Leestijd: 5 minuten
Cloud vraagt nu nog meer aandacht voor serverracks
Onlangs is André Hiddink, product manager IT infrastructuur bij Rittal B.V. geïnterviewd door Channel Connect voor hun themanummer over netwerken en infrastructuur. De meeste mensen denken daarbij vooral aan bekabeling en hardware die veelal in racks zit. André Hiddink werd gevraagd over de ontwikkelingen bij het MKB. Hiddink: “Wij zien dat voor het MKB cloud geen vaag begrip meer is. Grote ondernemingen zijn hen voorgegaan en nu zijn zij aan de beurt deze mogelijkheden te benutten. Dat heeft consequenties, want tot op heden waren dit bedrijven die veel IT zelf deden. Dat is met recht een echte omslag”.
IT is niet de corebusiness – dus kan de deur uit
Hiddink legt uit waarom deze stap wordt genomen: “De MKBer wil vooral bezig zijn met zijn daily business. IT is dat niet, dat heeft een faciliterende functie. We zien dat er kritisch naar de kosten wordt gekeken. Dat is alles van vierkante meters, via de eigen hardware tot de mensen die verantwoordelijk zijn voor IT. Men weet inmiddels dat IT buiten de deur zetten een reële optie is waarbij grote bedrijven hen al zijn voorgegaan. De conclusie is vaak dat buiten de deur plaatsen meer voordelen met zich meebrengt dan het blijven vasthouden aan de bestaande situatie”.
De ontwikkeling dat een bedrijf besluit van de eigen IT afscheid te nemen en voor cloud te kiezen lijkt slecht voor Rittal. Maar Hiddink laat ook de andere kant van die medaille zien: “Natuurlijk is het zo dat iemand die eerst een eigen serverruimte had en overstapt op clouddiensten in de toekomst minder racks afneemt. Het is echter een illusie te denken dat de eigen IT tot nul wordt teruggebracht. Wat wij vooral zien is dat wat er blijft staan aan IT in de serverruimte steeds belangrijker wordt. Dat is geen paradox, maar juist heel logisch. Je kunt heel goed en veilig werken in de cloud, maar je connectiviteit daarnaar toe is afhankelijk van slechts twee factoren: de glasvezelverbinding van je pand naar de provider en aan jouw kant van die glasvezel staat een serverkast om dat contact te leggen. Dat ene object is meer dan ooit je achillespees en daarom verdient de inrichting van de inhouse serverruimte na migratie naar de cloud niet minder, maar juist meer aandacht.
Migratie naar de cloud leidt tot meer en ander IT gebruik
Volgens Hiddink maken bedrijven die eenmaal naar de cloud zijn gestapt ook vaker gebruik van andere diensten, denk aan VOIP en camera bewaking. Dat leidt er toe dat de racks voller raken met meer uiteenlopende toepassingen. Weinigen realiseren zich dat dat impact heeft op cooling, vermogen en de beveiligingen van deze behuizingen . Dat brengt ons tot de vraag hoe je met de IT infrastructuur op deze ontwikkeling kunt inspelen.
“Naarmate de behuizing je centrale knooppunt voor communicatie, leefklimaat en veiligheid worden moet je er veel hogere eisen aan stellen”, aldus Hiddink. “Rittal heeft een ijzersterke reputatie met systemen die voldoende cooling, vermogen, braak en brand detectie mogelijkheden bieden. Dat komt bijvoorbeeld tot uiting in de serie Hybrid Cloud package, een lijn kasten met 1 tot 20kW koelvermogen en bestaande uit 1 tot 4 serverracks met elk 42HE die turn-key wordt opgeleverd. Met deze serie voldoen we aan de stijgende marktvraag in het MKB naar minder, maar wel betere racksystemen. Deze reeks is toekomst gericht. Waar de server leveranciers ooit 19 graden adviseerde als juiste luchtintredetemperatuur is inmiddels de nieuwe standaard 24 graden of volgens de laatste ASHRAE TC 9.9C 27 graden met zelfs een uitschieter naar 32 graden. Door het gunstige klimaat in Nederland kunnen we hierdoor steeds meer gebruik maken van directe- of indirecte vrijekoeling. Daarnaast stimuleert de overheid elke energie efficiënte keuze in de vorm van Energie-investeringsaftrek (EIA)
Verschil tussen trends en de praktijk
Rittal volgt de trends op de voet. Voorbeeld daarvan is Power over Ethernet (PoE). Dat is een trend met grote impact, die mede gevoed wordt door de grotere vraag naar remote bedienbare devices die met gelijkstroom gevoed worden, denk aan de eerder genoemde camera’s, maar ook LED verlichting en plasmaschermen. Hiddink: “Toen PoE voor het eerst ter sprake kwam werd door sommigen gesteld dat hierdoor racks meer cooling nodig zouden hebben, omdat een PoE switch per poort zoveel meer vermogen zou leveren. Bij Rittal namen we die meldingen met een korreltje zout en hebben daarbij gelijk gekregen. Door hier aandacht voor te vragen hebben we kunnen voorkomen dat koeling voor serverracks over gedimensioneerd werden en daarmee ook exploitatiekosten laag kunnen houden naar de klant.”
“Aan de ene kant zien we de trends, aan de andere kant hebben we te maken met de praktijk. Wij maken op basis van de specificaties van de klant een voorstel voor behuizingen met voldoende cooling en vermogen. Daar hebben we enorm veel ervaring mee. Wat wij echter niet kunnen voorspellen is het daadwerkelijke gebruik bij de klant. Met intelligente PDU’s. achterin het IT rack heeft de klant een volledig inzicht in het werkelijke verbruik van zijn hardware. Op basis van deze gegevens heeft de klant de mogelijkheid zijn IT omgeving optimaal in te richten en te beheren.
De uitleg van Hiddink illustreert de impact van cloud op het MKB, gefocussed op dat een onderdeel dat vaak over het hoofd wordt gezien: de racks. Het loont echt de moeite daar meer aandacht aan te besteden en hulp in te schakelen van de experts van Rittal. Als leverancier van IT oplossingen die bewezen veilig en betrouwbaar zijn kunnen zij via het one stop shopping concept de gekozen oplossing ook snel implementeren.