Leestijd: 4 minuten
Retrofit in de zorg: waarom de explosieve groei van data in ziekenhuizen vraagt om een nieuwe manier van koelen
In de zorgsector is de digitalisering bijzonder merkbaar. In ziekenhuizen groeit de hoeveelheid data in rap tempo. Elektronische patiëntendossiers, MRI-foto’s, elektronische apparatuur; alles gaat digitaal. Veel ziekenhuizen denken dan ook na over hoe ze zich het beste kunnen klaarstomen voor de explosie aan data die in de toekomst op ze afkomt. Om grote hoeveelheden data snel beschikbaar te houden, is de vervanging van oude netwerkbekabeling vaak noodzakelijk. Een hele klus, die op zijn beurt weer grote gevolgen heeft voor de inrichting van de koeling in technische ruimtes. Waarom? Lees het in deze blog.
Netwerkkabels worden zwaar belast
De infrastructuur van netwerkbekabeling groeit hard. Waar vroeger een enkele netwerkaansluiting per ziekenhuisbed voldeed, zijn er nu zes tot acht netwerkaansluitingen per bed nodig. In de nieuwste operatiekamers (OK’s) zitten tegenwoordig al meer dan honderd netwerkaansluitingen. Netwerkbekabeling wordt meer belast dan ooit. Bekabeling die een aantal jaar geleden is neergelegd, voldoet niet langer en veel ziekenhuizen kunnen dan ook niet anders dan de netwerkinfrastructuur vervangen om de snelheid en beschikbaarheid van data te waarborgen. Omdat vaste netwerkbekabeling maar een maximum toegestane lengte (90 meter) mag hebben, neemt bovendien het aantal technische ruimtes – de knooppunten waar alle bekabeling samenkomt – toe. Tegenwoordig hebben ziekenhuizen naast een of meerdere Main Equipment Rooms (MER’s) tot wel twintig Satelite Equipment Rooms (SER’s) waar alle netwerkbekabeling samenkomt, helemaal afhankelijk van de grootte van het ziekenhuis.
Inrichting van technische ruimtes verandert
Door die wildgroei aan koper- en glasvezelverbindingen moeten ook de technische ruimtes aan hogere eisen voldoen. De MER en SER’s worden daarom op een andere manier ingericht. Naast dat netwerkbekabeling en het bijbehorende kabelmanagement meer plek innemen, betekent het ook dat er nieuwe switches nodig zijn. Deze switches moeten uiteraard de gewenste snelheden aankunnen, maar ze moeten vooral voorzien zijn van de nieuwste technologische ontwikkelingen om te kunnen voldoen aan de gewenste functionaliteiten. Functionaliteiten zoals Power over Ethernet (PoE), Voice-over IP (VoIP), zorgen voor extra warmteontwikkeling en veel zorginstellingen stoeien ermee dat de nieuwe infrastructuur voor veel hitte in de kasten zorgt. Waar vroeger het gemiddelde vermogen per poort (PoE) 15W was, gaan we in de toekomst naar vermogens van ca 60-100W per poort (PoE+). Als een technische ruimte niet adequaat gekoeld wordt, is er een vergroot risico op uitval van de IT-infrastructuur en dus uitval van diensten of wellicht zelfs mogelijkheid op brand; iets wat zeker een ziekenhuis te allen tijde wil voorkomen.
Nieuwe infrastructuur vergt een andere manier van koelen
De verhoogde (elektrische) vermogens in technische ruimtes vragen om een ándere manier van koeling. Eerder werden ruimtes gekoeld door twee ‘fan coil units’ van een paar kilowatt aan het plafond te hangen. Maar die methodiek voldoet niet altijd meer. In plaats van op ruimteniveau te koelen, is het aan te raden te koelen met echte IT-cooling units op rack- of rijniveau. In of naast de kast, dus. Bovendien is het energie-efficiënt om koelers aan te sluiten op het gekoelde waternet (GKW) waarover de meeste ziekenhuizen beschikken. Het GKW heeft in een ziekenhuisomgeving vaak een hoge beschikbaarheid. Verder is het aan te raden de beschikbaarheid van SER’s verder te verhogen door branddetectie en automatische blussing toe te passen. Mocht er bijvoorbeeld een kabel smeulen of een voeding doorbranden, dan wordt dit automatisch in een heel vroeg stadium gedetecteerd en na twee afzonderlijke meldingen vroegtijdig geblust. Dit kan zowel op (gesloten) rack-, als op rij- of ruimteniveau worden toegepast.
Retrofit is de altijd passende oplossing
Speciaal voor bestaande IT-infrastructuren heeft Rittal Retrofit Cooling Solutions ontwikkeld. De koeling in technische ruimtes en networking- en serverracks kan hiermee eenvoudig worden geüpgraded zodat zij de verhoogde (elektrische) vermogens weer op een veilige manier kunnen verwerken. Bovendien hebben de koelers binnen deze oplossing een laag geluidsniveau, zijn ze energie-efficiënt en kunnen ze worden aangesloten op het gekoeld waternet.
Naast de watergekoelde Chilled Water (CW) varianten heeft Rittal ook Direct Expansie (DX) koeloplossingen op rack-, rij- en ruimteniveau. De Rittal Retrofit-koeloplossingen kunnen zelfs probleemloos worden aangesloten wanneer uw zorginstelling gebruikmaakt van een ander fabricaat kasten. Waar ziekenhuizen verder soms ook tegenaanlopen is dat de huidige kasten niet diep genoeg zijn voor de nieuw te plaatsen apparatuur. Rittal heeft oplossingen om uw huidige kasten te verdiepen met zogenaamde extensieframes. Zo bent u fit voor de toekomst. Wilt u meer weten? Neem dan contact met mij op via dcremers@rittal.nl.