Rittal zijn daarom een logische keuze. “De oudste serverracks staan er nu zes jaar en die gaan nog zeker 20 jaar mee. Je hebt er geen omkijken meer naar en mocht er iets aan mankeren dan weet je dat de onderdelen gewoon leverbaar zijn.”

 

Reageren

 

 

Let op: een reactie wordt pas geplaatst na goedkeuring van een beheerder